Minimaliseren in de keuken: efficiënt opbergen met zones

Over iets meer dan drie weken komt de nieuwe keuken hier. En dus denk ik na over de ideale indeling van die keuken – de meest efficiënte in gebruik, maar ook in opbergruimte. Want heel veel bergruimte is er niet. Hoe pak ik dat aan? Hoe bepaal ik waar wat komt te staan? Ik deel mijn tips om optimaal gebruik te maken van de keuken.

Als je een bepaalde ruimte wil gaan minimaliseren, dan is het van belang dat je weet wat de hoofdtaak van de betreffende ruimte is. In ons geval is de hoofdtaak van de keuken: koken. Logisch, zou je denken: maar misschien ben jij wel zelden thuis en eet je er alleen je ontbijt. En wat bedoel je daar precies mee? Kook je alleen avondmaaltijden? Kook je uitgebreid?

Naast die hoofdtaak is het goed om te kijken naar de subtaken van de ruimte. Is er een ontbijt/lunchhoek? Wordt er aan tafel huiswerk gemaakt? Maak je er de lekkerste koffietjes bij je eigen barista-station? Bak je de mooiste taarten? Staat de wasmachine ook in de keuken? Bewaar je je er ook je boodschappen? Is je keuken ook je recyclestation? Ben jij de mealprep-queen? En als je een bijkeuken of kelder hebt: wat gebeurt er daar?

Kortom: wat is het takenlijstje van jouw keuken en wat staat er bovenaan?

Foto: Karolina Grabowska

Door te weten hoe je je keuken gebruikt, kun je ‘m ook indelen in zones. Met die zones bepaal je welke producten en items je bij elkaar zet. Bijvoorbeeld: de ontbijtzone waar je muesli, noten en kommetjes maar ook havermout vindt. Of de pannenlade (kookpannen) met daarnaast de keukenkruiden. Die gebruik je namelijk ook voor hetzelfde: warme maaltijd koken.

Met die zones maak je er een logisch geheel van. Ook zie je zelf meteen waar je veel van hebt. Misschien wel meer dan nodig is voor die ‘subtaak’. Dan kun je ook makkelijker besluiten wat je houdt en wat je juist wegdoet. Maak er een plannetje van en teken het uit: wat komt er waar?

Nog meer praktische tips om te minimaliseren in de keuken:

 • Groepeer op ‘zone’: zet de pasta’s en rijstsoorten met de peulvruchten en Wereldgerechten bij elkaar in de voorraadkast, het broodbeleg bij elkaar in de koelkast, de koffiecups bij de koffiesiropen.
 • Houd je aanrecht zo leeg mogelijk, dan is het weer snel opgeruimd en oogt het rustig.
 • Zet spullen en voedingsmiddelen die je het meest gebruikt vooraan in kastjes en planken.
 • Gebruik mandjes om kleine prulletjes (bakvormpjes bijvoorbeeld) te bewaren.
 • Bewaar alleen wat je gebruikt: dagelijks is een goede graadmeter.
 • Geef alles een vaste plek en zet het daar steeds terug.
 • Zet de rest van de spullen in de bijkeuken, schuur of kelder. Of neem er definitief afstand van.
 • Kies een logische plek in de keuken: keukenkruiden in een lade onder je fornuis, glazen boven de vaatwasser etc.
 • Kies voor multifunctionele items: een soepkom kan ook een mueslibakje zijn. Een beslagkom een saladeschaal. Lage, dikwandige glazen kun je zowel voor thee als melk of wijn gebruiken.
 • Kies multifunctionele keukentools en bedenk wat je echt nodig hebt. Hoe vaak gebruik jij je magnetron?
 • Koop verpakkingsvrij (bijv. bij Pieter Pot) en gebruik de potten/bewaarbussen als opbergers die tegelijkertijd “boodschappendragers” zijn.

De lekkerste manier om een hele keuken in te richten is om alles eruit te halen en dan weer from scratch te beginnen. Dat is meteen ook de pittigste taak. Maar alleen dan zie je hoeveel je hebt en kun je echt dingen goed organiseren en efficiënt inrichten. Daar heeft Marie Kondo zeker gelijk in.

Dan rest mij nu nog de nachten af te tellen tot ik deze nu nog fictieve keuken écht kan inrichten 🙂

Anja

2 reacties op ‘Minimaliseren in de keuken: efficiënt opbergen met zones

 1. Dit helpt! Ik heb binnen een paar maanden ook een nieuwe keuken in te richten en zag er een beetje tegenop en kijk er tegelijk ook heel hard naar uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.