Hoe stop je met (teveel) online shoppen?

(Deze blog had gisteren online moeten komen, maar er ging iets fout met inplannen… ik mág vast niet over stoppen met shoppen schrijven… 😉 !)

Of je nu Facebook opent, bij de bushalte staat of een magazine leest: reclame is overal. Elke deal is fantastisch en belooft je een nog leuker, mooier, beter leven. Met zoveel prikkels – en aankopen die je vaak met een paar klikken kan doen – is het lastig om de hand op de knip te houden en te focussen op wat je echt nodig hebt.

Maar het kán wel.

Waarom blijven we dingen kopen die we wel niet misschien wel niet écht nodig hebben? Waarom hebben we soms het gevoel dat we méér willen hebben, terwijl we ook klagen over de hoeveelheid spullen die wel al hebben?

Shop voor wie je bent, niet voor wie je wilt zijn

Dat heeft te maken met tevredenheid. Daar schreef ik eerder al over, maar kort samengevat: je koopt voor de persoon die je wilt worden, niet voor de persoon die je bent. Onderzoek laat zien dat we materialistischer worden als we een laag zelfbeeld hebben. Een beter zelfbeeld geeft ook minder koopdrang.

Hoe fijner-leuker-beter je jezelf al vindt, des te minder dingen die je nodig hebt om je fijner-leuker-beter te voelen/vinden. Dat is belangrijk om te weten als je minder wilt shoppen; het is de reden waarom we moeite hebben de prikkels te weerstaan.

Je koopzin verslaan

Maar praktisch gezien kun je ook wat doen om meer controle uit te kunnen oefenen op je online shopgedrag:

1) Gebruik een adblocker

Ik gebruik al zo’n beetje m’n hele online leven een adblocker en ik schrik er soms van hoe anders webpagina’s (zoals Marktplaats of YouTube) eruit zien als de advertenties niet worden geblokkeerd. Als je ook daarom maar één ding wilt doen vandaag om de controle te krijgen over je shopgedrag: let it be this. Google op ‘adblocker’ en 9 van de 10 keer is het met een paar klikken geïnstalleerd. All hail de techneuten die dit soort programma’s bedenken!

2) Meld je af voor reclamemails

Ben je bang een goeie deal te missen? Het niet te weten als de verzending gratis is? Bekijk het eens van de andere kant: als je iets koopt wat eerst € 50 kostte, en nu in de aanbieding is voor € 30; heb je dan € 20 bespaard? Nee, je hebt € 30 uitgegeven.

Hetzelfde geldt voor het verzenden: oké, leuk, het wordt gratis aan je toegestuurd. Dat scheelt je – afhankelijk van de grote van het pakketje – waarschijnlijk zo’n 5 tot 7 euro. Maar had je die spijkerbroek echt nodig? Je hebt misschien geen € 7 uitgegeven, maar wel € 70 aan een broek. We laten ons verleiden tot aankopen die we niet nodig hebben of van merken die we eigenlijk niet zo tof vinden, alleen maar omdat ze iets aan de prijs doen…

Hetzelfde geldt trouwens voor de mails van klantenspaarprogramma’s – je weet wel, waarvan je AL DIE PASJES hebt in je portemonnee 😉

3) Blijf weg tijdens ‘downtime’

We hebben allemaal van die dipjes gedurende de dag. Net na de lunch misschien, of aan het einde van de werkdag in de trein terug naar huis. Dat zijn je downtime momentjes – en daarop zijn marketeers dol. Dus op die uren vind je de fijnste aanbiedingen in je Instagram feed, op Snap, op nieuwssites en tegenwoordig ook al op Pinterest. Herken je downtime tijden en blijf weg uit de ‘gevarenzones’ op je telefoon en computer. Luister even naar muziek, lees een boek in de trein.

4) KoopVlogs & Shoplogs

Ben je ook geabonneerd op die leuke unboxing kanalen? Volg je vloggers die voor grote merken werken? Ben je dol op shoplogs of wat-ik-laatst-kocht-bij-Action/Wish filmpjes? Laten we eerlijk zijn: dit zijn allemaal verkapte vormen van reclame en flinke triggers om je aan te zetten tot kopen. Misschien niet de items die de blogger / vlogger aanbiedt, maar je algemene koopzin wordt goed aangewakkerd. En verdien jij niet ook wat leuks…?!?!

Zeg je abonnementen op deze kanalen op en ontvolg de bloggers die het shoppen blijven promoten. Iets over kat niet op ’t spek binden… 😉

5) Nood vs. wens

Als je zin hebt om iets te kopen, accepteer je het feit dat er iets “mist”, dat er iets nog niet aanwezig is waardoor je leven nog niet compleet is. Soms is dat geheel van toepassing – als je bijvoorbeeld geen sokken zonder gaten of te weinig onderbroeken tot aan de wasdag hebt – en is deze gedachte en een aankoop logisch.

Maar heel vaak is dat niet het geval. Je leven wordt waarschijnlijk wél beter van een extra schone slip, maar not so much van dat ene extra blouseje, of dat extra paar schoenen. Maak daarom onderscheid tussen “nood” en “wens” als je een aankoop overweegt.

6) Online shoppen als tijdverdrijf

Het is vooral een vrouwending – je winkelwagentje volgooien en dan wel niet wel niet? iets kopen. Je hebt de hele collectie van H&M doorgespit en van alles bekeken, gecheckt welke maten er nog zijn, wat er in de sale is enzovoorts. Het is niet zozeer dat je iets nodig hebt, maar het is toch leuk! Ook al gooi je op dat moment je e-winkelwagentje weer leeg, het koopknopje heb je als het ware aangezet. En dus is de kans dat je “ja” zegt tegen een volgende aanbieding bij de super, drogist of een item uit het sale-kledingrek in de winkelstraat groot.

7) Stel je aankoop uit

Een geijkte methode uit het land der minimalisten: stel je aankoop uit, tenminste 24 uur. Ik schreef een aantal weken geleden in een Slackgroep dat ik een prachtig dressoir had gezien. Ik was er weg van en vroeg naar ervaringen met de betreffende webshop, maar we zaten nog midden in de verbouwing en er was toen geen budget voor. Terwijl ik dit blogstukje schreef, moest ik er weer aan denken. Ik had nooit meer aan de bewuste kast gedacht. I rest my case 🙂

Heb jij moeite met je online shopgedrag? Wat zijn voor jou de triggers en hoe ga je daarmee om? Ik hoop dat je anderen wilt inspireren met je comment hieronder.

Fijn weekend,
xAnja


Graag verder lezen?

Fotocredits: Brooke Lark

Anja

11 reacties op ‘Hoe stop je met (teveel) online shoppen?

 1. De online kinderkleding en kinderschoenen die ik ooit bestelde, vielen me zo tegen qua kwaliteit. Daarom bestel ik het niet meer online. Ik zie en voel spullen graag van te voren. Af en toe geniet ik wel van zomaar iets kunnen kopen in een kringloopwinkel of de ruilwinkel. Of in een plaatselijke winkel als ik echt iets nodig heb. Valt het dan toch tegen, dan gaat het weer naar de ruilwinkel. Maar meer nog geniet ik van de vrijheid van het NIET hebben van al die spullen en het werk om alles te onderhouden. Je hypotheek vervroegd aflossen geeft ons een veel rustiger gevoel dan meedoen met zogenaamde trends.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je kan soms zo enorm “misgrijpen” met online aankopen – dat herken ik ook nog goed. Voorheen kocht ik graag veel bij H&M. Dan zag het er op het plaatje véél leuker uit. En maten / pasvorm is ook een dingetje. Daarom nu inderdaad ook maar gewoon naar de winkel. Mooie opmerking van de hypotheek ook!!

   Like

 2. Goede tips! Ik ga er zeker een aantal zelf proberen. 🙂

  Ik gebruik voor “wens”-spullen (boeken, games) een wenslijst. Die moeten er dan een tijdje op staan voordat ik het ‘mag’ kopen. Vaak genoeg gaat het na een tijdje juist van mijn wenslijst af in plaats van dat het in het winkelwagentje belandt — ook een manier om je koop uit te stellen?

  Jezelf afmelden voor nieuwsbrieven scheelt ook een hoop ruis in je mailbox! 🙂

  Like

 3. Sinds kort heb ik een capsule-closet en nu het af is merk ik pas hoe vaak ik online shopte en hoeveel moeite ik nu heb om af te kicken. Ik vind het onwijs zwaar ! Heb nog 1 zwart basis-rokje gekocht want die miste ik echt maar ook 3 tassen …. zucht…
  Heb al mijn bladwijzers van webshops verwijderd en nieuwsbrieven geblokkeerd maar het blijft knagen.
  Wie weet hoe je hiermee om moet gaan ??
  Ik ben ontzettend blij met mijn kast hoe die nu is en ook opgelucht zooo overzichtelijk ook maar dat shoppen zit zo in mijn systeem dat ik me afvraag hoe je het er weer uit krijgt ??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.