Teveel uitgegeven op vakantie? 16 Tips om je rekening te spekken

Heel fijn, zo’n vakantie. Een moment van rust en bijkomen. Van uitslapen, uitstapjes en eten buiten de deur. Excursies, flessen wijn, souvenirs, shopdagjes. En van… rode cijfers op je betaalrekening? Je bent niet de enige, het merendeel van de Nederlanders heeft op reis een behoorlijk gat in de hand.

Niet leuk, thuiskomen en schrikken van het (te) lage bedrag op je rekening. Even ‘buiten het boekje gaan’ is prima, maar daarna is het goed de boel weer (snel) aan te vullen. Da’s prettig omdat rood staan een hoop geld kost en je de sjaak bent als de wasmachine ermee stopt. Vandaag 16 tips om te zorgen dat je weer financieel in balans komt na je vakantie.

Uitgaven

 1. Bekijk je vaste uitgaven nog eens. Kan er iets aan veranderd worden? Heb je ’n reisverzekering met werelddekking, terwijl je nooit buiten de EU komt? Heb je een autoverzekering met pechhulp en een Wegenwacht abonnement? Check it!
 2. Maak je maandelijks een bepaald bedrag over naar je spaarrekening? Kijk dan of je even een maandje kan skippen. Je brengt feitelijk geld van de ene naar de andere kant, maar als je dat geld eigenlijk niet hebt en daardoor rood staat op je betaalrekening, kost dat je extra!
 3. Hoe zit het met je variabele kosten en persoonlijke uitgaven? Is het tijd voor een nieuw telefoonabonnement? Kun je misschien beter overstappen naar een goedkopere internetaanbieder? Zit je bij een dure bank? Vergelijk ook eens je kosten van gas/water/licht en kijk waar het goedkoper kan.
 4. Geef jezelf een koop-stop, bijvoorbeeld:
  • een maand lang geen nieuwe kleding en schoenen
  • alleen de noodzakelijke boodschappen dit kwartaal
  • geen boeken/tijdschriften kopen t/m december
 5. Een variant van de koop-stop is de afweging dat je alleen tweedehands items (kleding, huishoudelijke apparaten) koopt. Daarmee spaar je geld én het milieu.
 6. Geef jezelf een boodschappenbudget waarmee je X-dagen moet doen. Haal bijvoorbeeld een vast bedrag per maand/week uit de muur en betaal al je boodschappen cash. Dan zie je dat je wel superzacht toiletpapier kunt kopen, maar dat je dan aan het einde van de week geen brood meer kan halen 😉 . Zie ook dit artikel met 6 manieren om te besparen op je boodschappen.
 7. Zeg nee tegen gemaksvoer: afhaalmaaltijden, bezorgmaaltijden, restaurantdiners, snacks en koffie on the go. Dat zijn echte budgetkillers.
 8. Hetzelfde geldt voor dure uitjes: huren van bootjes, concerten, museumbezoek, festivals en andere dure activiteiten. Doe ze gewoon eventjes niet tot je weer wat fijner in de slappe was zit. Je kunt ook heel veel leuks gratis doen.
 9. Doe ongebruikte spullen weg die je geld kosten. Dat kan je auto zijn, maar ook je fiets (verzekering en onderhoud), je computer en/of website (jaarlijks contract), of andere apparaten zoals airco of beveiligingssystemen. Misschien staan ze nauwelijks aan, maar gebruiken ze in rust wel elektriciteit of heb je er een onderhoudscontract voor.
 10. Heb je (tijdelijk) een laag inkomen? In Nederland kun je dan mogelijk in aanmerking komen voor kwijtschelding van vaste lasten zoals gemeentelijke heffingen (riool, afvalverwerking) en waterschapsheffingen. Je kunt dit bij je eigen gemeente checken.

Extra tip: Of las een minimum-maand in! Een maand waarin je bewust doet alsof het ‘crisis’ is. Lees er meer over op de blog van Adine: Lekker Leven met Minder.

Inkomsten

Naast letten op je uitgaven, kun je ook je inkomsten verhogen om weer in de plus te komen. De ‘gemakkelijkste’ opties:

 1. Vraag salarisverhoging. Veel mensen hebben in augustus of september het halfjaarlijkse gesprek met hun werkgever. Als alles goed gaat, waarom dan niet vragen of er wat bij kan?
 2. Meer uren werken / meer opdrachten. Wellicht kun je tijdelijk iemand opvangen die met zwangerschapsverlof gaat of omdat een collega vertrokken is en er nog geen vervanger is. Meer uren werk = meer salaris. Hetzelfde geldt voor iedereen die als zzp’er werkt: haal een nieuwe, eventueel tijdelijke opdracht binnen om de kas te spekken.
 3. Check je toeslagen. Misschien had je eerder geen recht op zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag, maar is je situatie veranderd. Op de website van de Belastingdienst staan rekenmodellen om te kijken of je hier niet toch aanspraak op kunt maken.
 4. Verhuur je eigendommen. Je auto, een kamer of je hele huis. Je auto kan via SnappCar of MyWheels, een kamer via Kamernet, Marktplaats of soortgelijke websites en je woning of appartement aan vakantiegangers via AirBnb. Check wel hoe dit zit met vergunningen en verzekeringen.
 5. Verkoop overbodige spullen. Ik schreef onder andere dit artikel met verschillende mogelijkheden om je van excess items te ontdoen.
 6. Dien je declaraties in, die je bent vergeten in te sturen vóór je vakantie. Of heb je nog recht op reiskostenvergoeding, kun je belkosten terugvragen of ben je door de heerlijke break vergeten die hotelovernachting van juni te declareren.

Overzicht = alles

De belangrijkste tip die ik kan geven, is wel houd je inkomsten en uitgaven in de gaten. Schrijf ze op, maak er een Excelletje van, neem het mee in je journal of dagboek. Ik doe dit nu ongeveer een jaar (en ik ben 34 hè jongens, schaam schaam) en het heeft me nu al echt veel informatie opgeleverd. En een stuk rust, omdat ik weet waar m’n geld naartoe gaat en wanneer ik bepaalde rekeningen kan verwachten.

Heb jij aanvullende tips om je rekening weer in de plus te krijgen?

xAnja

 

Meer lezen over budget & besparen?

Anja

15 reacties op ‘Teveel uitgegeven op vakantie? 16 Tips om je rekening te spekken

 1. Wat een goede tips allemaal! Bij veel heb ik er zelf nog niet bij stilgestaan. Wat ik ook regelmatig (jaarlijks) doe, is mijn energieleverancier contacteren en vragen of ze mij iets goedkoper kunnen aanbieden. Ik heb zo al honderden euro’s uitgespaard.

  Like

  1. Dankjewel Tammie! Wat betreft de energieleverancier: blijf je dan wel bij de ‘oude’ of stap je over? Da’s ook een mooie voor je zorgverzekering, denk ik! Goeie tip!

   Like

 2. Wat een goede tips! Ik vind vooral je optie om na terugkomst even alleen tweedehands te shoppen een leuk idee. Ik moet zeggen dat ik niet heel makkelijk geld uitgeef, dus als ik op vakantie bijvoorbeeld 3 kledingstukken heb gekocht, ga ik vaak uit mezelf al een maand zuiniger leven en koop ik even geen kleding meer. Wat mij trouwens ook helpt, is om niet na thuiskomst te gaan winkelen met vriendinnen. Het is best wel verleidelijk om tóch iets te kopen als je met iemand anders gaat winkelen en niet met lege handen wil thuiskomen. Als je van zo’n winkeldagje bijvoorbeeld een middagje film kijken of bijkletsen bij diegene thuis maakt, heb je ook niet de kans om veel geld uit te geven aan spullen die je jezelf na je vakantie eigenlijk niet kunt veroorloven 😉

  Like

  1. Goede aanvulling, dat even niet gaan shoppen met vriendinnen. Dan is het toch wel heel gemakkelijk om iets extra’s uit te geven of iets te kopen wat je niet nodig hebt. Dank voor je advies!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.