Hoe bevalt leven zonder magnetron?

(Voor de Belgische lezers, ik bedoel hier een microgolfoven)

Als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken, dan ga je op een bepaald moment met zo’n meneertje of mevrouwtje (meestal meneertje) aan tafel zitten om door te spreken wat je wensen zijn. Eén van de eerste vragen is dan: welke apparatuur wil je in de keuken?

Zo ook wij. Maar dat was niet het moment waarop wij besloten dat we geen magnetron wilden (haha, got you). Ik deed toen namelijk al zo’n twee jaar zonder magnetron. En guess what, vriendlief miste hem ook niet #matchmadeinheaven.

De keukenverkoopmeneer was even van slag: geen magnetron? Dan wilden we toch zeker een combi-magnetron? Neen. Die wilden we ook niet.

Ik heb een gewone heteluchtoven en that’s it. Wel een met lekker veel standen, want ik houd van koken en vind het tof om te experimenteren met de temperatuur, de straling en de warmtezones. Maar, back to the point, we hebben dus geen magnetron en missen hem niet.

Waarom een magnetron?

Ik wil niet zeggen dat iedereen z’n magnetron nu naar de vuilstort moet brengen. Als het voorwerp helemaal jouw ding is, je gebruikt ‘m veel en je zou niet zonder kunnen willen, dan zou ik hem zeker houden. Er zitten ook voordelen aan! Maar zeker als het bakbeest (sorry, ongenuanceerde mening hier) een groot deel van je keuken opslokt en je er eigenlijk niet zoveel mee doet, is het goed om te weten dat er alternatieven zijn.

Waarvoor gebruik je de magnetron?

In de meeste gevallen doe je welgeteld twee dingen met een magnetron: opwarmen of ontdooien. Oftewel: je maakt het heel warm, warm of iets minder koud 😛 Daar is een magnetron dan ook een ster in, dat doet ‘ie (vaak) snel en gemakkelijk. Heb je een magnetron met wat meer vermogen (500+ watt) dan kun je er ook mee koken.

Maar dat koken, opwarmen en ontdooien kun je ook heel prima zonder magnetron. In een pannetje (koekenpan of au bain marie in mijn favoriete steelpannetje ❤ ) of in de oven.

Wat betreft het ontdooien heb ik geleerd ’s morgens eruit te leggen wat we nodig hebben (of soms ’s avonds al, dan gaat het in de koelkast, dat kan de koelkast helpen het eten koud te houden). En in de meeste gevallen werkt een pannetje ook dan prima.

Voordelen geen magnetron

Geen magnetron betekent een apparaat minder in of op de kastjes, en dus meer ruimte op je aanrecht of meer kastruimte die overblijft voor andere zaken. En twee apparaten verbruiken uiteraard meer dan één. Het is een ding minder om schoon te maken, te onderhouden, te verzorgen, af te voeren, (verwijderingsbijdrage) te betalen, te repareren etcetera.

Daarnaast eten we nooit van die kant-en-klare magnetronmaaltijden, die meestal niet erg gezond zijn en ook niet geweldig lekker. Je hebt trouwens ook geen aparte magnetrondoosjes nodig om je gerechten in te bewaren.

Door voedsel te verwarmen in een pannetje heb je er meer controle over. Het wordt niet snel gloeiend heet of één-kant-nog-half-lauw. En ik ben geen zweverig typje maar deze gedachte uit de Chinese cultuur vind ik wel mooi: “in het eten proef je de energie die erin gestopt wordt”. Ik denk niet dat ik graag de magnetron-energie wil proeven 😉

Nadelen geen magnetron

Een gewone oven kost meer energie dan een combi-magnetron. Toch ben ik heel bewust voor een oven gegaan omdat ik de werking van een combi niet goed genoeg vind, bijvoorbeeld bij het maken van soufflés, gebak of groot vlees. En dan dus twee apparaten zou ‘moeten’ hebben.

Er doen verhalen de rondte over de schadelijkheid van magnetronstralen, maar daar ga ik m’n vingers niet aan branden (hehe, pun). Het is in ieder geval niet de reden dat ik geen magnetron heb.

Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze ‘platkookt’ op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.

Zo zie je, er zitten zeker twee kanten aan dit verhaal. Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt. De magnetron: yay or nay?

xAnja

Ps. Is je magnetron reeds overleden? Stuur hem dan naar een Wecycle punt. Gebruik je je magnetron niet meer maar doet ‘ie het nog? Lever hem dan in bij de kringloop of verkoop ‘m op MP of via een tweedehands witgoedwinkel. Fijn voor mensen met een kleine beurs!

Fotocredits: Frank Wittkowski

Anja

20 reacties op ‘Hoe bevalt leven zonder magnetron?

 1. In de tijd van flesjes voor de Kids absoluut een zegen! Nu gebruiken we ‘m niet zo veel meer. Heb nu ook geen opvangkindjes die nog fles krijgen (zL wel weer komen). Gebruik m nu om potjes groente op te warmen maar dat zou idd in een pannetje kunnen. De magnetron staat in een kast. Met deur. Heerlijk uit t zicht. Ideaal

  Like

 2. voor de geboorte van Tuur hadden wij er geen, maar toen bij baby was en flesjes nodig had was dat toch wel een zegen 🙂 En nu gebruik ik hem best wel vaak om bijvoorbeeld boter te ontdooien als ik aan het bakken ben. Of om ’s avonds snel een maaltijd op te warmen als ik veel te laat thuis ben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Anderhalf jaar terug, gaf ik mijn gekregen, stokoude magnetron weg aan iemand die niet zonder denkt te kunnen. Ik gebruikte hem nauwelijks en mis dan ook niks. Even opwarmen gaat ook zo prima en ontdooien door tijdig uit de vriezer halen ook.

   Like

 3. Ik heb geen magnetron, geen TV, geen Netflix account, en geen iPad. Heerlijk! Ik heb dus alle tijd om een warme maaltijd elke dag te koken. Ik heb wel een vaatwasser want na al het koken, heb ik geen zin in meer om pannen en borden af te wassen. De tijd wil ik gewoon besteden om met mijn dochtertje te knuffelen.

  Like

 4. Ik vind de mijne toch super handig. Ik ben maar alleen dus het gebeurt vaak dat ik extra maaltijden invries want ik heb vaak overschotjes en als het dan druk is en ik wil snel eten op tafel (want niemand anders om voor mij te koken) dan vind ik het heel gemakkelijk. Ook in mijn nieuwe keuken ga ik dus nog eentje voorzien.

  Like

 5. Wij hebben al ruim 10 jaar geen microgolven meer. Op een dag ging ‘ie stuk en we hebben nooit meer een nieuwe gekocht, omdat we er simpelweg het nut niet meer van inzagen. Nog geen dag spijt van gehad!

  Like

 6. Ik heb geen magnetron, ook geen TV, Netflix of iPad dus alle tijd na mijn werk om warme maaltijd elke dag te koken. Heerlijk! Wel een vaatwasser, want in de avond heb ik geen zin in meer om pannen en borden af te wassen. De extra tijd kan ik wel besteden om met mijn dochtertje te knuffelen.

  Like

 7. Ik vind ‘m wel heel fijn, omdat we regelmatig voor 2 dagen koken en een bord in de magnetron zetten volgens mij toch wel wat sneller gaat dan opwarmen op het fornuis. Er kan in elk geval minder mis gaan, haha! Bij mij staat-ie overigens in de bijkeuken, dat scheelt wel.

  Like

 8. Bij de aanschaf van mijn keuken had ik gekozen voor een combi oven/magnetron. Deze was aardig duur, veel vermogen en veel te snel stuk. Toen ik hem moest vervangen hoorde ik iets voor het eerst: het oude apparaat dat ik had was meer een oven (kan de warmte goed vasthouden en verdelen) en heeft ook een magnetronfunctie erbij.
  Maar bij navraag hoe ik hem gebruik, blijkt er ook de variant andersom te zijn: een magnetron met ovenfunctie erbij. Die heb ik nu gekozen en was veeeel goedkoper en prima voor mijn gebruik.
  Goed om te weten, toch? Ik gebruik de magnetronfunctie dus heel vaak (dagelijks voor mijn havermout ontbijtje) en als ik wil, kan ik een keer prima een ovenschotel maken voor gasten en mezelf.

  Like

 9. Wij hebben al jaaaaaaren een combimagnetron. Van Miele.
  Die vorige maand, na 18 jaar! de geest gaf.
  Op Marktplaats voor 200 euro een zo goed als nieuw exemplaar gekocht en weer net zo blij mee als met onze oude combi.
  Ik kook vaak voor 2 of 3 keer tegelijk en vries dan een of meer maaltijden in. Zo heerlijk als je het maar uit de diepvries hoeft te halen en warm te maken. Ik houd ervan 🙂

  Like

 10. We gebruiken hem niet veel.
  Maar de pittenzakken van de kids gaan er in de winter dagelijks in en zou niet weten hoe ik die anders warm krijg . Ik kan natuurlijk op waterkruiken overgaan maar vind dat een beetje link. Ze friemelen graag met de pittenzak tussen hun voeten ben bang dat een kruik los zal gaan. Iemand een tip?

  Like

 11. Wij hebben de magnetron ook al een hele tijd geleden de deur uit gedaan en het bevalt me echt heel goed. Ofnouja, ik mis hem totaal niet, laat ik het zo zeggen. Naar mijn mening kan je alles wat je in een magnetron doet, ook op een fornuis doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.