Een Herfststijl in Huis én toch Minimalistisch

Vallende blaadjes. Donkere avonden. Lagere temperaturen. We kunnen er niet meer omheen: het is echt herfst. En in plaats van me ertegen te verzetten, ben ik maar gaan omarmen dat wij van die seizoenswisselingen hebben. In mijn interieur bijvoorbeeld. En ja: dat past prima binnen de minimalistische stijl die ik hanteer.

Mijn huis is zeker niet het toonbeeld van minimalisme. Er wonen hier namelijk méér mensen (helaas, haha). Mijn vriend houdt van ‘gezelligheid’ – en dat betekent dat er een aantal waardevolle spullen in het zicht staan. Geen ramp, maar het was wel even wennen.

Tochf385aa3e924db28ee8aa7300326f8375.jpg staat er van mij weinig wat niet functioneel is in huis. En koop ik liever geen producten die ik alleen in de herfst kan gebruiken / leuk vind en daarna weer kan opslaan of wegdoen. Dus als we over een herfststijl in huis praten, denk ik niet aan kleine kaboutertjes, gedroogde sinaasappel-kettingen, pompoenen in alle vormen en maten, ladingen kussentjes, lantaarntjes, oranje snuisterijen, kransen, gedroogde bladeren enzovoorts. Niet erg minimalistisch en ik geef het geld liever ergens anders aan uit.

Ik pak het liever wat subtieler aan. Daarbij hanteer ik een kleurenpalet wat goed bij mijn huis (industrieel) én bij het seizoen past (hier links). Dat is voor mij altijd stap één.

8 Tips voor herfst in huis zonder poespas

Met een ander kleurenpalet wijst het zich eigenlijk vanzelf. Ik hoef niets weg te halen in mijn interieur, want zoals gezegd, is het er al vrij leeg. Door te variëren met stijlitems die er wél staan, wordt het vanzelf ook herfst in huis:

1 Bloemen / Groen

Ik heb een Bloomon abonnement gekregen en zij houden met hun bossen al rekening met de seizoenen. Met een paar mooie takken op tafel en een enkele bloem in herfst-tint, creëer je instant sfeer. Droogbloemen zijn een goede budgetkeuze en staan, zeker als ze vergrijst zijn, prachtig in een minimaal interieur. Ik ben overigens heel tevreden over Bloomon – en nee, ze betalen me niet om dit te zeggen 🙂

MinimalFall.jpg

2 Geur

Vanille, cacao. Warme appel, kaneel. Koek- en speculaaskruiden. Maar ook den/spar, rozemarijn, bergamot, sandelhout, jeneverbes: echte geuren die bij de herfst horen. Ik heb altijd wel een room scent / home scent staan in huis en als het buiten eerder donker wordt, verwissel ik die met ‘zwaardere’ geuren. Denk niet alleen aan huisparfums, maar bijvoorbeeld ook aan je douchegel, wasverzachter, de toiletblokjes of je schoonmaakmiddel. En geurkaarsen (3)!

3 Kaarsen

Een inkoppertje natuurlijk. Buiten is het donker, binnen gaan de kaarsjes aan. Ik heb 3 waxinelichthouders staan op de salontafel en daarin wissel ik met geurkaarsen. Een mooi gebaar maak je met ‘een zakje licht‘ van Amnesty International: een donatie en een minimalistisch en fair trade cadeau voor jezelf of een ander: handig, met de feestdagen in het zicht!

amnesty.jpg

4 Hout

Hét materiaal van het najaar is hout: natuurlijk en warm. Zet het daarom wat meer in de spotlights. Schuif je houten bijzettafeltje naar voren. Gebruik een snijplank als sfeerplank op je salontafel. Plaats een paar kaarsjes op een houten krukje. Zoek enkele stammetjes of dikke takken in het bos en gebruik ze als tijdelijke decoratie.

5 Plaid of deken

Eén item wat ik wél naar voren haal voor de koudere dagen, is een plaid. Er verdwijnt één kussen op de bank en de plaid komt ervoor terug. Het is een grijze, dikke, wollen variant, door mijn moeder gebreid. Ik gebruik hem vooral aan het einde van de dag, als ik moe word en bijna naar bed ga. Het scheelt de verwarming een graadje hoger zetten – en dus goed voor milieu en portemonnee. En ja: het oog wil ook wat, dus hij is zeer stylish verantwoord.

plaid.jpg

6 Warme stoffen/sloffen

Je t-shirt is verwisseld voor een trui. Dat kun je in huis ook doen met het neerleggen van je dikkere dekbed of een ouderwetse, maar doeltreffende sprei. Ik koop in het najaar standaard een nieuwe set Spaanse sloffen (pantoffels in goed Nederlands), die ik draag tot het weer slipperweer is – en dan vallen de gaten erin. Zo’n setje sloffen bij de verwarming (lekker als je thuiskomt) is dan ook hét item van de herfst voor mij.

7 Eten en drinken

Appeltaart. Jachtschotels. Pompoensoep. Warme choco met slagroom. Geroosterde groenten. Speculaasjes. Stoofpotten. Paddenstoelen. Kaneelkoekjes. Bokbier. Salades met peer en herfst-thee: je haalt de herfst past echt ‘binnen’ met de smaken, gerechten en producten van het najaar. Er is toch weinig fijner dan thuiskomen in een warm huis, met kaarsjes aan, waar een heerlijke stoofschotel staat te pruttelen?

8 Muziek

Drie woorden: Rainy Day Jazz. Ik vind jazz heerlijk om naar te luisteren en de warme, slow music van Nina Simone, Miles Davis en John Coltrane zijn perfect voor op een regenachtige avond met thee en een goed boek. Of om te luisteren tijdens het bakken van pompoentaart.

Lekker lijstje hè? No way dat we hier vervallen in de herfstblues (ok, misschien wél in die muziekstijl) met zoveel lekkers en moois om van te genieten. Hoe doe jij dit in huis? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën!

xAnja

 

Images via FFCU, Pinterest en Amnesty International.

Anja

4 reacties op ‘Een Herfststijl in Huis én toch Minimalistisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.