“Kon ik niet laten liggen” – en 6 andere smoesjes om toch te kopen

Je bent met vriendinnen in de stad en iedereen heeft al iets leuks gekocht. Jij ging met een lijstje (in je hoofd), maar je kunt niets vinden wat past. Aan het eind van de middag trekt iets anders je aandacht. Een leuk woonaccessoire met een lage prijs, misschien. Of een blouseje, alleen vandaag met extra korting.

Voor je ’t weet heb je het afgerekend en in je tas zitten. En dat terwijl je je zo had voorgenomen niets te kopen wat niet op je lijstje stond. Herkenbaar? You bet ya, en ik ben daar ook absoluut geen heilige in.

Het vreemde geval is dat we onszelf vaak voor de gek houden. En daarbij constant geholpen worden door reclames, tijdschriften, blogs en anderen om ons heen. Ook ik promoot op m’n blog producten waar ik blij van word. Ik ben ook geen anti-consument. Iedereen heeft spullen nodig. De vraag is alleen: wanneer heb je het nodig, en wanneer koop je het bewust? Zeker in tijden van fast fashion, milieucrises en dierproeven kun je je afvragen “waar we nou helemaal mee bezig zijn”.

Consuminderen

Vandaag ga ik daarom spreekwoordelijk de barricaden op, op te pleiten voor bewust consumeren. Of eigenlijk: consuminderen, want het mag wat mij betreft een beetje minder. Mijn invalshoek daarbij? De smoezen die we verzinnen:

Smoes #1: “Ik kon het écht niet laten liggen”

Tenzij je handen waren vastgelijmd aan het betreffende product met secondelijm, is dit argument natuurlijk enorm BS. Je kunt het príma laten liggen / hangen / staan waar het is in de winkel, je wilde het alleen niet. Je dacht dat je een geweldige deal te pakken had (hebt) en je vond dat het er wel ‘vanaf kon’. Of eigenlijk dacht je helemaal niet 😛

Smoes #2: “Ik bestel het, en als het niet leuk is / niet past, gaat het weer terug”

We all know it – dat terugsturen / terugbrengen gebeurt zelden. Als je het in huis hebt, blijft het ergens liggen en vergeet je het op tijd te retourneren. Of je past het, vindt het misschien niet helemaal leuk, maar wel oké. En vervolgens trek je het nooit meer aan.

Smoes #3 : “Ik verdien iets leuks”

Tenzij je jezelf een hondje vindt en je net een kunstje gedaan hebt, hoef je jezelf niet te belonen met iets extra’s. Je bent op zoek naar een schouder om je te troosten, iemand om je aan te moedigen of juist iemand om het succes mee te vieren. Méér in huis halen is niet de oplossing.

Smoes #4: “Ik heb al zoveel gekocht / ik heb al zo lang niets meer gekocht”

Ha, ja. Twee keerzijden van dezelfde medaille. Als je al langere tijd niets hebt gekocht, kun je het gevoel hebben dat je nu iets “moet” kopen. Dat mág toch wel een keertje? Heb je al een heleboel aangeschaft op je shopdagje, denk je: dat ene shirtje kan er ook nog wel bij. In beide gevallen denk je niet na of je het wel echt nodig hebt of niet.

Smoes #5: De financiële meevaller

Een belastingteruggaaf of een loonsverhoging… het geld staat nog niet op je rekening of het is er alweer af. Oi, ik ben hier echt schuldig aan. En dus ga ik je niet vertellen waar je je geld al dan niet aan moet uitgeven, maar schrijf ik voor mezelf op dat geld aan iets uitgeven puur omdat je het extra hebt, natuurlijk nergens op slaat.

Smoes #6: “Maar ik word er blij van”

Oké Anja, eerst zeg je dat je bij alles, à la Marie Kondo, moet nadenken of het joy sparkt. En vervolgens is het een foute smoes om te kopen. Nou… ik bedoel hier het emo-shoppen: een akelig gevoel willen ‘wegwinkelen’. Het probleem is: het werk niet. Je stress wordt er alleen tijdelijk minder van. Lees ook mijn eerdere uitgebreide blog hierover, met een stukje persoonlijke ervaring.

Smoes #7: “Het was maar *heelweinig* euro / in de aanbieding”

Who cares? Die euro’s zitten niet meer in je zak. Zie smoes 1.

Anders denken

Bijna iedereen is vatbaar voor goede aanbiedingen. Maar meestal laat men het ’n goede aanbieding lijken. Wordt er gelogen over de eerdere prijs, zodat het verschil met de aanbiedingsprijs hoger is. Gele of rode stickers met ‘afprijzing’ zijn ook lekkere triggers. Uit onderzoek bleek dat hetzelfde product met een witte sticker, voor eenzelfde prijs, bijna een-derde minder gekocht werd!

Sinds ik mijn financiën tweewekelijks bijhoudt, zijn mijn uitgaven (van niet-essentiële zaken) gehalveerd. Het is een beetje jezelf voor de gek houden, maar het voelt alsof ik op deze manier m’n uitgaven moet verantwoorden. Voor mezelf ja. #ikweethetooknietmaarhetwerktwel

Daarnaast heb ik een aantal waarden die ervoor zorgen dat ik bepaalde dingen koop – en andere heel bewust laat liggen:

 • Ik ben minimalist 😀
 • Ik koop geen make-up of beautyproducten die getest zijn op dieren.
 • Ik koop, waar mogelijk, kleding van biologische materialen en/of fair trade geproduceerde kleding.
 • Ik koop heel weinig online, ga bewust naar de winkel.
 • Ik koop geen kiloknallers.
 • Ik koop biologisch vlees, vis met MSC/ASC en biologische zuivel.

De belangrijkste take-away: wees blij met wat je hebt. Haal spullen in huis waar je blij van wordt, omdat het mooie, handige, fijne dingen zijn die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Wil je jezelf uitdagen? Geef jezelf een koopstop, doe mee met challenges zoals de Slow Fashion Summer en/of bepaal een vast budget voor jezelf.

Welke smoes vertel jij jezelf als je in shopmodus bent?

xAnja

 

Meer lezen over bewust kopen?

Anja

20 reacties op ‘“Kon ik niet laten liggen” – en 6 andere smoesjes om toch te kopen

 1. Hee Anja,

  Ik wilde je even laten weten dat ik trouw je artikelen lees en sinds een aantal weken een melding krijg (mail) dat je wat geplaatst hebt. Nou lees ik gelijk het artikel in de mail, dus bedenk me dat jij dan geen ‘bezoeker’ hebt om het zo te zeggen, klopt dat?

  Ik ben ook al lang bezig met minimaliseren, bewust kopen etc. en liep nu ergens tegenaan. Ik heb een aantal favorieten die ik gebruik qua verzorgingsproducten en bij biggreensmile bestel. En had zaterdag weer eens bekeken wat ik nog had liggen en geconstateerd dat ik niks nodig heb op het moment. (Vroeger zoveel douchegels etc dat ik 1.5 jaar ben bezig geweest met opmaken)
  Maar nu zag ik dus dat bij 3 producten ik persoonlijk 20% korting krijg bij biggreensmile.
  En nu ben ik zo aan het twijfelen of ik ga bestellen dat ik denk van draai ik nu niet door? Haha.

  Jeetje wat een verhaal! Herken je een beetje wat ik bedoel?

  Like

  1. Ha Eline, wat betreft de bezoeker: ik heb geen idee, haha… dat zou best eens kunnen. Maar tof dat je de berichten leest, ik vind het leuk om dat te horen, ook al zie ik je misschien niet in de statistieken. Daar geef ik sowieso niet zo om.
   Ik kan je natuurlijk niet vertellen wat je moet doen, maar ik kan je wel vertellen wat ik zou doen. Me afvragen of ik 3 producten nodig heb, of ze houdbaar zijn en of ik ze ook zou kopen als ik de korting niet had/als ik de normale prijs zou moeten betalen. Als het antwoord daarop ja is, dan zou ik het zeker kopen, 20% is niet superveel, maar toch weer mooi meegenomen. Als ik 2 van de 3 dingen wel zou kopen, zou het alsnog duurder zijn als ik dat 3e product ook nog zou kopen (zelfs met korting), dus dan zou ik het niet doen. Heb je zo een beetje een idee?

   Like

   1. Hee Anja, bedankt voor je advies! Ik zou de producten zeker kopen maar dan pas over een tijdje dus heb besloten ze niet te kopen! (Stiekem best trots hihi)

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb net minder miskopen als ik online shop. Sowieso vind ik mijn (kleine) maat al moeilijk in de winkel. Thuis kan ik het rustig passen, kijken wat er bij past van andere kleding die ik al heb, zien of het echt wel staat etc en eventueel ook de mening van mijn man vragen die ik bijna nooit meekrijg naar de winkel 🙂
  Met terugsturen hier geen enkel probleem, veel makkelijker dan eventueel iets in de winkel ruilen. Ik kijk wel op voorhand dat het inleverpunt haalbaar is voor met de fiets. Anders bestel ik niet in die shop.

  Like

  1. Wat grappig – bij mij is het juist andersom: zag het er online leuk uit, blijkt het niet lekker te zitten of de kleur toch niet mooi te staan bij me. Mannen en shoppen zijn inderdaad wel een probleem 😉 (of juist niet, misschien houden ze ‘ons’ wel tegen haha). Goed punt van het inleveren – dat is inderdaad wel een belangrijke voorwaarde!

   Like

 3. “Ik ga toch niets beters vinden, dus dan doe ik het hier wel mee.” Om er vervolgens niets mee te doen, want dan heb ik het wel maar is het niet goed genoeg. Een bepaalde soort schoenen die ik heel graag wilde hebben, maar die niet goed zit en waarvan ik geen passende kan vinden, of kleding die het net niet is maar waarvan ik niet de net-wel-variant kan vinden, of iets wat net de verkeerde kleur heeft. Zonde – ik had beter niets kunnen kopen, of beter na kunnen denken over een variant die wel zou passen of een plek waar ze het gezochte wel zouden hebben.
  Maar soms maakt het niet uit dat het het net niet is, en blijk ik het gekochte uitgebreid te gaan gebruiken. Zo loop ik al drie jaar met een zilver glitterhoesje om mijn telefoon omdat ik niets beters kon vinden, en kennelijk kan het me niet zo veel schelen dat het er er niet uitziet, hahaha.

  Like

  1. Oh wat herkenbaar inderdaad! Ik heb soms ook dingen waarvan ik ze niet echt helemaal tof vindt, maar waarvan anderen zeggen dat ze leuk staan. En dan doe je ze toch aan… En een zilveren glitterhoesje maakt natuurlijk elke outfit compleet, haha.

   Like

 4. Tegenwoordig denk ik erg bewust na over wat ik koop en shop ik ook steeds meer 2e hands. Dus als ik iets echt leuk vind en het is niet te duur, neem ik het mee. Want ik weet dan dat ik het ga dragen en vind het dan niet zonde om het te kopen. Nou shop ik ook maar 1x in de 2/3 maanden kleding over het algemeen haha.

  Like

  1. Ha Ilona, ik doe inderdaad hetzelfde. Tweedehands is steeds meer de norm, dat vind ik wel tof. En ja, minder vaak naar de winkels gaan is ook gewoon heel handig – word je ook niet verleid 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.