De boeken die ik (niet) las | Zomer 2019

Na een lange periode van verbouwen, verhuizen en nog meer verbouwen, had ik eindelijk wat meer tijd om te lezen. Ik leende een heleboel boeken (niet alleen bij de bieb) en bracht er een aantal net zo hard weer terug. Hieronder een overzichtje met aan-/afraders, kant-en-klare inspiratie voor jouw eigen (e-)boekenlijst.

Grégoire Delacourt – De vier seizoenen van de zomer

Fictie: roman, verhalend – Ik las mooie boeken, maar deze was het meest ‘juist plek, juiste verhaal’ – in mijn geval: het vakantiehuis in Frankrijk. Het boek bevat vier liefdesverhalen die zich allemaal afspelen in de zomer van 1999 rondom het plaatje Le Touquet (noordwest kust Frankrijk). Het ene is intens verdrietig, het andere zacht en mooi. Elk poëtisch geschreven verhaal is vernoemd naar een bloem, vertegenwoordigt een seizoen van het leven. Er zitten mooie plot-twists in. En it’s not over ‘til it’s over… meer verklap ik niet.

Suzanna Jansen – Het pauperparadijs

Non-fictie, geschiedenis – Mijn moeder heeft dit boek in de kast en leende het aan me uit met de woorden “echt iets voor jou”. En ze had gelijk. Als amateur genealoog zoek ik al ruim tien jaar naar het pad van mijn voorvaderen. Suzanna deed dat ook en kwam heftige dingen tegen, slechts twee generaties terug. Met markante overeenkomsten tussen de verschillende takken van haar familie. Het boek geeft ook inzichten in de Nederlandse geschiedenis en haar cultuur.

Dave Ramsey – Total money make-over

Non-fictie, financieel – Dit boek leende ik van één van de FiReFriends-vrienden. Ik ben er nog niet helemaal doorheen, maar heb er al wél een mening over. Die deel ik – als hij uit is – in een aparte blog.

Stefan Brijs – Maan en zon

Fictie, roman, geschiedenis – Maan en zon las ik vrijwel in één adem uit. Wat een prachtig verhaal over drie generaties mannen op Curaçao. Pijnlijk en confronterend ook. Ik werd er door geraakt; het werd een lesje cultuur en geschiedenis tegelijkertijd. Een absolute aanrader.

Frédéric Beigbeder – Een leven zonder einde

Fictie, roman, futuristisch – Ik las dertig bladzijdes van dit boek en besloot dat het niet mijn ding was. Misschien omdat ik niet de juiste leeftijd heb (de hoofdpersoon is een 50-er) of omdat ik de schrijfstijl niet kon waarderen (het is langdradig) en misschien omdat ik niet zoveel heb met dna-verandering, genetische modificatie enzo. Laat me gerust weten als jij tot een andere conclusie kwam.

Erin Morgenstern – Het nachtcircus

Fictie, roman, magisch – Ook dit boek ging na enkele bladzijdes weer net zo hard retour afzender (de bieb). Ik heb niet zoveel met circussen, maar je moet af en toe uit je comfortzone hè. Wat blijkt: ik heb ook niets met magie en toverkunst. Een boek over een magisch circus is dan duidelijk too much. Geschikt voor inmiddels-volwassen Harry Potter-fans.

Ap Dijksterhuis – Maakt geld gelukkig?

Non-fictie, financieel – Ik heb me er even overheen moeten zetten, maar ik lees nu ineens wél boeken over geld en financiën. Als je – net als ik – ook nog wat moet wennen aan dit onderwerp, is dit boek een geweldige introductie. Kort en bondig en vlot geschreven, formaatje past-in-de-werktas dus ideaal voor in de bus/trein. Ap heeft absoluut punten gescoord bij me met dit boek over geluk, geld en de relatie tussen die twee. Ook materialisme en hebzucht komen aan bod, thema’s die veel raakvlakken hebben met mijn blog. Ik heb gelachen, geknikt en quotes uit het boek gedeeld. Dat zegt genoeg, toch?

Jo Nesbø – Het Pantserhart

Fictie, detective – Oi. Dit boek… Het werd gekocht door mijn vriend in een tweedehandswinkeltje en gelezen tijdens onze vakantie, waarbij ik hem af en toe geïrriteerd aankeek als hij het niet weg kon leggen en ik zin had in een tripje naar een leuk Frans stadje/marktje/kasteeltje. Eenmaal thuis opende ik het ook… en begreep ik zijn houding volkomen. Je wordt in het verhaal “gezogen” na pagina 30, 40… van wegleggen is bijna geen sprake meer. En dat terwijl het meer dan 600 pagina’s telt.

Korte intro: de politie van Oslo vindt twee verminkte vrouwen; verdronken in hun eigen bloed. Een aparte rechercheur – uiteraard met een zware geschiedenis – wordt op de zaak gezet, hoewel hij eerst tegenstribbelt. Meer vertel ik niet, dat zou zonde zijn. Niet lezen als je geen sterke maag hebt.

Gary Chapman – De vijf talen van de liefde

Non-fictie, relaties – Ik heb mixed feelings over dit boek. Het is 1. zeer Amerikaans en 2. zeer christelijk en met allebei heb ik niet zoveel. Toch heeft Chapman een interessante kijk op liefdesrelaties en dan met name over de communicatie nogal problemen kan geven. Zijn oplossing? Je moet elkaars liefdestaal weten en leren spreken. Klinkt zweverig misschien, maar dat valt in de praktijk heel erg mee. Je leert de vijf liefdestalen kennen (spoiler: 1. positieve woorden, 2. samenzijn, 3. cadeaus krijgen, 4. dienen, 5. lichamelijk contact) en geeft praktische aanwijzingen. Irritatiefactortje: er wordt alleen over een traditioneel man-vrouw huwelijk gesproken (i.p.v. “langdurige relatie”) en de vrouw is nogal eens het ondergeschoven kindje. Leuke, interessante mening, jammer van de uitvoer.

Zo, dat is een aardig lijstje geworden. Wat was jouw favoriete boek deze zomer?

xAnja

De links naar de boeken zijn affiliate links. Dat betekent dat – wanneer je een boek op deze manier koopt – ik een klein bedrag aan commissie ontvang. Die commissie houdt deze (gratis, vrij-toegankelijke) blog in de lucht. Dankjewel.