Opruimen en Ontspullen: Februari

Als één van de nieuwe rubrieken dit jaar lanceerde ik vorige maand de opruim- en ontspulkalender. Je kunt hier elke maand terugkomen om te zien welke spullen of items je juist goed weg kunt doen in deze tijd van het jaar. Inmiddels is het februari en gaan we langzaam richting het voorjaar (en de voorjaarsschoonmaak). Dat zie je ook terug in het opruimlijstje van deze maand.

Wil jij je huis ook opruimen, of “dat minimalisme” eens uitproberen? Dan is dit elke maand een kleine reminder om toch flink de bezem erdoor te halen. Door met deze mini-projecten te beginnen, creëer je motivatie en zin om door te gaan. En als je denkt “dat opruimen, dat lukt mij gewoon echt niet”, probeer dan niet om op te ruimen, maar om te minimaliseren. Je leest wat het verschil is tussen minimaliseren en opruimen in deze blogpost.

Ook voor de diehard opruimers en minimalisten kan dit overzicht toch nog inspiratie bieden. Althans, als ik naar mezelf kijk: ik deed 80% van mijn spullen weg en moet er nog steeds “bij blijven”. Deze kalender geeft antwoord op de vraag: wanneer is het nou een goed moment om de beslissing te maken of je iets houdt of niet?

Enfin, genoeg gekletst! Hier is de

Opruim- en ontspulkalender Februari

Pak deze dingen deze maand aan:

 • Schoonmaakmiddelen (allesreiniger, glasreiniger etc)
 • Schoonmaakdoekjes, poetsdoeken, (schuur)sponzen, dweil, zeem enzovoorts
 • Schoonmaakattributen: mop, emmers, plumeau, mattenklopper, ontstopper, raamwisser, stoffer en blik
 • Handdoeken en ander keukentextiel: theedoek, pannenlap, servetten
 • Badtextiel: badkamerhanddoeken, washandjes, handdoekje, badmat etc
 • Planten binnen: hebben ze de winter overleeft of heb je er juist veel te veel?

Voor alles geldt: bekijk wat je houden wilt en wat er niet (langer) een rol vervult in je huis. Wat betreft het textiel: doe weg wat echt niet meer kan, wat onhygiënisch is of waar er meer gat is dan handdoek. Veel schoon textiel kan gewoon de kleding/textielbak in, ook als het kapot is. Heb je veel keukendoeken of handdoeken over en zijn ze nog goed? Je kunt ze inleveren voor het goede doel. Dat geldt ook voor andere items. Check daarvoor dit handige lijstje – al zal je i.v.m. corona wel nog even moeten wachten tot dat weer kan.

Voor mij staat vooral het uitzoeken van de schoonmaakspullen op het programma. Ook de handdoeken mogen wel weer eens uitgezocht. Dat wordt een mooi klusje voor het weekend. Wat ga jij als eerst aanpakken?

xAnja

Ps. doe je mee aan een opruimchallenge, zoals de Minimalism Game, dan kun je deze kalender ook heel goed ter inspiratie gebruiken!

Fotocredits: Ray Hennessy

Anja

11 reacties op ‘Opruimen en Ontspullen: Februari

 1. Leuk deze lijsten!! Ik ben fan!
  Oude schoonmaakdoeken en attributen heb ik naar de schuur gebracht; voor tuinmeubilair/fiets/ auto en schuur schoonmaak…hoef ik daar geen nette doeken voor te gebruiken..
  Alles ligt nu weer in nette stapels…GENIETEN!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn deze maandelijkse lijstjes! Weer een goede herinnering om alles even na te gaan. Ben al een tijdje bezig met de schoonmaakmiddelen. Eerst proberen alles op te maken, en daarna een duurzamer/natuurlijker alternatief zoeken. En hopelijk dus ook minder soorten schoonmaakmiddel in de kast hebben staan. Want het is echt te veel! De rest moet ik nog doorheen, bedankt!

  Like

 3. Fijn lijstje. Ik ben momenteel bezig met de zolder uit te kammen omdat we de twee vintage kasten willen verkopen. En toen kwam alle kleding tevoorschijn waar ik nu weer een mooie selectie uit heb gemaakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.