Na een lange periode van verbouwen, verhuizen en nog meer verbouwen, had ik eindelijk wat meer tijd om te lezen. Ik leende een heleboel boeken (niet alleen bij de bieb) en bracht er een aantal net zo hard weer terug. Hieronder een overzichtje met aan-/afraders, kant-en-klare inspiratie voor jouw eigen (e-)boekenlijst.
Grégoire Delacourt – De vier seizoenen van de zomer
Fictie: roman, verhalend – Ik las mooie boeken, maar deze was het meest ‘juist plek, juiste verhaal’ – in mijn geval: het vakantiehuis in Frankrijk. Het boek bevat vier liefdesverhalen die zich allemaal afspelen in de zomer van 1999 rondom het plaatje Le Touquet (noordwest kust Frankrijk). Het ene is intens verdrietig, het andere zacht en mooi. Elk poëtisch geschreven verhaal is vernoemd naar een bloem, vertegenwoordigt een seizoen van het leven. Er zitten mooie plot-twists in. En it’s not over ‘til it’s over… meer verklap ik niet.
Suzanna Jansen – Het pauperparadijs
Non-fictie, geschiedenis – Mijn moeder heeft dit boek in de kast en leende het aan me uit met de woorden “echt iets voor jou”. En ze had gelijk. Als amateur genealoog zoek ik al ruim tien jaar naar het pad van mijn voorvaderen. Suzanna deed dat ook en kwam heftige dingen tegen, slechts twee generaties terug. Met markante overeenkomsten tussen de verschillende takken van haar familie. Het boek geeft ook inzichten in de Nederlandse geschiedenis en haar cultuur.

Dave Ramsey – Total money make-over
Non-fictie, financieel – Dit boek leende ik van één van de FiReFriends-vrienden. Ik ben er nog niet helemaal doorheen, maar heb er al wél een mening over. Die deel ik – als hij uit is – in een aparte blog.
Stefan Brijs – Maan en zon
Fictie, roman, geschiedenis – Maan en zon las ik vrijwel in één adem uit. Wat een prachtig verhaal over drie generaties mannen op Curaçao. Pijnlijk en confronterend ook. Ik werd er door geraakt; het werd een lesje cultuur en geschiedenis tegelijkertijd. Een absolute aanrader.

Frédéric Beigbeder – Een leven zonder einde
Fictie, roman, futuristisch – Ik las dertig bladzijdes van dit boek en besloot dat het niet mijn ding was. Misschien omdat ik niet de juiste leeftijd heb (de hoofdpersoon is een 50-er) of omdat ik de schrijfstijl niet kon waarderen (het is langdradig) en misschien omdat ik niet zoveel heb met dna-verandering, genetische modificatie enzo. Laat me gerust weten als jij tot een andere conclusie kwam.
Erin Morgenstern – Het nachtcircus
Fictie, roman, magisch – Ook dit boek ging na enkele bladzijdes weer net zo hard retour afzender (de bieb). Ik heb niet zoveel met circussen, maar je moet af en toe uit je comfortzone hè. Wat blijkt: ik heb ook niets met magie en toverkunst. Een boek over een magisch circus is dan duidelijk too much. Geschikt voor inmiddels-volwassen Harry Potter-fans.

Ap Dijksterhuis – Maakt geld gelukkig?
Non-fictie, financieel – Ik heb me er even overheen moeten zetten, maar ik lees nu ineens wél boeken over geld en financiën. Als je – net als ik – ook nog wat moet wennen aan dit onderwerp, is dit boek een geweldige introductie. Kort en bondig en vlot geschreven, formaatje past-in-de-werktas dus ideaal voor in de bus/trein. Ap heeft absoluut punten gescoord bij me met dit boek over geluk, geld en de relatie tussen die twee. Ook materialisme en hebzucht komen aan bod, thema’s die veel raakvlakken hebben met mijn blog. Ik heb gelachen, geknikt en quotes uit het boek gedeeld. Dat zegt genoeg, toch?
Jo Nesbø – Het Pantserhart
Fictie, detective – Oi. Dit boek… Het werd gekocht door mijn vriend in een tweedehandswinkeltje en gelezen tijdens onze vakantie, waarbij ik hem af en toe geïrriteerd aankeek als hij het niet weg kon leggen en ik zin had in een tripje naar een leuk Frans stadje/marktje/kasteeltje. Eenmaal thuis opende ik het ook… en begreep ik zijn houding volkomen. Je wordt in het verhaal “gezogen” na pagina 30, 40… van wegleggen is bijna geen sprake meer. En dat terwijl het meer dan 600 pagina’s telt.
Korte intro: de politie van Oslo vindt twee verminkte vrouwen; verdronken in hun eigen bloed. Een aparte rechercheur – uiteraard met een zware geschiedenis – wordt op de zaak gezet, hoewel hij eerst tegenstribbelt. Meer vertel ik niet, dat zou zonde zijn. Niet lezen als je geen sterke maag hebt.

Gary Chapman – De vijf talen van de liefde
Non-fictie, relaties – Ik heb mixed feelings over dit boek. Het is 1. zeer Amerikaans en 2. zeer christelijk en met allebei heb ik niet zoveel. Toch heeft Chapman een interessante kijk op liefdesrelaties en dan met name over de communicatie nogal problemen kan geven. Zijn oplossing? Je moet elkaars liefdestaal weten en leren spreken. Klinkt zweverig misschien, maar dat valt in de praktijk heel erg mee. Je leert de vijf liefdestalen kennen (spoiler: 1. positieve woorden, 2. samenzijn, 3. cadeaus krijgen, 4. dienen, 5. lichamelijk contact) en geeft praktische aanwijzingen. Irritatiefactortje: er wordt alleen over een traditioneel man-vrouw huwelijk gesproken (i.p.v. “langdurige relatie”) en de vrouw is nogal eens het ondergeschoven kindje. Leuke, interessante mening, jammer van de uitvoer.
Zo, dat is een aardig lijstje geworden. Wat was jouw favoriete boek deze zomer?
xAnja
De links naar de boeken zijn affiliate links. Dat betekent dat – wanneer je een boek op deze manier koopt – ik een klein bedrag aan commissie ontvang. Die commissie houdt deze (gratis, vrij-toegankelijke) blog in de lucht. Dankjewel.
Leuk lijstje Anja! Ben momenteel vooral non-fictie aan het lezen. Het boek van Ap vond ik ook erg goed. Mijn aanrader (ook non-fictie) Waarom cola duurder is dan water, Bas Haring. Hij is filosoof en beschrijft op heel begrijpelijke manier thema’s rond economie.
LikeLike
AH ja, mijn zoon had een luisterboek van hem. Erg leuk! Gaat op het lijstje!
LikeLike
Een mooi boekenlijstje. De vier seizoenen van de zomer lijkt mij ook een prachtig boek! Ik zit nu ook weer helemaal in de leesflow en het laatste boek dat ik las was de Olijfboom van Lucinda Riley.
LikeLike
Die ken ik nog niet (van Lucinda Riley), dank je voor de tip!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb het boek moeten reserveren bij de bieb, en er zijn maar liefst 8 wachtenden voor me! Populair boek!
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi lijstje! Maakt geld gelukkig heb ik ook eens mee in mijn handen gestaan op mijn werk (ik werk in een boekwinkel), maar het klinkt een poging waard. Misschien eens uit de bieb halen. Die van Nesbo heb ik nog niet gelezen, maar ik heb wel andere boeken van de schrijver gelezen en ze zijn érg goed tot dusver.
Ik ben momenteel een boek van Thea Beckman aan het herlezen, Het gulden vlies van Thule, die ik heb geleend van een collega. Verder lees ik ook The Stand van Stephen King. Mijn favo boek deze zomer waren Circe van Madeline Miller en The Outsider (De buitenstaander) van Stephen King. 🙂
LikeLike
Dat boek van Thea Beckman kende ik nog niet, wel haar grote klassieker natuurljik. Die Circe van Madeline Miller gaat op de wishlist!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuke tips! Ik ben zelf deze zomer door de Zeven Zusters heen aan het lezen (onze bieb heeft maar 5 van de boeken, dus ik moet even kijken of die andere überhaupt wel uit zijn of nog komen). Sommige stukken hadden van mij nog wel wat uitgebreider mogen worden beschreven, maar ze lezen lekker weg. En ik ga héél langzaam door Chillpreneur van Denise Duffield-Thomas. Ook ontzettend interessant!
LikeGeliked door 1 persoon
Ah ja, daar hoorde ik collega’s ook over (die serie). Is het wat? Schijnt behoorlijk populair! Misschien kun je ze niet als fysiek boek maar als e-book lenen van de bieb?
LikeLike
Oh heerlijk veel gelezen en nog deze vakantie, zijn een maand weg en hebben nog een week tegoed. Allemaal via de bieb. Indruk hebben gemaakt: boeken van Joël Dicker, Hoe leggen we dit uit van Jelmer Mommers, boek van/over Gretha (de klimaatstaakster), Congo van David van Reybrouck (leest als een avonturenroman maar t gaat echt over Congo, ongelooflijk en vooral inzichtgevend) en De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde (heel indrukwekkend).
LikeLike
Oeh, dank je voor de ideeën en suggesties! Veel non-fictie zie ik. Zijn de boeken van Joël Dicker wel fictie? Ik ken de schrijver niet.
LikeLike
Wat een interessant/leuk lijstje!
Ik en eigenlijk geen enkel van de boeken dus ik ben erg benieuwd om meer over enkele te weten te komen. Jo Nesbø is sowieso mijn ding, maar ik zag dat het een later boek uit een reeks is dus ik ga toch maar eerst de eerdere boeken bekijken. 🙂
‘De vier seizoenen van de zomer’ klinkt als een prachtige zomerroman, ik heb zo’n gevoel dat het een boek is dat je op een of andere manier raakt.
Mijn favoriete zomerboek tot nu toe was Het juvenalis dilemma, echt een klassieke Dan Brown.Niet nadenken, gewoon genieten van het avontuur.^^
LikeLike
De vier seizoenen is inderdaad een aanrader, als je een beetje van romantische-poëtische verhalen houdt.
Ah ja, de Dan Brown serie, heb ik ook van genoten. Ken je die van Stieg Larson? Als je Jo Nesbo oké vindt, dan ga je deze ook zeker waarderen!
LikeLike