Mindful shoppen: als je dan tóch wat koopt…

Of het nu Nespressocupjes, nieuwe mascara of een kledingstuk betreft: als ik tegenwoordig ga shoppen, doe ik dat bewust en mindful *teiltje!*. Maar nee, even serieus, zomaar een winkel instappen en iets afrekenen past er gewoon niet meer bij. Ik wil nadenken over wat ik koop, waar ik mijn geld uitgeef en impulsaankopen, verdriet en rode cijfers op m’n rekening voorkomen.

Oh trouwens: ik ben echt niet de persoon om je te gaan vertellen dat je moet stoppen met shoppen hè. Als het jou gelukkig maakt, lekker doen! Maar oké, in de stijl van deze blog is dit wel een belangrijk onderwerp.

Mindful shoppen: hoe dan?

 • Ik kies een shopmoment

Niets is zo killing als even vlug-vlug een winkel in en maar wat pakken ‘omdat het moet’. Een droge mascaraborstel als je vanavond een feestje hebt. En dan thuiskomen met een prutmerk want die was 2 voor 1 en je vaste winkel was al dicht. Been there, done that. Dat doen we dus niet meer.

 • Ik spreek met iemand af

Zeker bij kledingstukken of andere grotere aankopen vind ik het fijn om er iemand bij te hebben. Een vriendin voor een ongezouten mening, m’n moeder voor een gezellig bijklets-momentje. Zie ook hieronder.

 • Ik maak er een ‘uitje’ van

Mét of zonder iemand erbij, als ik iets ga kopen, dan maak ik er een momentje van. Eerst een wandeling naar de stad in het zonnetje. Eerst een cappuccino bij dat leuke koffietentje. Even aanbellen bij die vriendin daar om de hoek. Een beetje mensenkijken vanaf het terras. Een stukje fietsen en mijn lunch eten op een bankje in het park.

 • Ik doe vooraf ‘research’

Ja, zelfs als ik nieuwe Nespressocups ga halen, kijk ik eerst even op de website. Zijn er nog nieuwe smaken? Is er een bulkaanbieding? En hoeveel heb ik nog liggen in de kast? Research doen kan je ook behoorlijk wat schelen, want misschien is die favoriete broek wel net in de aanbieding bij een andere winkel. Oh, en don’t judge, koffie is mijn liefde ❤

 • Ik heb vaste adresjes

Voor producten die ik veel gebruik (panty’s, make-up, verzorgingsproducten…) heb ik favoriete winkels, winkels waar ik terecht kan en die me niet teleurstellen met hun producten en service. En als ze dat wel doen, dan weet ik waar ik moet zijn voor een potje Oudhollands klagen. Gna, gna.

 • Ik denk na over mijn potentiële aankoop

Deze valt een beetje in de categorie ‘research’, maar als ik een trui nodig heb (of een ander, ‘groter’ ding) dan kies ik iets uit en laat ik het soms gewoon hangen in de winkel. Of zoek ik het online op en denk ik er nog even over, alvorens ik naar de betreffende winkel ga.

people-2587100_1920.jpg

 • Ik doe niet aan online shoppen (oké, discutabel)

Mijn uitgangspunt: ik shop niet online. Een stoer statement voor een Millennial, inderdaad. Ik vind het prettig om mijn aankoop te kunnen zien/passen/testen/bespreken met iemand vóór ik tot koop over ga. Online shoppen is voor mij juist een valkuil: als ik iets leuks zie, klik ik zo ook dat bijpassende vestje, die broek en die kekke schoenen aan. Terwijl ik alleen op zoek was naar een blouse. Voor sommige mensen werkt het juist andersom: in een fysieke winkel is het aanbod overal om je heen en word je verleid tot (meer) kopen. Kies voor whatever works for you, dus. Uitzondering: als ik een product ken en waardeer, wil ik het nog wél eens thuis laten bezorgen.

 • Ik bedenk of ik er plek voor heb

Alles wat je in huis haalt, moet je ergens opbergen of neerzetten. It’s that simple. Ook die kleine mascara (kan iemand raden wat ik als laatst gekocht heb?! 🙂 ) en dat nieuwe bijzettafeltje. Daarnaast moet je grotere items, planten en kleding onderhouden/schoonmaken/wassen/water geven etc. Wil je dat?

 • Ik beperk het aanbod via mijn keuzes

Mijn shopgedrag is enorm veranderd sinds ik ervoor heb gekozen alleen eco / fair fashion te dragen. Deze kleding vind je meestal niet in de mainstream shops. Bij boodschappen werkt dit ook zo: ik probeer zoveel mogelijk biologisch en vaker vegetarisch te eten. Je beperkt jezelf, absoluut, maar dit maakt het eigenlijk alleen maar makkelijker!

 • Ik heb vaste budgetten

Voor kleding reserveer ik X, voor boodschappen Y en voor ‘overig’ bedrag Z. Oké, dat doet Perfecte Anja, Real-Life-Anja laat nog wel eens een steekje vallen hier. Het jezelf opleggen van een budget heeft ook nog wel iets van een spelletje. Naast dat ik een vast bedrag per categorie heb, bedenk ik ook of ik de prijs vind passen bij het gebodene. Met andere woorden: is de prijs reëel?

Meer tips?

Door schade en schande wordt men wijs, is het gezegde. Deze lijst is precies zo tot stand gekomen, haha. Jullie nog tips voor mij?

Happy days!

xAnja

Anja

13 reacties op ‘Mindful shoppen: als je dan tóch wat koopt…

 1. Jouw lijstje is al heel compleet. De meeste pas ik ook toe. Ik probeer mijn aankopen op voorhand te plannen, de meeste miskopen komen hier in huis wanneer iets dringend is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.