Mijn duurzame doelen voor 2020

Januari! Maand van de goede voornemens en nieuwe doelen. Van de lijstjes, van volle sportscholen en van lijnpogingen. Ik heb ook wat gezondheid betreft een aantal persoonlijke doelen (daarover later meer), maar wilde dit jaar beginnen met een lijstje van duurzame doelen voor 2020. Want daar zal voor mij toch voor een groot deel de focus op liggen.

Dat begon vorig jaar al met de toevoeging van de rubriek “Milieu | Eco living“. Ook al schreef ik eerder dat minimalist zijn én ecovriendelijk leven niet altijd gemakkelijk is. Dat vind ik overigens nog steeds.

Doelen voor 2030

Eerst even kort: ik heb voor het eerst voor mijzelf een aantal doelen voor 2030 geformuleerd. Ja, dat lees je goed: 2030, over 10 jaar dus. Het zijn verschillende wensen en ik ga ze niet allemaal delen (want: te persoonlijk) maar duurzaamheid staat daar dus ook bij. Ik schreef:

ik wil duurzaam leven, met respect voor mens en milieu, maatschappelijk bewogen zijn en tot de generatie behoren die wél het verschil maakt.”

Idealistisch? Naïef misschien ook wel. Onrealistisch? Ik denk het niet, omdat ik het voor een groot deel op mijzelf betrek.

Doelen voor 2020

Vanuit die 2030 gedachte heb ik een actieplan voor 2020 gemaakt (het lijkt bijna wel alsof ik vaker strategische plannen schrijf, hè 😀 ). En zo kom ik dus uit bij het volgende rijtje met duurzame doelen:

 1. Eigen afval zoveel mogelijk beperken en recyclen
 2. Weinig voedsel verspillen door te werken met weekmenu’s, restjes te eten etc.
 3. Duurzaam afstand doen van spullen die niet meer werken voor mij (recyclen, verkopen)
 4. Vegetarisch eten op 4 van de 7 avonden
 5. Het verbruik van gas/elektra en water van het nieuwe huis in kaart brengen (voor tracking en verbetering, 0-meting)
 6. Ecologische, biologische, duurzamere alternatieven zoeken voor gebruiksartikelen (mascara, schoenpoets, tandenstokers)
 7. Waar mogelijk ‘nieuwe’ producten tweedehands kopen (kleding, maar ook voor de verbouwing)
 8. Isolerende maatregelen toepassen bij de verbouwing
 9. Milieuvriendelijk verbouwen (goede verf, tweedehands klusspullen, materieel huren i.p.v. kopen)
 10. Vervangen van oude elektrische apparaten (koelkast, CV-ketel etc) en vervangen van lampen met beter rendement (A+).

Er zou natuurlijk nog veel meer kunnen en ik zou ook méér kunnen doen. Maar vooralsnog houd ik het hierbij. Voor een minimalist is dit namelijk al een veel te groot to-do lijstje 😉

Uiteindelijk ‘moeten’ alle subdoelen bijdragen aan het bereiken van het 2030 hoofddoel. En eigenlijk is dat doel zo vaag dat ik het al bereik met een paar acties, maar is het ook zo vaag dat ik er nog lang mee door kan. Dat is een lekker doel!

Hoe dat allemaal praktisch in z’n werk gaat, daar ga ik natuurlijk over bloggen. Te beginnen met een “hoe het er nu uitziet” foto blogpost van het huis in de komende weken. Maar ook over mijn zoektocht naar alternatieven (6) zal ik regelmatig pennen. Beloofd!

Wat zijn jouw duurzame plannen voor het nieuwe jaar?
xAnja

Fotocredits: Luis Tosta

Anja

12 reacties op ‘Mijn duurzame doelen voor 2020

 1. Ik ben zeer onlangs een blog gestart over bewust leven. Ik wil daar meer mee bezig zijn en het vooral voor mezelf maar hopelijk ook voor anderen goed op een rijtje zetten, de mogelijkheden etc. Qua duurzaamheid wil ik beter op gaan letten bij de aanschaf van dingen. Verder doen we al veel.

  Like

 2. Ik probeer gewoon verder te doen zoals ik nu bezig ben. Ik probeer te letten op het verminderen van afval en heb al heel wat duurzame alternatieven voor de keuken en de badkamer.
  En ik ben aan het bouwen dus daar probeer ik toch ook wat rekening te houden met meer ecologische oplossingen.

  Like

 3. Mooie doelen! Wij hebben vorig jaar zonnepanelen laten plaatsen. Ik heb geen doelen maar let wel op kleine dingen. Soms zie ik een recept dat heel lang in de oven moet. Dan zoek ik wat anders. En als ik iets nodig heb kijk ik eerst bij de kringloper.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.