Boodschappenbudget: Het Vervolg

It’s not your salary that makes you rich. It’s your spending habits. – Charles A. Jaffe

Vroegere Anja in de supermarkt: “oh de hapjes zijn 3 voor een tientje, ik neem er zes!”
Huidige Anja in de supermarkt: “goh, dat huismerktoiletpapier is bijna de helft goedkoper…”

Yes. De boodschappen. Ik begon met deze stappen naar een minimalistische leefstijl onder andere met de intentie om méér inzicht te hebben in mijn financiën. Bij het documenteren van de uitgaven bleek dat ik véél meer dan gedacht uitgaf aan de boodschappen. Waar ik mezelf redelijk limiteerde wat kleding, parfum, boeken etc betreft, kon ik zomaar € 50 uitgeven in de delicatessenzaak. Terwijl ik er dan kwam voor een bakje olijven.

Het lijken First World Problems, hè.

Maar toch goed om te weten en eigenlijk ook wel een beetje om me voor te schamen. Want er ging ook geregeld iets in de prullenbak, omdat het onderwijl over de datum was. Als ik je zou moeten vertellen wat er allemaal in mijn zeer goed gevulde voorraadkast en vriezer lag, was ik rond de 10 items gestopt – ik zou het niet eens weten. Shame. Shame. Shame. *tingeling*. 

Maar nu even zonder grapje.

De laatste jaren heb ik niet op het budget hoeven te letten. En dééd ik dat dus ook niet. Nu hoef ik dat evenmin, maar de eenvoud waarmee ik maar van alles kocht omdat ik er zin in had, of in het geval van het toiletpapier: omdat ik altijd dat merk kocht… een pittige discovery bij mijzelf. Wat heb ik het eigenlijk goed. En wat gaat er veel gedachteloos, mindless, het karretje of mandje in.

Needles to say, het heeft z’n impact op mijn denken en handelen gehad. En niet alleen in de supermarkt of in winkels. Ik ben meer gaan koken/bereiden, om restjes op te maken of om gerechten te fabriceren van ingrediënten uit mijn koel- en vrieskast. Ik maak er een sport van om binnen mijn eigen gestelde kaders (gezond, lekker, biologisch waar mogelijk, gemakkelijk) budgetvriendelijk bezig te blijven.

Maar most of all: ik realiseerde me dat er zoiets is als mindful boodschappen doen. Blij ben met wat ik heb, wat er te koop is en wat ik kán kopen. Maar daarover later meer, deze post ging over het budget.

We zitten vandaag op 9 augustus en de teller staat op – € 41,10 (nog over: € 208,90). Voor vandaag heb ik mijn boodschappen al gehaald en vanavond eet ik bij mijn tante. Het grappige is: dat bij anderen eten zoek ik niet speciaal op, toevallig werd ik twee keer uitgenodigd en dan zeg ik natuurlijk geen nee!

Als ik met ditzelfde spending tempo doorga, verwacht ik rond de € 150 uit te geven in de hele maand (31 dagen). Dat zou dan € 150 minder zijn dan in een gemiddelde andere maand! De helft! Wat een verschil.

Hebben jullie ook zo’n ervaring gehad met budgetteren? Waar gaat bij jou het meeste geld naar uit?

xAnja

Lees hier deel 1 van deze boodschappenbudgetserie terug.

Foto: (C) Minimalist Dutchie. Zonneschijn Heemraadspark, Rotterdam.
Anja

3 reacties op ‘Boodschappenbudget: Het Vervolg

  1. Ons meeste boodschappengeld gaat uit naar fruit en kaas. Kattenvoer ook trouwens. Koffie kopen we bij de lidl, die vinden we ook gewoon het lekkerste. Minste geld gaat naar vlees (bijna niks, we eten zo min mogelijk vlees) en “witte” items, macaroni, rijst, bonen etc. We kunnen prima rondkomen met zn drietjes voor 80 euro per week.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.