De Minimalistische Keuken: Kook Basics

De keuken in ons nieuwe huis zit op een onhandige plek en is niet meer het stevigste exemplaar. Hij is ergens halverwege de jaren ’90 geplaatst – en hoewel ik soms denk dat dat slechts een paar jaar geleden is – betekent dat dus dat het ding gewoon zo’n 24 jaar oud is. Hergebruiken was geen optie, het zou een nieuwe moeten worden. En nee, dat is helemaal niet vervelend (zelfs heel erg leuk!) maar iets minder voor ’t milieu. Anyway, dan ga je naar zo’n keukenzaak en krijg je ineens vragen op je afgevuurd als greeploos of greepjes, binnenwerk grijs of wit, afzuigkap of ingebouwde afzuigkap, kunststof of steen? Over #firstworldproblems gesproken. Maar uiteindelijk staat er dan een plan op papier en mag je je zorgen gaan maken over aansluitpunten en elektrapunten en weet ik wat niet meer.

Voor mij was het hele proces een mooi moment om eens na te denken over de inhoud van de keukenkastjes. Zo schreef ik op wat er in onze huidige keuken staat – qua voorraad bijvoorbeeld – en welke apparaten we gebruiken. Ook keek ik naar verbeterpunten: waarin schiet de huidige keuken tekort? Ik haalde mijn pot met bakinstrumenten (pollepel, spatel etc) halfleeg en legde er een aantal in een la. Ik miste ze niet. Er staan twee vergieten in een kast, ook een beetje onzin. Al met al ontdekte ik wat er voor ons in de ideale keuken onmisbaar is (grote oven, geen magnetron) en hoeveel opbergruimte we nodig hebben. Dat kwam vooral door deze lijst met spullen die zo’n beetje onmisbaar zijn voor het dagelijkse koken:

 • Drie kookpannen, S, M en L, die in elkaar passen
 • Een steelpannetje
 • Een vergiet
 • Een stoofpan (ik heb er één van Hackman, kan ook in de oven)
 • Een 22 cm koekenpan
 • Een flinke hapjespan
 • Een handrasp
 • Een roerspatel, pannenkoekspatel, garde en soeplepel
 • Een houten snijplank
 • Een goed keukenmes (een alleskunner)
 • Een maatbeker
 • Een ovenschaal (geschikt voor het aantal eters)
 • Een meng- of saladekom

(deze lijst is zoals je ziet exclusief servies en bestek, vrij essentieel om het te kunnen opeten)

Mja, dat is het eigenlijk wel. En nee, dit is niet alles wat ik in mijn lades en kastjes heb liggen/staan. Ik kook graag dus er ligt bij mij ook een knoflookpers, een pureestamper, een broodmes en nog wel meer. Maar dat doet niets af aan de basics van hierboven. Het is mijn plan om, als we gaan verhuizen, de 90/90 regel toe te passen bij mijn keukenspullen. Ik ben benieuwd hoeveel er uiteindelijk in de nieuwe keuken terecht zal komen. Daarvoor moet ik helaas nog even (tot juli!) geduld hebben. Wat is trouwens jouw meest onmisbare keukentool?

xAnja

Ps. Wat vinden we van de nieuwe look? Tof of weer snel terug naar de oude?

Anja

6 reacties op ‘De Minimalistische Keuken: Kook Basics

 1. Op de foto van dit artkel staat een opruimplankje die ik erg mooi vind. Waar heb je die vandaan?

  Geweldige blog, net ingelezen om te beginnen met minimaliseren.

  Groetjes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.