8 Dingen die ik niet meer koop als Minimalist

De mensen die er verstand van hebben, zeggen dat je minimalist bent, vanaf het moment dat je besluit om minimalist te zijn. In dat geval ben ik nu zo’n half jaar part of that gang. In dat halve jaar is mijn leven behoorlijk veranderd en nee, dat bedoel ik niet à la RTL4-tranentrekkende-hoevoeltdatnou-serie. Er zijn serieuze concrete verschillen, zichtbaar in mijn omgeving (minder spullen, netter, schoner) en merkbaar in mijzelf (less moody, rustiger, positief realistisch). Ik ga hier niet evangeliseren dat iedereen maar ’n minimalist moet worden en dat dan, als vanzelf, ALLE WERELDPROBLEMEN over gaan. Nee. Maarrrrr… als we met z’n allen een beetje minder spullen zouden kopen, zouden hoeven te onderhouden, nadachten over wat er écht belangrijk is voor ons (spoiler alert: dat zijn geen dingen), dan zou de wereld er echt wel een beetje beter uitzien. En we zouden moeder aarde (oh God) waarschijnlijk ook wat langer kunnen bewaren.

Dat gezegd hebbende, tijd voor het echie. Een aantal items heb ik al een half jaar lang niet meer gekocht. En daar heb ik ook geen moeite mee. Ik mis ze niet. Sterker nog: er gaat nog steeds heel veel meer wég dan dat er in komt. Die items zijn:

1 Fancy lingerie

Who are we kidding? Wie draagt er elke dag van de week van die superstrakke doorkijk-stringetjes met strikjes? Of bh’s die volledige van kant gemaakt zijn? Het is mijn plan om snel mijn ondergoedlade door te gaan spitten en op zoek te gaan naar 1, max 2 setjes voor ehm… nou… weekenddagen enzo 😉 Passende, goed zittende, mooi uitziende lingeriesets. De rest in de la is basic stuff. En daar schrijf ik volgende week over.

2 Hakken

Voor de girly girl die op alle momenten behalve in the gym op hakken liep (laag, hoog, gekleurd, zwart, dunne hak, blokhak, sleehak, open teen, dichte schoen…) is dit een flinke ommezwaai. Ik draag nu op bepaalde momenten nog zwarte hakken, maar ik heb al een half jaar geen schoen gekocht anders dan met een platte zool. En dat was overigens ook maar één paar. De rest vind je onder andere terug onderin de kast.

3 Make-up anders dan mijn basics

Ook zo’n vrouwendingetje. Even naar Kiko en lekker los gaan. Kekke lippenstift. Nieuwe nagellakkleurtjes. Een fancy make-up brush. Nagellak draag ik niet meer – misschien straks in de zomer weer wel? – en qua make-up gebruik ik niets, behalve mijn basisspullen die in één make-uptasje passen. En ’t klinkt weird, maar dit geeft best wel rust bij de start van de dag.

4 Onpraktische souvenirs

Ik ben een sucker voor souvenirtjes. Opvoeding denk ik, want mijn ouders nemen ook standaard van elke reis iets voor alle (klein)kinders mee terug. Ik vind het moeilijk, maar limiteer mezelf tot niets óf iets praktisch. Al kun je je terecht afvragen of lange kousen met Vespa-patroon (meegenomen uit Rome voor de lief) erg praktisch zijn. Zijn wel heel hip overigens, alle Italiaanse mannen dragen ze in de winter.

5 Parfum

Mijn standaardparfum is La Vie est Belle van Lancôme. Die gebruik ik nu al een jaar of twee, dagelijks. Recent – met dank aan tax free shopping – is daar Coco Mademoiselle van Chanel bijgekomen. Technisch gezien heb ik dit dus wél gekocht in het afgelopen halfjaar. Maar Belle is bijna op en daarna ga ik over op Coco. En pas als Coco op is, komt er iets nieuws. Het doel: één parfum per periode en alleen een nieuwe als de ander (bijna) op is.

6 Huisdecoratie & accessoires

Voor iemand met een abonnement op VT Wonen – en een superkick huis met veel mogelijkheden, was dit even wennen. Tel daarbij mijn liefde voor art prints en kussentjes op en je begrijpt het vast. Stylen doe ik graag en ik word er blij van. Ik limiteer me nu tot het gebruiken van wat ik al heb en zou eigenlijk niet weten wanneer ik voor het laatst iets voor in het interieur heb gekocht. Je wordt er vanzelf creatief van. Plus, minimalisme heeft ervoor gezorgd dat ik blank space ook heel erg kan waarderen.

7 Tijdschriften

Die interieurmagazines zijn geweldig, maar zetten absoluut aan tot kopen. Ik heb mijn abonnement voornamelijk wegens de kosten stopgezet, maar het bijkomende effect is dat ik minder hebberig ben naar nieuwe dingen. Vroeger kocht ik ook nog wel eens een Vogue of ander mooi modeblad, maar ik lees nu liever boeken (gaaaaaap).

8 Verschillende notitieblokken en kladblokjes

Dit was echt een tik. Overal lagen notitieblokjes, kladblaadjes en dan vooral van die boekjes met print en harde kaft. Meestal stond er iets op de eerste 10 pagina’s en daarna had ik er hier en daar iets uitgescheurd om te gebruiken als boodschappenlijstje of als briefje. Ik heb nu 3 boeken van Moleskine: 2 voor mijn ZZP-werk en 1 voor de blog. So far is er nog niets uitgescheurd. En wat heerlijk dat al m’n aantekeningen terug te vinden zijn!

Dat was het lijstje. Herkenbaar of helemaal niet? Van welke dingen kun jij gemakkelijk afscheid nemen? Laat ’t weten via de comments.

xAnja