Sint in Huis, minimalist-style

Het was even zweten, maar hij is toch weer in het land – onze goede lieve Sint. Heb je geen (kleine) kinderen in huis, dan heb je hier misschien niet zoveel mee. Maar een vleugje Sinterklaassfeer in huis vinden velen leuk, zeker met deze donkere dagen.

Dat kan natuurlijk met een lading bontgekleurde cadeautjes, mijters, een staf en gevulde schalen met pepernoten overal, maar dat is niet erg minimalistisch. En zijn de kiddo’s niet al druk genoeg in deze tijd 😉 – een beetje rust in huis kan geen kwaad.

sintpalet.jpg

Zoals je in het artikel over een herfststijl kon lezen, begin ik altijd met een kleurenpalet wat past bij mijn huis, maar ook bij het seizoen of het event. In dit geval ben ik voor neutrale kleuren gegaan met de toevoeging van een mooie, dieprode tint en een vleugje camel.

Tips voor een Minimalistische Sint-stijl

Zoals ik eerder schreef in mijn blog over een herfststijl in huis, wijst het decoreren zich eigenlijk vanzelf met een ander kleurenpalet. Ik hoef niets weg te halen in mijn interieur, want het er al vrij leeg, maar toch kijk ik eerst even met een scherpe blik: kan weer iets opgeborgen worden? Wat wordt er niet meer gebruikt of is er niet meer relevant?

Met deze kleine veranderingen wordt het meteen Sint in huis:

Een aftel- of schoenzetkalender

Door even te googelen kom je genoeg opties tegen. Of knutsel er zelf een met je kleintje: een aftelkalender of een schoenzetkalender. De ene telt uiteraard af naar 5 december en daardoor maak je visueel hoeveel nachtjes het nog slapen is voor het grote festijn plaatsvindt. Tip: je kunt deze kalenders met iets lekkers ook een keer zélf in de schoen stoppen.

Letterbox / lightbox of letterslinger

Velen van ons hebben zo’n leuke letterbox of letterslinger in huis, die je natuurlijk heel eenvoudig aanpast naar gelang de gelegenheid. Een simpele “Hoera Sint & Piet” of “5 december pakjesavond” geeft instant sfeer en op 6 december is het zó weer weg.

sint1.jpg

Schoentjes & boeken

Op de schoenzetdagen zijn de schoentjes van de kinderen zelf ook al een onderdeel van de sfeer. Zeker gevuld met een wortel of een appel en wat hooi, voor het paard. En een glaasje water natuurlijk. En voor op het nachtkastje: een (bibliotheek)boek vol Sintverhalen. Elke avond ééntje.

Ik drink graag Sinterklaaskoffie: zwarte koffie met een scheut chocolademelk, een beetje slagroom en een snufje speculaaskruiden.

Geur

In mijn blog over de herfstsfeer schreef ik al eerder over geuren. Die passen ook heel goed bij Sinterklaas. Denk: vanille, cacao, warme appel, kaneel. Lekker om je yoghurt, vla of havermout mee te pimpen. Kies in huis een wat zwaarder huisparfum zoals Black Oudh van Rituals. Spray wat op de verwarming, zodat je ’s morgens in een heerlijk geurend huis wakker wordt.

Bakken enzo

Wel eens roomborstplaat gemaakt? Speculaasbrokken? Marsepein? Nee? Dit is het moment. Wie weet heeft oma nog wel zo’n speculaasvorm om te lenen. Geen speculaasvorm? Een bakplaat met bakpapier werkt ook prima. Liever hartig knabbelen? Wat dacht je van tapas: ook uit Spanje natuurlijk! Tips: aardappelomelet met chorizo of gazpacho met gerookt paprikapoeder.

antique-1869598_1920

Lekker voor volwassenen: Bisschopswijn. Je maakt het door 750 ml rode wijn warm te laten worden met een sinaasappel met daarin 10 kruidnagels, 2 kaneelstokjes, 50 g suiker en te serveren met kandijstokje.

Kookboeken of een enkele print

Heb je een kookboek in huis met Sint- of najaarsrecepten? Die kan dan wat meer in het zicht geplaatst worden. Geen passend kookboek, of liever niet teveel gedoe op je aanrecht? Een enkele sfeervolle print van een recept voor kruidnoten hangt er zo!

Doe het samen

 

Naast al deze stukjes ‘voorpret’ gaat Sint natuurlijk vooral om het genieten van elkaar, van het samenzijn. Koop met volle aandacht de cadeaus, zodat je een ander er echt blij mee maakt, klein en groot. Neem de tijd voor een mooi gedicht. Heel veel plezier en mooie momenten in deze bijzondere tijd van het jaar!

xAnja

 

Beeld 2 en 3: Pinterest.
Anja

9 reacties op ‘Sint in Huis, minimalist-style

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.