Minimaliseren: met of zonder je partner?

Afgelopen weekend hebben mijn lief en ik na twee dagen verhuisdozen sjouwen een fles champagne opengetrokken: we zijn gaan samenwonen. Romantiek ten top? Nou, als nieuwe minimalist met net haar huis een beetje op orde was dat niet gemakkelijk! Is het verstandig je wederhelft te betrekken bij jouw minimalistische leefstijl? En wat als hij/zij het totaal niet oké vindt? Hierbij zeven tips.

Samenwonen met een minimalist: kan dat goed gaan?

Samenwonen met een Minimalist

Het is bijzonder en heerlijk om nu elke dag naast hem wakker te worden. Deze blogpost is dan ook zeker niet geschreven om een potje te gaan zitten zeuren! Ik ben oprecht blij en gelukkig. Maar mijn lief is géén minimalist. En dat merk je. Zijn kledingcollectie is groter dan de mijne. Zijn boekenverzameling ook. En bij zijn mega tv horen twee geluidsboxen die in een middelgroot filmtheater niet zouden misstaan.

Toen al die dozen, meubels en elektronica zich dit weekend een weg vonden naar mijn appartement, kreeg ik het stiekem toch een beetje benauwd. Ik vroeg me af of ik er wat van moest zeggen, nu, tussen in- en uitpakken in. Gelukkig maakte mijn lief, die weet dat ik een minimalist in wording ben, er zelf een opmerking over. Het ijs was gebroken en we konden er rustig over spreken.

Partner en Minimalisme

Informeren, maar niet Overtuigen

Ook als je een nieuwe minimalist bent, of een in-de-kast-minimalist, dan raad ik aan om je partner en misschien ook een kleine groep mensen, zoals naaste familie en goede vrienden, te vertellen van je nieuwe leefstijl. Maar altijd op een moment dat het schikt, als de situatie zich ervoor leent. Zomaar als een halve Jehova gaan getuigen werkt averechts. Wat werkt wel?

1. Herken je eigen waarden

Waar jij in gelooft, wat jij écht (belangrijk) vindt, dat zijn jouw waarden. Wees niet rigide, maar stel grenzen en geef deze tijdig aan. Dus, in het geval van het samenwonen, niet wanneer je de dozen al aan het inpakken bent J *ahum*.

2. Dankbaar voor de overeenkomsten

Is je partner (gematigd) positief of is zij/hij in ieder geval niet tégen jouw minimalisme en de doelen die je hebt gesteld? Wees er oprecht dankbaar voor en vertel hem/haar dat dan ook.

3. Laat het preken achterwege

Deze behoeft geen uitleg, maar is in de praktijk nog zo gemakkelijk niet! Zeker als je een sceptische partner hebt, dan kan het pittig zijn om niet in de tegenaanval te gaan. Als jij wilt dat jouw waarden gerespecteerd worden, dan is dat geen eenrichtingsverkeer. Vertel niet wat minimalisme is. Leg uit wat het voor jou betekent, hoe het jouw leven positief beïnvloedt. Spreek niet in algemene, vage termen en vul het zeker niet voor de ander in.

4. Laat je acties spreken

Als je niet in gesprek wilt of kunt gaan met je geliefde, laat dan zíen wat het effect van minimalisme is. Niemand houdt van rommel. Hoe vaak gaat er niet een ruzie over de (af)was die nog gedaan moet worden, de rekening die nog niet betaald is, de afspraak die vergeten is. Maak oppervlakken leeg en schoon. Fris je ruimte op. Houd je agenda op orde. Doe de was voordat het uit de mand puilt. Wees gelukkig(er) door mindfulness en/of meditatie toe te passen, minder te oordelen, vriendelijk te zijn.

5. Vind gelijkgestemden

Als je lief helemaal niets ziet in jouw minimalistische leefstijl, zoek dan zeker een beetje support ‘verderop’. Offline kan dat bij familie en vrienden die misschien geen minimalist zijn, maar die wel jouw waarden delen. Online via blogs zoals deze, Facebook groups of andere communities.

6. Geef geld uit aan iets anders

Het is heel simpel: geld kan maar één keer uitgegeven worden. In plaats van het samen kopen van nieuwe meubels, boeken, accessoires, kleding of andere dingen die je huis vullen, kun je aansturen op het spenderen van geld aan leuke momenten, vakanties of een goed doel. Of opteer samen een bedrag te sparen voor noodgevallen.

7. Accepteer ‘wat is’

Dus je partner is geen minimalist. Oké. Onpraktisch? Wellicht. Big deal? Nee. Als jullie normen en waarden verder overeenkomen is er echt geen man overboord. Een goede relatie is zoveel meer waard dan alles hebben/krijgen op jouw manier. Het is zoals het is. [Wolter Kroes stem:] En dat is pri-hi-maaaa.

Minimaliseren, Samenwonen, Verhuizen

Alles in Stappen

Minimalisme omarmen is een proces. Je wordt niet op een ochtend wakker als professioneel minimalist met je leven 100% op orde. Ik moet dit mijzelf ook regelmatig voorhouden; de meesten van ons zijn opgegroeid met consumentisme en materialisme. Verplicht je partner tot niets. De mindshift gaat veel makkelijker voor jou en op je eigen tempo, omdat jij zelf, heel bewust, de stap heb gezet.

Love in such a way that the other feels free. – Thich Nhat Hanh.

Dit was best een gevoelig onderwerp om over te schrijven. Hoe sta jij erin? Laat het gerust weten, ik vind het leuk en fijn als je reageert!

xAnja

 

Ps. Zoals je misschien gemerkt hebt, is deze blogpost in een ander format dan de vorige. Ik wil met mijn blog graag ervaringen delen, anderen inspireren in hun minimalisme én zelf net zo goed geïnspireerd blijven om door te gaan. Ik zou het daarom heel leuk vinden als je deze blog deelt, liked of erover vertelt aan je partner/vriendin/collega/moeder/zus/buurman enzovoorts! Dankjewel bij voorbaat!

Partner

Anja

10 reacties op ‘Minimaliseren: met of zonder je partner?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.