Ben je aan het minimaliseren, ontspullen of opruimen?

Het zijn drie woorden die vaak bij elkaar of synoniem aan elkaar worden gebruikt, maar die toch behoorlijk verschillen: opruimen, minimaliseren en ontspullen. Is een opgeruimd huis één van jouw voornemens voor 2021? Vraag jezelf dan af welke manier op jouw situatie het meest van toepassing is – en pak het voor eens en voor altijd goed aan.

Ook ik schrijf op mijn blog over deze drie verschillende thema’s en ik gebruik ze ook nog wel eens door elkaar, omdat iedereen zich op een ander moment van het minimaliseren bevindt. De één wil rustige stapjes zetten en misschien eerst een kledingkastlade opruimen, terwijl de volgende er helemaal klaar voor is om alles aan te pakken en voor een volledige minimale capsulegarderobe te gaan.

Maar goed, die drie opties dus: opruimen, ontspullen en minimaliseren. Wat bedoelen we daar precies mee en wat is het verschil tussen de drie?

Opruimen

Is simpelweg: orde scheppen in de chaos. De tafel vol post, frutsels, tekeningen en legoblokjes dusdanig aanpakken dat je weer kunt zien welke kleur ‘ie heeft. Het is alles weer op z’n plekje terugzetten of juist een plekje zoeken voor de dingen. Je gooit misschien weg wat kapot, over de datum of niet meer relevant is, maar het is vooral een organisatieslag. Veel mensen zien dit als huishoudelijk werk.

Een flinke opruimklus kan ook betekenen dat je een nieuw kastje, nieuwe ladeverdelers of opbergbakjes toevoegt, zodat het netter en georganiseerder is. Opruimen is feitelijk een klusje voor elke dag – en is eigenlijk nooit echt “af”: er is altijd wel iets dat netter, opgeruimder, overzichtelijker kan.

Voorbeelden: de kerstboom aftuigen en de dozen op zolder zetten, je bureaulade organiseren, de garage opnieuw indelen.

Ontspullen

Is geen officieel Nederlands woord, maar spreekt direct tot de verbeelding. Met ont-spullen ga je een stapje verder; het draait hierbij om het jezelf ontdoen van spullen. Het doel is minder bezitten. Minder om voor te zorgen, minder om bij te houden, minder om te gebruiken. Daarbij is het beter om te bedenken wat je wilt houden in plaats van wat je wilt wegdoen. Het antwoord op die twee vragen hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn! Er zijn vaak drie categorieën waarin een ding valt:

 1. Ja, dit wil ik absoluut houden
 2. Ik weet nog niet of ik dit wil houden / misschien wil ik dit wegdoen / ik kan het misschien nog gebruiken
 3. Ja, dit kan zo weg / dit heb ik niet nodig

Als je jezelf de vraag stelt wat je wilt houden, dan bewaar je alles van optie 1. Je kunt dan alles wat valt onder categorie 2 en 3 weg doen (alles van 2 misschien tijdelijk tot je het zeker weet). Als je kiest voor ‘wat kan er weg’, dan doe je alleen die spullen van optie 3 weg. Je begrijpt: het resultaat is dan minder. De vraag “wat wil ik houden” heeft ook een positievere connotatie.

Je kunt gelijktijdig ontspullen en organiseren, maar dat begint dan altijd met de stap om éérst te kiezen wat je wilt houden (nogmaals: kies niet wat je weg wilt doen!), waarbij je daarna zoekt naar een vaste, georganiseerde plek.

Voorbeelden: al je sokken op één plek verzamelen, alleen je favorieten houden en de sokken netjes in je kast plaatsen. De besteklade leeg kieperen, uitzoeken wat je gebruikt en wat er mag blijven netjes in een schone lade terugleggen.

Minimaliseren

En dan last but definitely not least: minimaliseren. Minimaliseren bestaat simpelweg uit 2 fases: letterlijk en figuurlijk ruimte maken. Onder letterlijk ruimte maken valt ontspullen: een minimalist leeft inderdaad met minder spullen dan een niet-minimalist. Maar minimaliseren gaat verder: het is bewust nadenken over de dingen waar je blij van wordt en kiezen waar je tijd, aandacht en energie aan wilt besteden.

Dat is een proces dat nooit “af” is. Doordat je minder zooi om je heen hebt, heb je minder op te ruimen, schoon te maken, bij te houden, te repareren, te onderhouden enzovoorts. Dat geeft de mogelijkheid en rust (de ruimte) om daarover na te denken.

Minimaliseren is ontspullen vanuit een ‘hoger doel’: je persoonlijke waarden. Minimaliseren is:

 • je afmelden voor alle e-mailnieuwsbrieven en reclame-mail, zodat je inbox niet steeds overvol en rommelig is en je chiller werkt.
 • de administratie uitbesteden, zodat je geen zorgen en stress hebt rondom de jaarlijkse aangifte.
 • minder kopen en minder in huis brengen, zodat je een rustige ruimte hebt waarin je je fijn voelt of: omdat je milieuvriendelijk wilt leven en voor de planeet wilt zorgen of: zodat je minder hoeft schoon te maken en meer tijd met je kindje kan doorbrengen.
 • het speelgoed van je kinderen halveren, zodat ze creatiever, vrijer en meer met elkaar kunnen spelen.
 • een maaltijdplanning maken, zodat je gezonder eet en geen overvolle kast hebt waarin de helft over de datum is.
 • alleen je favoriete en goed-passende kleding in je kast hebben, zodat je ’s morgens gemakkelijk iets leuks aan kunt trekken.
 • een budget voor jezelf maken, zodat je je schulden kunt afbetalen, kan leven zonder financiële stress en liever bent voor de mensen om je heen.

You get the idea. Minimaliseren is de overtreffende trap van opruimen én ontspullen. In mijn ogen is dat dan ook de beste weg (had je niet verwacht hè ;-)). Het is prima om ‘ergens’ te beginnen met ontspullen, maar het langdurige resultaat bereik je met minimaliseren: weten waarvoor je het doet. Het geeft je richting, een doel – en je leert jezelf er écht door kennen.

Wil je ook aan de slag? Laat dit verhaal dan even bezinken of lees verder:

Ik zou het leuk vinden om jouw ervaringen met minimaliseren of opruimen te lezen. Laat het mij en andere geïnteresseerden weten via de reactiebox hieronder.

xAnja

Fotocredits: Karolina Grabowska

Anja

15 reacties op ‘Ben je aan het minimaliseren, ontspullen of opruimen?

 1. Door jouw blogs zijn we hier steeds meer gaan opruimen/ontspullen. Maar wat je hier ook schrijft, telkens maar een beetje waardoor we aan de gang bleven. Afgelopen kerstvakantie hebben we het echt even stevig aangepakt, van kledingkast tot keuken tot zolder en administratie. Er gaat enorm veel weg via Marktplaats/Vinted en straks naar de kringloop. Heerlijk om te doen, en het resultaat en de rust is nog fijner! Dank je wel voor je inspiratie en fijne tips altijd!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf heb ik een aantal zaken aangeschaft die er voor zorgen dat ik minder gevaarlijke toeren uithaal op onze trappen. Zoals eindelijk een extra stofzuiger aangeschaft voor een bovenverdieping en een droogrek die ik op de verdieping kan plaatsen waar ook de wasmachine stast. We worden ouder en toch wat minder soepel. Veiligheid vóór alles. Verder ben ik al langer al onze kasten bewust aan het nekijken op overbodige spullen. We hebben ondertussen al heel veel weg gegeven of naar de stort gebracht. Heerlijk, die opgeruime kasten.

  Like

 3. Pingback: Linkjesliefde (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.