6 Multifunctionele keukentools + Review

Persoonlijk heb ik een hekel aan blogpost met woorden als ‘must-haves’ en ‘essentials’. Het zou van de zotte zijn als ik je vertelde wat je zeker weten allemaal in je huis zou moeten neerzetten. Toch zijn er bepaalde tools die ik, als kookliefhebber, eigenlijk niet kan missen. Wat deze items allemaal gemeen hebben? Hun veelzijdigheid.

Als je zelf van plan bent je keuken te minimaliseren is het uiteraard handig om je af te vragen wat je écht nodig hebt. Maar ook: welke items kun je op meerdere manieren gebruiken en maken andere dingen daarmee overbodig? Wat mij betreft is het gros van de ‘handige keukentools’ een no-brainer. Hoe vaak gebruik je een wafelijzer? Een aspergepan? Een sapcentrifuge?

Maar welke apparaten en hulpjes zijn er dan wel multifunctioneel en zou ik op de ‘houden’ lijst zetten? Ik tip vandaag zes persoonlijke favorieten:

1. Keukenmachine met blender

Mijn keukenmachine is blender, mixer, rasp (fijn en grof), hakmolen, deegkneder, pureerder, crushed ice-maker, klopper in één. Ik doe er dus echt van alles mee: taartmengsels mixen, smoothies maken, slagroom kloppen, soep pureren, mayonaise maken, aardappelschijfjes snijden, kruidenmengsels fijnhakken. Die van mij is oud. Van Siemens, heeft een vermogen van 800 watt en dat gaat heel prima.

2. Houten snijplank

Een goede houten snijplank, formaatje A3, is onmisbaar in de keuken, tenzij je graag je keukenblad naar de vernieling helpt 😉 Zo’n plank kan ook dienen als serveerplank of borrelplank en ook gewoon als bord. Ik doe dat laatste vaak als ik een soepje eet: kom erop, brood ernaast. Ook heel handig bij het eten van pizza!

3. Serveerschaal

Ergens najaar vorig jaar heb ik mijn drie beslagkommen (maatjes S, M en L) weggedaan. De twee kleinere gebruikte ik amper en de derde had een plastic laagje wat los kwam. Ik heb nu een houten schaal (een souvenir uit Gambia) die ik gebruik als mengkom, saladeschaal, beslagkom, serveerschaal voor groente en zelfs om mijn zelfgemaakte brood in te laten rijzen. Wordt ’t zo’n mooi bolletje van.

4. Diepe bakplaat

Een diepe bakplaat, zoals deze van Dr. Oetker kan, naast de welbekende gebruik als ovenbakplaat (koekjes bakken, groente roosteren, stokbrood bakken) ook prima ingezet worden als bakvorm. Handig als je een meerlaags grote taart wil bakken. Of zet de plaat op de barbecue met losse groenten. Kies bij voorkeur een uitschuifbare, dan kun je ‘m ook als kleinere ovenschaal gebruiken, bovenop je rooster.

5. Oven-braadpan

Met een braadpan die ook in de oven kan, heb je qua pannen eigenlijk alles in huis. Of je nu aardappels wilt koken of een soufflé wil bereiden: het kan in een gietijzeren braadpan. Zo’n pan blijft lang op temperatuur en een goede braadpan gaat een leven lang mee. Dergelijke ovenpannen staan ook wel bekend onder de naam ‘Dutch oven’, en hoewel wij Dutchies ons nergens van bewust zijn, vinden de Amerikanen dit een geweldige uitvinding van ons 🙂 Een mooie braadpan kun je ook heel prima gebruiken om te serveren. Lees verder voor mijn review van de BK Bourgogne braadpan.

6. Glazen (weck)potten

Glas is milieuvriendelijker dan plastic en laten we wel wezen: het staat gewoon mooi. Glazen potten kun je goed inzetten om producten in te bewaren, denk aan je zelfgemaakte jam of zilvervliesrijst. Je kunt ze meenemen om ‘zero waste’ boodschappen te doen en je kunt het ook prima gebruiken als drinkglas, vaas of sauskom/bakje voor dipsaus op tafel. Weckpotten zijn natuurlijk ook geschikt voor wecken en inmaken.

Review: BK Bourgogne braadpan

Recent ontving ik van BK een Bourgogne braadpan in denim blue ter review. Ik heb ‘m uitgeprobeerd en moet je zeggen: ik ben fan. Waar dit soort pannen vaak een aluminium of glazen deksel hebben, is deze pan inclusief deksel van gietijzer. Oké, dat is wel wat zwaar, maar hey, gratis fitness. Je kunt erin braden, stoven, bakken, sudderen, grillen en zelfs frituren. Deze pan heeft een emaille anti-aanbaklaag – erg duurzaam – die ‘m beschermd tegen roesten en voedingszuren, wat bij oude gietijzeren pannen nog wel eens kan gebeuren. Hij kan ook in de vaatwasser, maar zelf was ik ze liever met de hand af. De BK Bourgogne is geschikt voor alle warmtebronnen. Ik vind het echt een pan voor het leven, multi-inzetbaar en ook het design – met de strakke lijnen en toch een tikje traditioneel van vorm – vind ik top. Erg blij met deze nieuwe aanwinst! Meer info en verkoopadressen hier.

Wat zijn jullie meest gebruikte keukentools? En welke mogen er zó weg?

xAnja

Verder aan de slag in je keuken?

Deze blogpost bevat link(s) naar een partnerprogramma. Hoewel ik de pan gekregen heb van BK, is mijn review 100% mijn eerlijke mening. Zie ook de disclaimer.

Anja

7 reacties op ‘6 Multifunctionele keukentools + Review

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.