Handig of niet: De 90/90 regel | Opruimmethode

Het is opvallend hoe snel mijn keuken een zooitje wordt. Ik kook graag, werk met verse ingrediënten en verschillende keukenmaterialen. De keuken is open, een onderdeel van het huis. En dus kijk ik regelmatig in een (te) volle en niet-opgeruimde keuken. Herkenbaar? Dat moet anders kunnen, mevrouw de Minimalist! Maar ja, waar begin je?

Er bestaan weinig regels die zo gemakkelijk zijn als de 90-90 regel, ook wel the ninety-ninety rule. Bedacht door Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus, beter bekend als The Minimalists, die je dan waarschijnlijk weer kent van de documentaire op Netflix. Deze opruimmethode is vandaag aan de beurt.

Hoe werkt het?

Je begint met het opruimen, ontspullen of minimaliseren door het eerste de beste item in je handen te nemen. Met de 90/90 regel stel je jezelf dan de vraag:

Heb je het gebruikt in de afgelopen 90 dagen?

Verwacht je het te gebruiken in de aankomende 90 dagen? 

Is het antwoord nee, dan is het tijd om het weg te doen. Is het antwoord in één van beide situaties of beide situaties “ja”, dan houd je het. Ingewikkelder wordt het niet. En daarom zal ik deze regel gebruiken voor fase 1 van het project ‘Keuken Minimaliseren’. Maar daarover een andere keer, dit blogstukje gaat over de opruimmethode zelf.

keuken lades opruimen

Wanneer wel/niet?

Naast voor de keukenkastjes, werkt het deze regel ook heel goed voor het opruimen of ontspullen van:

 • je schoenencollectie
 • de boekenkast
 • het medicijnkastje
 • de garderobe / gang / hal
 • de servieskast
 • je (hand)tassencollectie
 • je bureau en de bureaulades
 • je kledingkast
 • de bijkeuken
 • het badkamerkastje
 • de schuur

Deze opruimmethode is minder praktisch wanneer je een ruimte opruimt waar je niet zo snel komt. Je zolder bijvoorbeeld. Of de extra (gasten)slaapkamer. Daar staan vast spullen in die je al een tijdje niet gebruikt hebt, maar die je wel zou willen bewaren. Het helpt ook niet bij het minimaliseren van sentimentele items, zoals aandenkens uit je jeugd, speciale sieraden of fotoalbums.

Volgens The Minimalists is het concept bedoeld als stap in de juiste richting, om te helpen wanneer in het maken van de keuze: doe ik dit weg of niet? Het geeft een kader, een houvast. Op hun blog stellen ze zelf: “In het leven zijn sommige regels willekeurig, restrictief of saai, maar ze zijn ook vaak nuttig, als we écht willen veranderen” (vrij vertaald).

Afwijken

Joshua en Ryan schrijven ook dat je de regel niet per definitie op “90” (6 maanden dus) hoeft te zetten. Je kunt er ook 120 van maken. Of 30. Voor ons Nederlanders is 90 in veel gevallen wel handig, omdat wij bepaalde zaken in het seizoen gebruiken. Handschoenen heb je in augustus niet nodig (alhoewel…). Mijn stoofpan wordt voornamelijk in de winter gebruikt.

En dus ga ik zeer binnenkort met de botte bijl door de keukenkastjes en lades (no worries, ik bedoel dit figuurlijk) en gaat in eerste instantie alles wat al langer niet gebruikt is, in een doos. Het mag er dan twee weken staan, anders wordt er een nieuwe bestemming voor gevonden. Op naar een schone, nette keuken waar ik graag in wil koken én naar kan kijken!

Wat is jouw volgende opruimproject?

xAnja

Past een andere opruimmethode misschien beter bij wat je graag wilt minimaliseren? Lees verder over blijvend opgeruimde lades, gekregen items & cadeaus minimaliseren, of kies voor The Minimalist Game (MinsGame) als manier om te ontspullen.

Anja

11 reacties op ‘Handig of niet: De 90/90 regel | Opruimmethode

 1. Haha, ik denk niet dat dat bij mij zo goed zou werken! Op de eerste vraag zou het antwoord standaard “nee” zijn, maar ik hecht me te erg aan bepaalde dingen (bv. kleren) om om de tweede vraag “nee” te antwoorden 😀 Misschien toch eens wat consequenter leren zijn haha!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.