Hoeveel kookgerei ligt er nu in mijn besteklade?

Op 3 mei schreef ik het bericht Dagelijks Drama: De Overvolle Keukenlade waarin ik vertelde dat ik m’n keukenlade had opgeruimd (ja jongens, daar schrijf ik dus world class stukjes over hè, het opruimen van m’n keuken 😛 ).

Anyway, de bestekla was eerst propvol en toen… eh… minder vol 🙂 Het blijft eigenlijk een te kleine lade. Of ik heb teveel keukenspullen, dat kan ook nog. Ik ben een kookfan en het optimaal inrichten van de keuken is een proces met meerdere fases.

Fase 1

Na het schoonmaken gingen er van de vorken, eetlepels, theelepels en gebaksvorkjes 2 per persoon terug in de la. Van de messen 3 p.p., voor het geval dat er iemand bij het ontbijt, lunch en diner een mes wil gebruiken. Daarnaast zocht ik uit welke keukentools ik echt gebruikte.

De overgebleven onderdelen, zowel het overige bestek als de ‘overbodige’ kookhulpjes, ging in een tasje in de kast. Ik zette in m’n telefoon een reminder voor 90 dagen later en zou in de tussentijd alleen dát pakken wat ik echt zou missen. En weet je hoeveel kookhulpjes er uit de tas gekomen zijn in 90 dagen?

Nul.

Echt. Zero.

Fase 2

We zijn ruim 3 maanden verder en de lade is nog steeds gevuld met dezelfde dingen. Het is echt een bijzondere les; ik heb niet het gevoel dat ik minder uitgebreid heb gekookt en/of iets heb gemist in m’n kookplezier. En de manier waarop je dit ontdekt is zo simpel! Misschien ben je benieuwd wat er nog wel ligt? Hier een lijstje:

 1. Broodmes
 2. Twee keukenmessen
 3. Dunschiller
 4. Blikopener/flesopener combi tool
 5. Handrasp
 6. Knoflookpers
 7. Kaasschaaf
 8. Bakkwastje (invetkwastje)
 9. Thee-ei
 10. 3 opscheplepels
 11. Eierprikker
 12. Schaar

Op het aanrecht staat nog een pot met:

 1. Garde
 2. Pureestamper
 3. Pannenkoekspatel
 4. Pollepel
 5. Soeplepel
 6. Keukentang
 7. Pannenlikker/spatel

Meer dan genoeg dus, zo blijkt. En nu afwachten of ik volgend jaar weer ’n nieuw artikel plaats met nóg minder, haha.

Doneren?

De spullen die ik niet meer gebruik, gaan bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. De dierenopvang kan ook vaak je overige keukenspullen (bijv. trechters, snijplanken, maatbekers) gebruiken. Check ook je lokale jeugdzorgafdeling of Leger des Heils. Veel jongeren met sociale of geestelijke problematiek, ex-verslaafden of ex-gevangenen die op zichzelf gaan wonen, hebben deze spullen nodig.

Hoe netjes is jouw keukenlade?

xAnja

Trouwens, nog even iets anders: sinds dit weekend vind je op m’n blog mijn favoriete duurzame mode-adressen onder het kopje ‘capsule wardrobe’. Dit na herhaaldelijk verzoek 🙂

Nog meer keuken-opruimtips? Je vindt ze hier: