Hoeveel kookgerei ligt er nu in mijn besteklade?

Op 3 mei schreef ik het bericht Dagelijks Drama: De Overvolle Keukenlade waarin ik vertelde dat ik m’n keukenlade had opgeruimd (ja jongens, daar schrijf ik dus world class stukjes over hè, het opruimen van m’n keuken 😛 ).

Anyway, de bestekla was eerst propvol en toen… eh… minder vol 🙂 Het blijft eigenlijk een te kleine lade. Of ik heb teveel keukenspullen, dat kan ook nog. Ik ben een kookfan en het optimaal inrichten van de keuken is een proces met meerdere fases.

Fase 1

Na het schoonmaken gingen er van de vorken, eetlepels, theelepels en gebaksvorkjes 2 per persoon terug in de la. Van de messen 3 p.p., voor het geval dat er iemand bij het ontbijt, lunch en diner een mes wil gebruiken. Daarnaast zocht ik uit welke keukentools ik echt gebruikte.

De overgebleven onderdelen, zowel het overige bestek als de ‘overbodige’ kookhulpjes, ging in een tasje in de kast. Ik zette in m’n telefoon een reminder voor 90 dagen later en zou in de tussentijd alleen dát pakken wat ik echt zou missen. En weet je hoeveel kookhulpjes er uit de tas gekomen zijn in 90 dagen?

Nul.

Echt. Zero.

Fase 2

We zijn ruim 3 maanden verder en de lade is nog steeds gevuld met dezelfde dingen. Het is echt een bijzondere les; ik heb niet het gevoel dat ik minder uitgebreid heb gekookt en/of iets heb gemist in m’n kookplezier. En de manier waarop je dit ontdekt is zo simpel! Misschien ben je benieuwd wat er nog wel ligt? Hier een lijstje:

 1. Broodmes
 2. Twee keukenmessen
 3. Dunschiller
 4. Blikopener/flesopener combi tool
 5. Handrasp
 6. Knoflookpers
 7. Kaasschaaf
 8. Bakkwastje (invetkwastje)
 9. Thee-ei
 10. 3 opscheplepels
 11. Eierprikker
 12. Schaar

Op het aanrecht staat nog een pot met:

 1. Garde
 2. Pureestamper
 3. Pannenkoekspatel
 4. Pollepel
 5. Soeplepel
 6. Keukentang
 7. Pannenlikker/spatel

Meer dan genoeg dus, zo blijkt. En nu afwachten of ik volgend jaar weer ’n nieuw artikel plaats met nóg minder, haha.

Doneren?

De spullen die ik niet meer gebruik, gaan bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. De dierenopvang kan ook vaak je overige keukenspullen (bijv. trechters, snijplanken, maatbekers) gebruiken. Check ook je lokale jeugdzorgafdeling of Leger des Heils. Veel jongeren met sociale of geestelijke problematiek, ex-verslaafden of ex-gevangenen die op zichzelf gaan wonen, hebben deze spullen nodig.

Hoe netjes is jouw keukenlade?

xAnja

Trouwens, nog even iets anders: sinds dit weekend vind je op m’n blog mijn favoriete duurzame mode-adressen onder het kopje ‘capsule wardrobe’. Dit na herhaaldelijk verzoek 🙂

Nog meer keuken-opruimtips? Je vindt ze hier:

Anja

15 reacties op ‘Hoeveel kookgerei ligt er nu in mijn besteklade?

 1. Haha, dit vind ik stiekem anders best leuk om te lezen!

  Wij hebben twee lades en die heb ik toevallig laatst ook opgeruimd. In eerste instantie, omdat die bestekbakken na verloop van tijd ineens meer kruimels dan bestek bevatten en dat is eigenlijk gewoon best een beetje vies. Maar zeker een goede gelegenheid om meteen eens drie van de vier flessenopeners weg te doen. We hadden ook nog wat gekke amuselepeltjes en andere troep en twee roestige gardes die ik vervangen heb door een mooie van de kringloop. Stuk beter nu!

  We hebben denk ik wel redelijk veel, maar ik vind het wel belangrijk dat het geordend is, dat alles zijn eigen plek heeft én dat de la makkelijk dichtkan. In de ene la zitten dingen die we (bijna) dagelijks gebruiken: bestek, mesjes, kaasschaaf, knoflookpers, spatels etc. In de andere la zitten dingen die we minder vaak gebruiken, maar wel echt allemaal gebruiken: flessenopener, garde, opzetstukken van de mixer, bakkwast, pannenlikker, maar ook huishoudfolie, pedaalemmerzakken enzo. Nu nog hopen dat het lang duurt voordat de kruimels weer verschijnen 😉

  Like

  1. Dat van die kruimels begrijp ik ook niet.. ’t is niet alsof ik m’n brood boven de lade sta te smeren – en er gaat alleen schoon bestek in. Raar 😛

   Je zou de 90/90 challenge kunnen doen, als je zou willen minimaliseren. Dan weet je ook wat je echt gebruikt en wat niet.

   Like

   1. Haha, heel raar ja!
    Die 90 90 challenge hoeft nu niet meer. Bij het opruimen wist ik dondersgoed wat we nooit gebruiken, haha. Dat kon dus meteen wel weg. Nu ben ik voorlopig content met de hoeveelheid 🙂

    Geliked door 1 persoon

 2. Nou, wij gaan binnenkort waarschijnlijk indikken van twee naar één keukenlade, dus ik vind dit hartstikke interessant! Ik ben ook wel benieuwd welke keukenhulpjes je dan weg hebt gedaan, want ik kan niet heel veel bedenken wat wij nog extra hebben, op een trechter (om de likeur die ik maak in flessen te krijgen) na.

  Like

  1. Het waren ook best veel dubbele exemplaren: gardes in verschillende maten, een ander type dunschiller, kaasmes, vleesvork, verschillende blik- en flesopeners en vooral veel roergerei: pollepels in hout en plastic enzo.

   Like

   1. Ah ja! Ik heb ook wel verschillende lepels, maar die worden ook wel vaak tegelijk gebruikt. Wij hadden eerst drie knoflookpersen en toen we er twee weggaven, ging nummer drie kapot. Ach, alles is zo weer bijgekocht, qua keukenspul meestal zelfs bij de kringloop. Zo makkelijk. Fijn dat jij nu precies hebt wat je nodig hebt!

    Like

 3. Dit soort dingen lees ik graag! 😀 Wij hebben twee lades. Een met bestek en een met dingen die geen bestek zijn maar wel nodig zijn in de keuken zoals bakpapier, diepvrieszakjes, keukenweegschaaltje, … Ik moet zeggen dat ons bestek ook echt allemaal gebruikt wordt. In onze bestekla zelf zit dus vooral het ‘klein’ bestek en dingen als een flesopener en onze scherpe messen (want ik vind messen eng en die wil ik graag ergens apart zodat ik niet plots in een mes grijp als ik iets anders nodig heb). Ons grote keukengerei zoals pollepels en de garde enzo zitten ook in een pot op het aanrecht.

  Like

 4. Hoi Anja,
  Ik vraag me af hoe jij je afval sorteert. Ik wil graag mijn afval goed scheiden. Dit doe ik nu nog rommelig in mijn keuken, in verschillende bakjes maar na de verhuizing wil ik het graag strak en eenvoudig hebben. Een scheidingsstation in de schuur is te ver weg en niet realistisch. En nu ben ik opzoek naar ordelijke opties. Heb jij tips?

  Like

  1. Hi Mara, ik ben hier zelf ook nog mee aan het stoeien, maar ik neig nu naar een ingebouwde prullenbak (in een keukenkastje) met verschillende bakken die je eruit kunt halen. Hier in Rotterdam wordt GFT niet gescheiden, maar meegenomen in het restafval (waar energie voor stadsverwarming van wordt gemaakt). Ik scheid zelf oud papier en glas. Oud papier gaat in een doos, glas neem ik mee als ik boodschappen doe. Maar ook dat zou ik wel willen verbeteren. Een vriendin van me heeft in haar trapkast de Sortera bakken van Ikea, dat zou misschien ook een idee kunnen zijn?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.