Mijn eerste eco-alternatieven | Duurzame doelen

Februari – en dus tijd voor een eerste blog over de alternatieven die ik heb aangeschaft als onderdeel van één van mijn doelen voor 2020: duurzamer leven. De volgende producten wisselde ik, omdat ze op of aan vervanging toe waren – of omdat we ze nodig hadden.

Het was trouwens leuk om alle reacties te lezen op m’n duurzame doelen: nam ik niet veel te veel hooi op m’n vork? Moest ik m’n doelen niet SMART maken? En zelfs: kon ik niets beters verzinnen dan deze ‘slappe’ stappen? Nou. “Nee” is op alle drie het antwoord. Ik ben vast heel eigenwijs, maar ik doe het zo. Werkt het niet of niet genoeg, dan gooi ik het wel op de schop 😉

1. Toiletpapier

In plaats van ons fluweelzachte 4-laags bedrukt pluche ben ik overgestapt op dit toiletpapier van gerecycled materiaal (FSC gecertificeerd). Het zijn 8 rollen van 150 velletjes (3-laags) en ze kosten dus € 2,39 bij Dirk van de Broek / Digros. De plastic zak is stevig genoeg om her te gebruiken (bijvoorbeeld als afvalzak) en de rollen mogen bij het oud papier.

(Er zijn nog betere eco-alternatieven, voor nu ben ik voor deze gegaan die gewoon in de super te koop is en betaalbaar is)

2. Lamp

In plaats van een nieuwe lamp te kopen, heb ik een gloednieuwe lamp gekocht via Marktplaats, die bij iemand anders lag te versloffen. Het is de Molecular hanglamp van House Doctor en ik ben er super blij mee! Hij hangt inmiddels boven de eettafel.

3. Lampen

In de nieuwe lamp gingen zuinige A++ led-lampen. Wel wilde ik graag het ‘filament’ of ‘Edison lamp’ effect, zoals in een ouderwetse gloeilamp. We zijn uiteindelijk voor deze Home Smart lampen van Ikea gegaan – inclusief dimmer op batterij. Er hing overigens alleen een peertje op deze plek, met een enorm wattage – dus dit is echt een doodeenvoudige, snelle zet!

4. Bodylotion

Dit was niet echt een bewuste keuze, want mijn vriend kreeg dit product in z’n kerstpakket – maar toch ben ik er blij mee. In plaats van de plastic pot of flacon van Nivea, smeer ik mezelf nu in met Smooth & Serene van Love, Beauty and Planet. De body lotion zit in 100% gerecyclede flessen en is zo gemaakt dat ‘ie ook weer goed gerecycled kan worden.

De geur is geweldig, hij smeert ontzettend goed en m’n huid is lekker zacht. Ik vind dit zo’n fijne opkikker na het douchen. Meer over de bronnen van Love, Beauty & Planet lees je hier.

5. Mascara

De laatste in het rijtje wissels is mijn mascara – die echt aan vervanging toe was. Ik ging van Hema (niet mis mee, betaalbaar) naar de volume mascara van Dr. Hauschka (‘natuurzuivere cosmetica’) die ik kocht in de Gezond & Wel winkel. Over de kwaliteit ben ik nog niet onverdeeld tevreden, hij blijft vrij lang ‘nat’ op je wimpers.

Maar het is absoluut een mooi product qua ingrediënten (getest door oogartsen, geschikt voor lensdragers) en ik merk dat ik geen ‘harde’ wimpers meer heb aan het einde van de dag. Ook grappig: de mascara ruikt lekker. Ik ben alleen mascara’s gewend die naar chemicaliën ruiken. Een nadeel is de prijs: de volume mascara kost € 21,95.

Tot zover de eerste wisselingen en nieuwe producten: de eerste stappen naar een nog-duurzamer leven. Wat heb jij recent vervangen of gekocht als eco-alternatief?

xAnja

Alle hierboven geschreven tekst, ervaringen en reviews zijn mijn eigen mening – ik ben nergens voor gesponsord en niet gelieerd aan merken/brands/bedrijven.

Fotocredits: Rafael Albornoz

Anja

8 reacties op ‘Mijn eerste eco-alternatieven | Duurzame doelen

 1. Eco toiletpapier hebben wij altijd al. Nog nooit gedacht de zak te herbruiken, dus bedankt voor de tip!
  Verder gaan we langzaam over op bamboe tandenborstels, wasnoten, bars ipv flessen voor haar en lijf, zero waste tandpastatabletten, luffa spons, seepje, en vast nog veel meer!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb vandaag vegan shampoo gekocht, maar dat telt niet helemaal, want die gebruik ik al ruim twee jaar en dit wordt mijn derde fles. Ik ben wel van plan om ook vegan douchespul te kopen zodra ik door mijn huidige fles heen ben, maar dat zal nog wel even duren, want ik gebruik heel weinig zeep. Ja, ik zou ook een shampoo bar en een stuk zeep kunnen gebruiken, maar in het tempo dat ik die gebruik, vind ik dat niet hygiënisch. Dan is een vegan versie al een stap in de goede richting.

  Een eco-alternatief dat echt als een traktatie voelde: ik heb drie diepvriesbakjes van 400 mL gekocht zodat ik mijn bonen niet meer in zakjes in hoef te vriezen. Die zakjes kon ik niet hergebruiken. Ik wilde pas bakjes kopen als ik wist dat het een gewoonte was geworden om mijn bonen zelf te koken, en inmiddels is het dat. Ik heb bakjes van Sistema gekozen, want daar had ik er al een van en ik wist dat ik het een fijn systeem (ha) zou vinden. Geen zakjes meer weggooien, jeej!

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed bezig!!! Super leuk om te lezen! Je ziet dit soort dingen gelukkig steeds vaker opkomen, ik heb vandaag ook Colgate tandpasta gekocht in een recyclebare verpakking en zonder palmolie! Moet het nog wel proberen haha.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.