Hoe bevalt leven zonder waterkoker?

Wie heeft er geen waterkoker in huis? Dat is toch wel één van de meest gebruikte keukenitems, niet? Hij staat ook op elke uitzetlijst als “standaard” onderdeel.

Nou ja, ik heb er dus geen één.

Waterkokers zijn ook verrekte handig voor als je thee zet. En als je water warm wilt hebben…. dat is eigenlijk ’n beetje hetzelfde… en waarvoor kun je waterkokers nog meer gebruiken?

Anderhalf jaar geleden hield mijn waterkoker ermee op. Die ging dus naar de recycling en “ergens in de berging” moest nog de waterkoker van mijn vriend staan – we hadden ‘m daar gestald toen we gingen samenwonen. Een vluchtige zoektocht leverde echter alleen de kan op, niet dat “onderplaatje” (dat is geen woord!) met het snoertje.

En dan heb je dus niet zoveel aan een waterkoker 😛

Na de verhuizing, dan?

Maar goed, we dachten: de verhuizing komt dichterbij, hij zit vast ergens in een doos en dan hebben we daarna wel weer een waterkoker. De verhuizing duurde alleen iets langer en al die tijd deden wij het zonder waterkoker. We kookten gewoon water in een steelpannetje voor een kopje thee.

Toen de verhuizing kwam en we het onderplaatje nóg niet tegenkwamen (vreemd, maar soit) hebben we de waterkokerkan ook maar naar de recycling gebracht. En toen kregen we onlangs bezoek, en het bezoek wilde thee. En toen ik netjes een pannetje water opzette, kwam de opmerking “hebben jullie zo’n mooie keuken, maar zet je zó ouderwets water op.”

Ehm ja. Het werkt net zo goed: je krijgt er óók gekookt water van. En ik hoef dit pannetje niet te ontkalken, te poetsen (dat doet de vaatwasser), te repareren en/of te recyclen als ‘ie stuk is. M’n steelpannetje kan ook nog veel meer dan alleen water koken.

Wat levert het op?

De verschillen? Ik denk dat een gemiddelde waterkoker water warm heeft voor één beker in een halve minuut… zoiets? Ik kook elektrisch en op de hoogste stand heb ik een half pannetje water (genoeg voor één beker) klaar in een minuut ofzo. Als je op gas kookt, zal dat nog wat langer duren.

Puntje bij paaltje: ik vind een waterkoker niet nodig. Misschien is het ouderwets, maar ik bespaar zo ruimte op mijn aanrecht, de aankoop en het onderhoud van een elektrisch apparaat. Het enige wat ik niet weet is wat dit doet qua elektriciteit; een waterkoker is meestal niet heel zuinig (zeker niet als er sprake is van verkalking) en onze kookplaat is supernieuw en heeft energieklasse A. Mocht één van m’n lezers daar verstand van hebben, je bent welkom om je kennis te delen!

Hier alleen maar voordelen dus. Dan ga ik nu even genieten van een kopje thee, jongens.

Fijn weekend!
xAnja


Ps. Dit is geen post om je te pushen om maar zomaar al je spullen naar buiten te gooien. Of een “kijk-mij-eens-even…” Als jij veel plezier hebt van je waterkoker en ‘m voor van alles en nog wat gebruikt: lekker houden. Minimalisme draait om het koesteren van dingen die van waarde zijn. Ik kan nooit bepalen wat er van belang / nodig / handig is voor jou (en je huisgenoten).

Anja

29 reacties op ‘Hoe bevalt leven zonder waterkoker?

 1. Toen ik ons nieuwe huis kocht, zat daar zo’n fancy kraan in waar kokend water uit komt. Totaal overbodig, wat een luxe, dit had ik nóóit zelf gekocht, dacht ik.

  Maar het is toch wel erg gemakkelijk. Kokend water uit de kraan. Het scheelt tijd tijdens het koken. Ik ben nu niet meer steeds water aan het koken waar ik dan thee van wil zetten en dat ik er na een half uur achter kom dat ik wéér vergeten ben om die thee ook echt te maken terwijl het water inmiddels al afgekoeld is. Ik zet ook koffie rechtstreeks vanuit de kraan in het filter. Zó klaar. Totale luxe.

  Geliked door 2 people

  1. Mijn moeder heeft een fluitketel. Als t water kookt t fluitje. En wat zeggen haar kleinkinderen…bij oma is de thee veel lekkerder doordat t water doorgekookt heeft.

   Like

 2. Ik ben de waterkoker juist meer gaan gebruiken sinds we zonnepanelen hebben. Als ik ga koken pak ik kokend water uit de waterkoker voor de pasta, rijst, aardappels, groente etc. Maar wij koken nog op gas vandaar.

  Like

  1. Ja, zeker bij gas kan dat enorm schelen. Ik weet dat ik dat voorheen ook wel deed, vooral bij pasta/aardappelen. Grote hoeveelheden water zeg maar. Dat scheelde echt wel.

   Like

 3. Ik heb net zo’n kokend waterkraan als mariimma. Briljant! Geen ruimte, relatief zuinig door goede isolatie en retesnel.

  Ik kan het niet voor je uitrekenen, maar weet zeker dat steelpan je meer elektra kost dan een waterkoker. Pan is opener en er gaat dus meer warmte verloren, dus uiteindelijk meer kW nodig om zelfde 100 graden te behalen. Maar ja, scheelt wel ruimte:-)

  En als het werkt voor jou, niks meer aan doen🤛

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier ook nog iemand zonder waterkoker! We hebben maar een klein aanrecht en kunnen elke vierkante centimeter goed gebruiken. Mijn vriend nam een fluitketel (zonder fluit, die was al ter ziele gelukkig) mee. Af en toe ontkalken en verder geen omkijken naar. Vergelijkend waren onderzoek geeft geen duidelijke nadelen tov een waterkoker als je hem bewust gebruikt, dus voorlopig blijven wij in kamp ‘Fluitketel’

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, je kookt snel teveel hè, in zo’n waterkoker. Op die van mij stond alleen maar een ml niveau, niet een x-kopjes. Weet je nog niet veel. Moest lachen om je “kamp fluitketel” 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat ik nou écht leuk vind: een ouderwetse fluitketel. Maar wat je zegt, ik ga het niet kopen alleen maar om het te kopen, en onze waterkoker (die we gratis van de vorige bewoners kregen) doet het goed genoeg.
  Koken in een pannetje kan natuurlijk ook gewoon, maar met schenken zou ik toch wel even mogen oefenen denk ik. De helft zou er waarschijnlijk naast liggen, oeps!

  Like

  1. Ha, er zijn volgens mij 2 typen mensen: zij die het fluiten leuk vinden en die het verschrikkelijk vinden 😉 – En qua schenken, dat gaat heel snel hoor! ’t zit allemaal in de pols 😀

   Like

 6. Fijn dat het zo bevalt! Het schijnt niet super veel uit te maken of je water kookt in een waterkoker of op t vuur, maar dat je vooral winst kunt halen in de hoeveelheid water. Verwarm wat je gebruikt ipv de waterkoker/pan vol te doen en aan te zetten en dan vervolgens maar 1 kopje thee maken.

  Like

  1. Ja, dat is het mooie, je kunt het natuurlijk heel precies “afwegen”. Ik gooi het koude water in mijn beker en dat dan vervolgens in het steelpannetje. Goed punt, Maaike!

   Geliked door 1 persoon

  2. Precies dit wilde ik ook zeggen! De hoeveelheid is het belangrijkst. Een deksel op de pan en niet te grote pit gebruiken schijnt ook veel te schelen.Ik ga dat pannetje in ieder geval onthouden voor als onze waterkoker eens sneuvelt 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb 2 waterkokers, een grote en een kleine, allebei in goede staat. Maar ik kook water in een steelpannetje. Met deksel, dat dan weer wel. Er ligt een schoteltje in dat lawaai begint te maken als het water kookt. Heel irritant. Maar dit is het ding dat ik gebruik als ik alleen thuis ben … Nee, ik heb geen goede redenen. Een waterkoker gebruiken zou veel rationeler zijn.

  Like

 8. Bizar hoe ‘geen waterkoker hebben’ eigenlijk geen optie is in mijn hoofd, maar je hebt zeker een punt! Daarnaast echt heel tof dat je er ook bij zet dat het niet is om anderen te pushen, maar gewoon om je ervaring te delen. Echt perfect geschreven!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.