Hoe bevalt leven zonder magnetron?

(Voor de Belgische lezers, ik bedoel hier een microgolfoven)

Als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken, dan ga je op een bepaald moment met zo’n meneertje of mevrouwtje (meestal meneertje) aan tafel zitten om door te spreken wat je wensen zijn. Eén van de eerste vragen is dan: welke apparatuur wil je in de keuken?

Zo ook wij. Maar dat was niet het moment waarop wij besloten dat we geen magnetron wilden (haha, got you). Ik deed toen namelijk al zo’n twee jaar zonder magnetron. En guess what, vriendlief miste hem ook niet #matchmadeinheaven.

De keukenverkoopmeneer was even van slag: geen magnetron? Dan wilden we toch zeker een combi-magnetron? Neen. Die wilden we ook niet.

Ik heb een gewone heteluchtoven en that’s it. Wel een met lekker veel standen, want ik houd van koken en vind het tof om te experimenteren met de temperatuur, de straling en de warmtezones. Maar, back to the point, we hebben dus geen magnetron en missen hem niet.

Waarom een magnetron?

Ik wil niet zeggen dat iedereen z’n magnetron nu naar de vuilstort moet brengen. Als het voorwerp helemaal jouw ding is, je gebruikt ‘m veel en je zou niet zonder kunnen willen, dan zou ik hem zeker houden. Er zitten ook voordelen aan! Maar zeker als het bakbeest (sorry, ongenuanceerde mening hier) een groot deel van je keuken opslokt en je er eigenlijk niet zoveel mee doet, is het goed om te weten dat er alternatieven zijn.

Waarvoor gebruik je de magnetron?

In de meeste gevallen doe je welgeteld twee dingen met een magnetron: opwarmen of ontdooien. Oftewel: je maakt het heel warm, warm of iets minder koud 😛 Daar is een magnetron dan ook een ster in, dat doet ‘ie (vaak) snel en gemakkelijk. Heb je een magnetron met wat meer vermogen (500+ watt) dan kun je er ook mee koken.

Maar dat koken, opwarmen en ontdooien kun je ook heel prima zonder magnetron. In een pannetje (koekenpan of au bain marie in mijn favoriete steelpannetje ❤ ) of in de oven.

Wat betreft het ontdooien heb ik geleerd ’s morgens eruit te leggen wat we nodig hebben (of soms ’s avonds al, dan gaat het in de koelkast, dat kan de koelkast helpen het eten koud te houden). En in de meeste gevallen werkt een pannetje ook dan prima.

Voordelen geen magnetron

Geen magnetron betekent een apparaat minder in of op de kastjes, en dus meer ruimte op je aanrecht of meer kastruimte die overblijft voor andere zaken. En twee apparaten verbruiken uiteraard meer dan één. Het is een ding minder om schoon te maken, te onderhouden, te verzorgen, af te voeren, (verwijderingsbijdrage) te betalen, te repareren etcetera.

Daarnaast eten we nooit van die kant-en-klare magnetronmaaltijden, die meestal niet erg gezond zijn en ook niet geweldig lekker. Je hebt trouwens ook geen aparte magnetrondoosjes nodig om je gerechten in te bewaren.

Door voedsel te verwarmen in een pannetje heb je er meer controle over. Het wordt niet snel gloeiend heet of één-kant-nog-half-lauw. En ik ben geen zweverig typje maar deze gedachte uit de Chinese cultuur vind ik wel mooi: “in het eten proef je de energie die erin gestopt wordt”. Ik denk niet dat ik graag de magnetron-energie wil proeven 😉

Nadelen geen magnetron

Een gewone oven kost meer energie dan een combi-magnetron. Toch ben ik heel bewust voor een oven gegaan omdat ik de werking van een combi niet goed genoeg vind, bijvoorbeeld bij het maken van soufflés, gebak of groot vlees. En dan dus twee apparaten zou ‘moeten’ hebben.

Er doen verhalen de rondte over de schadelijkheid van magnetronstralen, maar daar ga ik m’n vingers niet aan branden (hehe, pun). Het is in ieder geval niet de reden dat ik geen magnetron heb.

Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze ‘platkookt’ op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.

Zo zie je, er zitten zeker twee kanten aan dit verhaal. Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt. De magnetron: yay or nay?

xAnja

Ps. Is je magnetron reeds overleden? Stuur hem dan naar een Wecycle punt. Gebruik je je magnetron niet meer maar doet ‘ie het nog? Lever hem dan in bij de kringloop of verkoop ‘m op MP of via een tweedehands witgoedwinkel. Fijn voor mensen met een kleine beurs!

Fotocredits: Frank Wittkowski