Op Budget: De Boodschappen

If you don’t like the road you’re walking, start paving another one. – Dolly Parton

Eén van mijn ideeën bij de start van deze ‘minimalistische reis’ was om beter om te gaan met mijn budget – en méér overzicht te hebben in inkomsten, maar vooral uitgaven. Aan het einde van de maand maak ik sindsdien een overzichtje op. En wat blijkt… waar ik veel minder uitgeef aan kleding en schoenen dan gedacht, gaat er véél meer dan ik verwachtte naar… boodschappen!

En eigenlijk is dat een inzicht in de stijl van “hmm, ja dat klopt wel…”. Ik hou van lekkernijen, van kruiden, bijzondere smaken, hapjes, kwalitatief goed eten én af en toe een drankje erbij. Ik koop bij voorkeur biologisch en ben vrijwel elke dag in een verswarenwinkel of de supermarkt te vinden.

Time for a change dus, niet omdat het nodig is, maar omdat ik mijzelf wil uitdagen. Voor heel augustus heb ik mijzelf een boodschappenbudget van € 250 gegeven voor een hele maand. Hier moeten 2 (soms 3) volwassenen van leven. Ik ben tot dit bedrag gekomen door te kijken naar mijn uitgaven van de afgelopen maanden (regelmatig meer dan € 300) en daar een “eerste rem” op te zetten. Minder uitgeven is beter, natuurlijk.

Binnen dat budget vallen:

  • alle reguliere boodschappen
  • verswaren zoals brood, vlees, groente, delicatessen
  • drogisterij-artikelen zoals tandpasta en shampoo
  • huishoudelijke artikelen: schoonmaakmiddelen, toiletpapier, wasmiddel etc.
  • bier, wijn, sterke drank

Wat valt er niet onder?

  • diervoeding en -benodigdheden
  • non-food zoals barbecuekolen, aansteker, kaarsen
  • zakelijke benodigdheden zoals printerpapier, notitieblokjes

Om grip op de knip ( 😉 ) te houden, maak geen lijstjes te hoeven maken of bonnetjes te moeten sparen, heb ik ervoor gekozen om op de 1e van de maand een groot deel van het totaalbedrag (in mijn geval € 200) te pinnen. Dat gebruik ik in alle winkels waar ik iets van het bovenste lijstje aanschaf. Als ik die € 200 vóór 20 augustus opgemaakt heb, dan hebben we een probleem voor de resterende dagen!

Ik wil echter nog wel mijn persoonlijke voorkeuren in ere houden, dat wil zeggen: lekker, gezond en zoveel mogelijk biologisch eten. Kunnen genieten van wat er op tafel staat. Ben benieuwd hoe het allemaal zal uitpakken, deze maand.

Sinds mijn start gisteren heb ik € 14,50 uitgegeven en dus nog € 235,50 over. Ik zal regelmatig een updateje maken, zodat jullie kunnen zien hoe het mij vergaat! Budgettips zijn dus zeer welkom!

Update 9-8-2017: Deel 2 van het boodschappenbudget lees je hier.

Anja

6 reacties op ‘Op Budget: De Boodschappen

  1. Pingback: Minimalist Dutchie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.