Hoe bevalt leven zonder waterkoker?

Wie heeft er geen waterkoker in huis? Dat is toch wel één van de meest gebruikte keukenitems, niet? Hij staat ook op elke uitzetlijst als “standaard” onderdeel.

Nou ja, ik heb er dus geen één.

Waterkokers zijn ook verrekte handig voor als je thee zet. En als je water warm wilt hebben…. dat is eigenlijk ’n beetje hetzelfde… en waarvoor kun je waterkokers nog meer gebruiken?

Anderhalf jaar geleden hield mijn waterkoker ermee op. Die ging dus naar de recycling en “ergens in de berging” moest nog de waterkoker van mijn vriend staan – we hadden ‘m daar gestald toen we gingen samenwonen. Een vluchtige zoektocht leverde echter alleen de kan op, niet dat “onderplaatje” (dat is geen woord!) met het snoertje.

En dan heb je dus niet zoveel aan een waterkoker 😛

Na de verhuizing, dan?

Maar goed, we dachten: de verhuizing komt dichterbij, hij zit vast ergens in een doos en dan hebben we daarna wel weer een waterkoker. De verhuizing duurde alleen iets langer en al die tijd deden wij het zonder waterkoker. We kookten gewoon water in een steelpannetje voor een kopje thee.

Toen de verhuizing kwam en we het onderplaatje nóg niet tegenkwamen (vreemd, maar soit) hebben we de waterkokerkan ook maar naar de recycling gebracht. En toen kregen we onlangs bezoek, en het bezoek wilde thee. En toen ik netjes een pannetje water opzette, kwam de opmerking “hebben jullie zo’n mooie keuken, maar zet je zó ouderwets water op.”

Ehm ja. Het werkt net zo goed: je krijgt er óók gekookt water van. En ik hoef dit pannetje niet te ontkalken, te poetsen (dat doet de vaatwasser), te repareren en/of te recyclen als ‘ie stuk is. M’n steelpannetje kan ook nog veel meer dan alleen water koken.

Wat levert het op?

De verschillen? Ik denk dat een gemiddelde waterkoker water warm heeft voor één beker in een halve minuut… zoiets? Ik kook elektrisch en op de hoogste stand heb ik een half pannetje water (genoeg voor één beker) klaar in een minuut ofzo. Als je op gas kookt, zal dat nog wat langer duren.

Puntje bij paaltje: ik vind een waterkoker niet nodig. Misschien is het ouderwets, maar ik bespaar zo ruimte op mijn aanrecht, de aankoop en het onderhoud van een elektrisch apparaat. Het enige wat ik niet weet is wat dit doet qua elektriciteit; een waterkoker is meestal niet heel zuinig (zeker niet als er sprake is van verkalking) en onze kookplaat is supernieuw en heeft energieklasse A. Mocht één van m’n lezers daar verstand van hebben, je bent welkom om je kennis te delen!

Hier alleen maar voordelen dus. Dan ga ik nu even genieten van een kopje thee, jongens.

Fijn weekend!
xAnja


Ps. Dit is geen post om je te pushen om maar zomaar al je spullen naar buiten te gooien. Of een “kijk-mij-eens-even…” Als jij veel plezier hebt van je waterkoker en ‘m voor van alles en nog wat gebruikt: lekker houden. Minimalisme draait om het koesteren van dingen die van waarde zijn. Ik kan nooit bepalen wat er van belang / nodig / handig is voor jou (en je huisgenoten).