Zo pak je de papierzooi in huis aan (1)

Die stapel velletjes en poststukken op de eettafel is je regelmatig een doorn in het oog. De knutsels van de kids zwerven door het hele huis. Ergens ligt er nog een stapeltje facturen en brieven dat verwerkt moeten worden. Word je er ook gek van? Minder papier in huis – en juist de belangrijke paperassen georganiseerd – geeft rust en overzicht. En grote bonus: minder papierafval is ook beter voor het milieu.

We hebben allemaal papierzooi in huis. Magazines, kranten, kleurplaten, printjes, folders, rekeningen, knipsels, bonnetjes, afhaalmenu’s, memo’s. Als ze overal en nergens liggen, oogt het al snel slordig. En die rekeningen en de administratie bijhouden? Da’s niet het leukste werk. Er is veel te winnen als je voorgoed je papierzooi aanpakt. Wil jij ook minder papier in huis en meer overzicht in de papierwinkel? Dan zijn er twee stappen die je moet ondernemen:

 1. Zorgen dat er minder papieren die je huis binnenkomen
 2. De papieren die ‘blijven’ een vaste plek geven

Ja, dat klinkt logisch hè. De reden dat veel mensen het toch niet doen is omdat ze a) geen of halve maatregelen toepassen of b) niet doorpakken met de ‘vaste plek’ regel. En laten we wel wezen, dat goed inrichten en dan volhouden is ook best een dingetje. Daarom kun je het beter zo gemakkelijk mogelijk maken: minimaliseren op papier en vaste routines!

Maar wacht, voor je aan de slag gaat, bedenk dan eerst waarom je minder papier wilt verbruiken: wat is het einddoel? Is het meer overzicht zodat je niet vergeet om je rekeningen te betalen? Is het beter omgaan met de tekeningen en knipsels van de kids, zodat ze niet vergeten worden? Is het de rust en het gemak van een eettafel zonder zooi, zodat je wél fijn aan tafel kunt eten met elkaar?

Mooi, dat is dan duidelijk. Let’s do this!

Minder papieren in huis halen

Bedenk je dat alle papieren door de voordeur naar binnen komen. Of dat nu post, de krant of folders via de brievenbus zijn, printerpapier wat je koopt via een online leverancier of de vouwblaadjes die je van de speelgoedwinkel mee naar huis neemt: iemand brengt ze naar je huis. Ja, dûh, denk je misschien. Maar dit is een belangrijke eerste realisatie. Hoe komt deze papierzooi naar binnen? Wie is de verantwoordelijke voor deze aanwas? Wie is de grootste papier-naar-huis-sleper?

Als je dat weet, kun je stappen zetten om deze papieraanwas te verminderen. Er zijn een paar overduidelijke – maar daarom niet minder belangrijke – manieren om een stop te zetten op het aantal paperassen wat door de voordeur naar binnenkomt:

 • Spreek af dat je geen post-its, notitieblokblaadjes, memoblaadjes enz meer koopt.
 • Een Nee-Nee sticker op de brievenbus voorkomt folders, kranten en ongeadresseerde tijdschriften. Je kunt ‘m bestellen bij je gemeente of via een online aanbieder. Je kunt kranten en folders gewoon online lezen.
 • Weiger flyers, visitekaartjes, folders, coupons, waardebonnen, afhaalmenu’s etc die uitgedeeld worden.
 • Postfilter is “bel me niet”, maar dan voor de post: een postorderbedrijf of bijvoorbeeld de postcodeloterij kan je dan geen “aan de bewoners van dit adres” post meer toesturen. Je meldt je eenvoudig aan voor deze service via hun website.
 • Ga papierloos door digitaal te gaan. Van bijna iedere instelling kun je tegenwoordig digitale berichten (denk: aangifte, watermeterstand, pensioen, zorgtoeslag) ontvangen. Dat scheelt enorm in geadresseerde post.
 • Met een uitwisbaar notitieboekje bespaar je veel losse blaadjes of halfvolle notitieblokken die door het hele huis zwermen. Ik heb er één van steenpapier van Moyu. Je kunt er ook één bestellen met 10% korting.
 • Nu we veelal ook thuiswerken en thuis les krijgen, is meer printen ook één van de boosdoeners. Bedenk je vóór het printen of het inderdaad echt nodig is. Zet de printer standaard uit, of in een andere kamer. Maak het niet te gemakkelijk om te printen.
 • Zet een rem op de creatieve uitspattingen van je kind. Niet op het máken, maar wel op het bewaren. Da’s een belangrijk verschil. Kies één plek in huis waar het kunstwerk mag hangen. Is er een nieuw, mooier kunstwerk af? Dan is het tijd om afscheid te nemen van degene die er nu hangt.
 • Geef magazines en tijdschriften door in plaats van ze te bewaren. Zo hebben er meer mensen plezier van en slingeren ze niet langer door jouw huis.
 • Koop knutselpapier pas als er geen vouwblaadje/kleurboek/nieuw schrift meer in huis is. Zo leert je kind ook spelen met wat er is en is een nieuw kleurboek extra fijn.
 • Stuur een lieve videoboodschap of email met mooie tekst in plaats van een kaartje/brief te versturen.
 • Maak gebruik van digitale spaarprogramma’s in plaats van stickertjes of zegeltjes te plakken.
 • Betaal rekeningen via automatische incasso. Dan komt er ook geen factuur binnen.

Tot zover het lijstje met acties om papier tegen te houden. In deel 2 gaat het over het verwerken van de paperassen als ze eenmaal in huis zijn: een brievenbuspostsysteem en een belangrijke-papieren-plek.

Vergeet niet dat dit iets is waar we allemaal mee stoeien. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die deze papiertoestanden helemaal onder controle heeft. Ook voor mij is dit nog een leerproces – en erover bloggen helpt!

Wat is jouw beste manier om minder papier in huis te halen? Deel je tips hieronder voor mij en anderen!

xAnja

Update 26-2: lees ook de tips van anderen in de reacties hieronder, of de tip van Ilanit die ik kreeg via Instragram: bewaar je belangrijkste notities in je telefoon in plaats van op kladblaadjes.

Fotocredits: Sear Greyson

Anja

7 reacties op ‘Zo pak je de papierzooi in huis aan (1)

 1. naar aanleiding van 1 van je vorige posts heb ik t postfilter ingevuld nadat ik ook al een nee nee sticker op de bus had. Wauw wat een verbetering! Ik weet nu echt precies van welke bedrijven ik nog reclame krijg en dan alleen omdat ik dat zelf wil. Ik moet nu zelfs lachen als de buren vragen of ze op mijn post moeten letten als ik op vakantie ga. De verbazing, nee hoor geen post hoog uit 1 stuks in de maand. Hier gaat toch zeker wel een paar maanden overheen voor t minder werd en zeker een jaar voordat je alles tegen gekomen bent.

  Like

  1. Dankjewel Cristien, wat tof om te lezen! Ja, duurt inderdaad eventjes maar dan heb je er ook voor jaren plezier van. Postfilter is bijv. 5 jaar geldig na de 2e keer bevestigen. Moest lachen om die buurtjes 😉

   Like

 2. Hallo,
  Hier bezig met digitaal maken van alle documenten. Papieren al in de cloud, nu bezig met oude foto’s. De foto’s die ik persé fysiek wil bewaren gaan in een schoenendoos. Besloten om daarna alle albums (kast vol) weg te doen. Alle film op minitapes DV al omgezet naar digitaal. Kostte even wat zoeken en tijd maar zo blij dat nu alles te bekijken is zonder een hoop kabels etc. En alles is nu te monteren in iMovie, een lang gekoesterde wens! Verder gaat het minimaliseren op andere vlakken hier ook gewoon door. Spullen die niet worden gebruikt gaan weg, alles wat vervangen wordt wordt vervangen door goede kwaliteit spullen. Een heel proces, maar leuk om mee bezig te zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.