De Keuken Quick-Fix | Alles voor een opgeruimde start

Een simpele, schone, opgeruimde keuken waarin je rustig gezonde maaltijden kunt koken… zeker als de hectiek van een nieuw (school)seizoen losbarst, lijkt dat wel bijna een utopie. Maar het kan wel! En dan met dit plannetje, wat ik de Keuken Quick-Fix (bekt lekker) heb gedoopt.

Ben je wel ‘ns in een vakantiehuisje of in een AirBnb-appartement geweest? Misschien was je er vorig weekend nog. Hoe zag de keuken er daar uit? Haal ‘m eens in gedachten naar boven. Als ik mag raden: het was een wat kleinere ruimte met beperkte spullen, maar toch kon je er prima uit de voeten:

 • Er was geen braadslee, maar wel een koekenpan.
 • Geen luxe koffiezetapparaat met bonenmaler. Wel een cafetière.
 • Geen fondueset. Wel een grote kookpan.
 • Geen 26-delig servies. Wel vier platte en vier diepe borden.
 • Eén slakom die ook fruitschaal was.
 • Eén scherp mes.
 • En een kurkentrekker natuurlijk. Bij ons in Frankrijk twee 😉

En kon je in deze keuken koken? Kwam er koffie uit de keuken? Een salade? Ik had deze vakantie een keuken van 3 m2 (ja echt!) met één kookplaatje en ook daar kon ik een maaltijd koken.

Ik denk dat je al begrijpt waar ik naartoe wil. De Keuken Quick-Fix draait erom dat je nadenkt over wat er in je keuken nodig is. Écht nodig is. Dat maakt het namelijk tot een gesimplificeerde, eenvoudige keuken, die veel gemakkelijker schoon te maken is, makkelijker netjes blijft en waarin je dus graag kookt.

Geloof me, dat werkt. Ik ben namelijk een echte rommelkont en ik houd – juist op deze manier – mijn keuken netjes. Meestal dan 😉

Oké. Maar hoe doe je dat?

 1. Stel je voor dat er volgende week huurders op de stoep staan; zij gaan in jouw huis verblijven.
 2. Hoe zou jouw keuken er dan uit moeten zien? Welke basics houdt je in de ruimte en welke gaat er weg? Vraag jezelf af: wat zijn de essentials voor een “vakantiekeuken”?
 3. Maak een rondje in de keuken en zie wat er niet thuishoort in de vakantiekeuken. Doe die spullen tijdelijk in een doos / kast.
 4. Kijk serieus naar je voorraadkast. Als je écht huurders zou krijgen, zou dat ook allemaal weg moeten. Zeg nu ook gedag tegen alle “ooit-items”, je weet wel: de producten waar je ooit nog mee wilt gaan koken…
 5. Doe alles van papier in een doos of mapje. De rekeningen, plattegronden van vakantie, foto’s, tekeningen, notities die slingeren in de keuken gaan nu allemaal in een bakje. Daar kijken we even niet naar om.
 6. Maak de oppervlakken van de keuken schoon.

Voilà.

Duurt een uurtje. En dan heb je dus een keuken waarin je prima kan koken zonder al teveel troep. Een simpele keuken, een doeltreffende keuken. Iedereen blij, je hebt de komende weken wel wat anders aan je hoofd dan keukens poetsen, toch?

En dan…?

Ja, dan staat er dus een doos met je tosti-ijzer en de driedelige beslagkomset ergens. En die map vol papieren… moet dat maar weg? Nee. Als je de keukenspullen (af en toe) gebruikt, dan zou ik zet niet wegdoen. Maar plaats het dan op de niet-wekelijkse-dingen plek; ik schreef daar pas ook over in de blogpost ‘Verdeel & Heers’. En voor de papierstapel zul je even een ander halfuurtje moeten gaan zitten. Maar dan heb je het in ieder geval allemaal bij elkaar.

Ik deed vorig jaar hetzelfde met mijn besteklade, trouwens. Hoe dat ging, lees je hier.

Zet een afspraak in je agenda voor over 3 maanden: besluit dan wat je met deze ‘doosdingen’ wilt doen. Welke spullen die je uit de keuken hebt weggehaald, heb je gemist? Je hebt tussentijds wellicht dingen uit de doos gepakt, die je toch nodig had. Van sommige dingen weet je waarschijnlijk niet eens meer dat je ze in die doos had gestopt. Dan is kiezen wat je met deze spullen moet doen, ineens veel makkelijker.

Niet denken: goh, dit is wel wat voor mij – en het dan vervolgens toch niet doen. Pak dat uurtje. En schrijf daarna dan even een leuke reactie hieronder, als je met een grote glimlach en een kopje koffie/thee naar je blinkend schone, opgeruimde keuken zit te kijken. Helemaal seizoenstart-proof! Vind ik leuk!

Fijn weekend,
xAnja

Ps. die 3-maanden-opzet heet ook wel de 90/90 regel. Je kunt dat voor heel opruimacties gebruiken, maar ook weer niet voor alles. Ik schreef eerder deze review.

Fotocredits: Marcin Galusz

Anja

4 reacties op ‘De Keuken Quick-Fix | Alles voor een opgeruimde start

 1. Goede tips vooral we er volgend jaar een nieuwe keuken komt en we iets minder bergruimte zullen hebben en nu moeten gaan ruimen. Heb er zin in! Er staan genoeg spullen die we nooit gebruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.