Dingen die ik vroeger deed die ik nu raar vind (als minimalist)

Ongeveer 3 jaar geleden werd ik minimalist, maar dat was een beslissing (of eigenlijk meer een “aha-moment”) die pas kwam nadat ik een groot deel van mijn spullen had weggedaan. Dat die beslissing mijn leven veranderd heeft, dat moge duidelijk zijn. Maar soms vergeet ik zelfs hoeveel. En hoe precies. Vandaag een soort terugblik, want sommige dingen die ik vroeger deed, vind ik nu echt heel gek en raar.

Het zijn gewoontes of handelingen die voor veel mensen nog heel gewoon zijn, of zaken waar men meestal niet zo over nadenkt. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik alles in de hand heb, hoor, zeker niet. Ik hoop dat dat altijd duidelijk is in mijn blogs: gelukkig is het leven niet perfect (en ik ook niet).

Dit zijn een paar persoonlijke veranderingen die ik de afgelopen jaren heb ervaren, ter inspiratie voor jou:

Een pantry / voorraadkast / vriezer die uitpuilt

Keukenkastjes. De voorraadkast. De vriezer en in sommige perioden zelfs de schuur: overal waren er supermarktproducten te vinden. Van extra rollen toiletpapier (want 3 voor 1) of blikvoer (want: de kat eet het toch wel) tot schoonmaakmiddelen die ik één keer had gebruikt (en wilde bewaren voor het geval dat). Maar met name voedsel, dat kon ik echt hoarden. Nieuwe producten, aanbiedingen, lekkere sausjes… ik ben dol op koken dus nam van overal iets mee.

Later realiseerde ik me hoe verspillend dit was geweest. Want het kattenvoer wat inmiddels over de datum was, wilde ik toch maar niet meer aan de poes geven. De lekkere sausjes bleken tegen te vallen en gingen amper-aangebroken de prullenbak in. En eens in de zoveel tijd moest ik er met lood in mijn schoenen aan geloven om die pantry / kastjes / schuur toch weer enigszins netjes te krijgen…

Een complete verspilling van spullen, milieu, geld en tijd. De vriezer is nu overzichtelijk en elke week check ik wat er nog is en wat er deze week op het menu staat dáármee. Er is 1,5 plank in de keukenkastjes beschikbaar voor ‘voorraad’. Het is één van de grootste veranderingen in mijn weg naar minimalisme geweest.

Tips:

 • beperk je hoeveelheid voorraadruimte
 • maak van boodschappen doen en maaltijdplanning een routine
 • koop alleen wat je nodig hebt voor de komende week (maand?)
 • kijk wat je al in huis hebt vóór je koopt

[ Gerelateerd: VoorraadFebruari, de challenge voor meer overzicht in je voorraadkast ]

Zomaar kleren kopen

Al winkelend kwam ik geregeld iets leuks tegen. In de sale of tijdens een weekendje met vriendinnen. Of als ik op zoek was naar iets anders, een cadeautje bijvoorbeeld. Ik kocht het omdat ik het leuk vond. Omdat het er leuk uit zag op het hangertje. Meestal paste ik het ook; soms niet “want ik kon het toch terugbrengen” of “de rij bij de paskamers was te lang”.

Ook spendeerde ik soms uren op H&M.com om de hele webwinkel door te spitten “want mijn zoon had kleding nodig”. Een paar dagen later kwam die grote doos dan… met twee spijkerbroeken voor m’n zoon en een hele rits kleding voor mijzelf.

Yep. Guilty.

Nu vind ik dat vreemd. Ik heb zelfs een beetje moeite met kleding kopen, ben misschien wat doorgeslagen naar de andere kant. Ik draag veelal dezelfde kleding – tot het echt niet meer kan – en weet precies welke kledingstukken ik heb. Dat maakt iets nieuws kopen in theorie gemakkelijker, want ik weet uit mijn hoofd waar het nieuwe ding bij moet passen.

Ik maak gebruik van het capsule wardrobe systeem, en probeer dit per seizoen te doen: kijken wat er nog is, wat je mist voor het komende seizoen en wat er echt vervangen moet worden. Ik winkel dan voor die stukken. Ik koop geen modieuze prints meer (heb bijvoorbeeld NIETS met animal print) of andere modegevoelige items: ik heb een ingetogen, casual stijl met hier en daar een uitschieter. En dat geeft zoveel rust, dat kan ik bijna niet beschrijven. Het het bespaart je enorm veel geld.

Tips:

 • Geef jezelf een kledingbudget en houd je uitgaven bij
 • Stel bij een koop de vraag: heb je dit nodig? Past dit item bij mij?

‘Shoprondjes’ maken

Eerder schreef ik al over m’n shoprondjes in hartje Rotterdam: ik had er een voor kleding, een voor woonaccessoires, een voor schoenen en een voor cadeautjes. Als ik dan een boze bui had, of ik had een niet-zo-lekkere dag, dan toog ik aan het einde van de dag naar het stadscentrum voor een shoprondje naar keuze en een hapje buiten de deur.

Dat kan ik me bijna niet meer voorstellen. Steeds als ik eraan terug denk, merk ik dat ik me verbaas over hoe gewoon dit was. Het “hielp” ook; ik vond het een prima manier om van een “bleh” dag een “yeah” dag te maken. Het werd vaak ook nog gevolgd door een avondje bankhangen.

Dat was overduidelijk geen succesverhaal voor m’n bankrekening. Niet erg goed voor het milieu. Niet minimalistisch; ik bracht alleen maar méér spullen binnen. Het was al helemaal geen gezonde manier van omgaan met je emoties. En omdat ik meestal koos voor iets ongezonds als avondeten, was het ook niet het beste voor m’n lichaam.

Shoppen doe ik nu nog zelden. Als ik iets nodig heb, ga ik er bewust naar op zoek. Zoals bij de duurzame alternatieven waar ik pas over schreef. Ik ben er trots op dat ik een Action uit kan lopen met alleen die tochtstrip die ik nodig had. Dat vind ik echt een prestatie, ja.

Tips:

 • Winkel met een lijstje, zeker als je naar winkels gaan die erop ingericht zijn om je met meer naar huis te doen laten gaan (Action, Ikea)
 • Houd een budget bij voor kleding/schoenen, maar bijvoorbeeld ook voor woonaccessoires, als je hier gevoelig voor bent
 • Wacht bij online shoppen minimaal 24 uur tot het doen van de aankoop. Het voorkomt onnodige aankopen.

Veel schoenen kopen

In het afgelopen jaar heb ik 0 nieuwe schoenen gekocht. Het jaar daarvoor 1 paar laarsjes bij de kringloop. Het jaar daarvoor één paar Toms voor in de zomer. En nee, dat is geen “kijk mij eens”, dat is omdat ik nog heel wat paar heb staan waar ik voorlopig mee vooruit kan. Een collectie waarvan ik niet zo goed weet wat ik er mee moet…

Het zijn namelijk veelal schoenen “voor af en toe” die ik wel leuk vind en af en toe draag, maar met hakken van 10 cm enzo zijn ze niet geschikt om het huishouden mee te doen. Ik doe ze ook niet aan als ik thuiswerk 😉 Ik kocht meestal schoenen voor een specifieke gelegenheid (bruiloft, vakantie, groot feest, wandelvakantie) en zo groeide mijn collectie in 20 jaar (zo lang heb ik al dezelfde schoenmaat) uit tot zo’n 40 paar…

Het waren schoenen van € 10 euro tot € 180. Ze lagen overal: op zolder in opbergboxen, stonden onderin de kledingkast, zaten in een mand in de gang, stonden naast de mand in de gang omdat ze er niet allemaal in pasten.

En nu… tsja, ik draag ze dus zo af en toe. Velen zijn er al naar de kringloop gegaan. Er staan twee paar in de gang, maar ik heb er nog steeds veel. De regel is dat ik alleen iets koop wat ik mis en zelf niet kan vervangen met die collectie. De andere lessen die ik heb geleerd:

 • Koop geen schoenen voor een bepaalde gelegenheid. Leen ze of maak gebruik van wat je hebt
 • Weet welke 7 paar schoenen er genoeg zijn voor elke gelegenheid
 • Koop platte schoenen en kleine hakjes in plaats van prachtige 10 cm hakken
 • Of koop helemaal niets meer en gebruik de paren die je hebt tot ze “op” zijn
 • Kies kwaliteit boven kwantiteit en tijdloos boven modieus.

Wow, dit artikel is nu al ontzettend lang geworden. En ik had eigenlijk nog wel wat meer puntjes willen benoemen. Misschien zijn ze genoeg voor een deel 2, misschien ook niet. Wel ben ik benieuwd naar jullie gedachten hierover… herkenbaar of niet? Vreemd? Onverantwoord?

Ik wens je een mooie dag!
xAnja

Anja

6 reacties op ‘Dingen die ik vroeger deed die ik nu raar vind (als minimalist)

 1. Hi Anja,

  Een heel herkenbaar verhaal. Zeker wat betreft die schoenen, ik heb besloten dit jaar geen nieuwe schoenen te kopen. Ik heb mijn Tommy Hilfiger laarzen (gekocht van mijn eerste salaris en mega sentimentele waarde) naar de schoenmaker gebracht. Nu zitten ze zelfs na 10 jr. weer als nieuw!
  Wat een goed gevoel hey en ik heb gemerkt dat ze nu nog waardevoller voor me zijn.
  Mijn zomerschoenen draag ik af tot dat het echt niet meer kan. Toch blijft dat lastig, want wat is precies af? Push ik mezelf met dit gegeven, geen nieuwe schoenen voor een jaar niet te veel, door te lang door te lopen op schoenen die eigenlijk niet goed meer zijn voor mijn voeten?
  Ik kan het nu nog niet goed overzien maar ben iig al blij met het feit dat ik veel bewuster over mijn schoenen keuze na denk als voorheen.
  Groetjes Cristien

  Like

 2. Oh ja, die schoenen. Heb er veel te veel, dus heb me nu voorgenomen om eerst eens een paar paar op te dragen. Maar sneakers blijven een zwakke plek. Kleding geef ik dan weer niks om.
  Woonwinkelen was echt een hobby. Blijf ik ook lastig vinden, want ik ben niet van het snuffelen zonder kopen.
  Voedsel en toiletartikelen hamster ik wel. Niet meer zoveel als vroeger, maar toch. En nu zitten m’n voorraadkast, koelkast en vriezer bomvol. Maar met morgen een operatie, waarna ik tot 6 weken niets mag tillen en met toch ook een beetje de dreiging van het Corona-virus in mijn achterhoofd, vind ik dit voor nu een heel geruststellend idee.

  Like

 3. Hoi,

  Ik volg al jaren Lida Thiry. Ik heb ooit een stylingadvies en een kleuradvies bij haar gedaan. Elke zondagochtend lees ik met veel plezier haar nieuwsbrief. Zij adviseert om vooral kwalitatief goede kleding te kopen……dat gaat lang mee!

  Op haar website kun je een kledingcapsule vinden van 31 stuks. Met foto,s ter inspiratie.
  Zeer inspirerend.

  Like

 4. Wat een leuk artikel en zo herkenbaar. Mede door jouw inspiratie, worden heel andere dingen belangrijk in het leven. Door bewuster te kiezen is daar ook meer tijd voor en dat maakt het leven zoveel rustiger en waardevoller. Grappig he, eerst zaten we in de stroom van: nog harder werken om nog meer geld te verdienen om nog meer uit te kunnen geven. Door bewuster te leven, kiezen en te budgetteren hebben we juist meer vrijheid gekregen. 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.