Tevreden zijn met wat je hebt: hoe doe je dat?

Er is een prachtige quote van Joshua Becker (auteur van diverse boeken over minimalisme) die zegt: “If you are not happy today, there is nothing you can buy this weekend to change that”. Vrij vertaald: “als je momenteel niet gelukkig bent, is er niets wat je dit weekend kan kopen wat dat daar ook maar iets aan verandert.”

Die quote hing een poosje op het toilet, toen ik begon met minimaliseren. Gewoon, als friendly reminder. Want wat is hij goed en slaat ‘ie de hamer op de kop: hoe vaak kopen we niet iets, omdat we denken dat ons leven erdoor verbeterd? Misschien zijn we het niet eens bewust, en misschien ís het ook wel echt een verbetering.

Maar of het nodig was?
Hebben we er echt over nagedacht?

Nadat ik flink had geminimaliseerd, kocht ik een poosje bijna niets, bij wijze van experiment. Dat ging niet helemaal goed, want dan was ik het ineens zat en liep ik “ineens” met tassen vol naar huis. Later kwam er een fase waarin ik juist HEEL LANG over elke aankoop nadacht. M’n vriend werd er gek van. En ik zelf eigenlijk ook. Alles MOEST uitgedacht en een reden hebben, anders mocht ik het niet kopen.

Gek hè. Wat de mogelijkheid van dingen aanschaffen, het hebben van geld (of niet) en winkels en 24 uurs online shops met ons doet.

Consumeren is een bevel

Of je nu veel of weinig koopt, of bewust consumeert of niet: je hoofd is vaak toch vol. Vol met redenen waarom een bepaalde aanschaf je leven beter maakt. Vol met lijstjes, wensen, ideeën.

We leven in een samenleving die waarde hecht aan consumeren, met name om onze sociale status te kunnen weergeven. Een aankoop geeft ons identiteit: denk aan de hippie-dame die een recycle-prullenbak koopt of de zakenman met maatpak. Het kost ontzettend veel moeite om die gedachten, die druk van buitenaf tot bedaren te brengen – en vaak lukt dat maar zo-zo.

Omdat we denken dat we pas gelukkig zijn als we de aankoop hebben gedaan.
Ook die duurzame, prijsbewuste of biologische aankoop ja.

En uiteindelijk kopen we dan vaak toch nog teveel, te snel, te klein, te groot of te duur…

Hoe kun je tevreden zijn met wat je hebt?

Bij het plannen maken voor het nieuwe huis, en met alle doelen die ik al gedefinieerd had, zag ik ineens hoe ik bezig was met het meedoen met de massa. Dat ik mezelf in een permanente staat van ongenoegen dwong: “als de verbouwing maar af is, als we maar een mooie recyclebak hebben, deze bank heeft z’n beste tijd ook wel gehad… “

En toen werd ik een beetje boos op mezelf. Want zo wil ik helemaal niet leven. Het is ook absoluut niet minimalistisch: ik wil daar geen energie aan spenderen!

Dus nu leer ik mezelf om tevreden te zijn met wat ik heb. En tot nu toe heb ik de volgende lijstje met punten opgeschreven om tevreden(er) te zijn met wat ik heb:

 1. Dankbaarheid

Nee, je ziet het goed: er is geen puntje 2 of 3 of 4…

Hoe je het ook went of keert, tevredenheid begint met vaststellen dat je tevreden bent. Door dankbaar te zijn voor waar je woont, voor wat je hebt. Er is zeker zoiets als “gezonde” aankopen doen (en dus niet die rollercoaster aan emoties van hierboven) maar de allerbelangrijkste les is: alles wat je kunt kopen, heeft maar een tijdelijk effect. Is maar een poosje handig, mooi, leuk, spannend, praktisch.

TIP: Heb je een lijstje met dingen opgeschreven die je nog wilt kopen, of die er “nog nodig zijn”? Maak dan eerst een lijstje met de dingen waarvoor je dankbaar bent. Dat plaatst eventuele aankopen in een totaal ander daglicht.

Uiteindelijk verliezen alle dingen (items) hun waarde. Dat klinkt misschien als een anticlimax, maar zo simpel is het wel: het is maar net welke waarde jij er nu aan geeft.

Uiteindelijk moest ik denken aan die andere quote van vroeger, ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “alles waar te voor staat is verkeerd, behalve tevreden”. Daar heeft ze nog steeds een punt.

xAnja

Meer lezen?

Anja

9 reacties op ‘Tevreden zijn met wat je hebt: hoe doe je dat?

 1. Mooi stuk. Ik koop niet zo veel. Deed van het weekend mijn financiën van het afgelopen jaar en kwam erachter dat ik voor 0 euro aan kleding had gekocht in 2019.
  Dankbaarheid is altijd goed. Het heeft een trilling met een heel hoge frequentie en je gedachten zijn wat je aantrekt. Ik heb een schriftje naast m’n bed om 5 dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben. Vaak te moe voor, maar dan bedenk ik ze gewoon alleen voor het slapen gaan.

  Like

  1. Wow! 0 euro, dat is wel knap. Inclusief ondergoed en sokken enzo?
   En wat mooi, je dankbaarheidslijstje. Ik denk dat dat zoveel verschil kan maken. Goeie tip!

   Like

 2. Een heel mooi en inspirerend stuk! Ik ben ook veel bewuster met kopen en dat doet me ook heel erg goed. En ik hou ook een dankbaarheids lijstje bij, zo fijn om te doen.

  Like

 3. Deze week begonnen met het uitschrijven uit allerlei e-mail nieuwsbrieven en postfilter geïnstalleerd. Stap 1… ben vast van plan om nog vele stappen te laten volgen.

  Like

 4. Jaren geleden heb ik eens een heel verhelderend boek gelezen van Paco Underhill. Hij schrijft nog steeds boeken over hoe winkels mensen proberen te verleiden tot aankopen. Ik weet de titel niet meer die ik jaren geleden heb gelezen, maar veel werd mij toen al duidelijk. Het is een verleidingsspel van marketeers. Echt een aanrader.
  Een dankbaarheidsdagboek bij gaan houden lijkt mij ook een heel goed idee dat ik nog steeds niet heb gedaan. Het spreekt me wel aan. Jelle Hermus had het er ook al over in zijn boek.

  Like

 5. Mijn bespaarjaar is begonnen, ik geef een jaar lang geen geld uit aan kleding en schoenen, inclusief ondergoed en sjaaltjes etc… Het geeft me een enorm goed gevoel om op deze manier niet mee te doen aan de consumptiemaatschappij en mijn geld in mijn knip te houden. Bovendien draag ik daardoor alle kleding die ik heb en kan ik aan het eind van het jaar veel wegdoen/ weggeven omdat het dan echt ‘op’ is. Zo kom ik steeds dichter bij een capsule wardrobe!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.