Waarom minimaliseren in een gezin lastig, maar niet onmogelijk is

Minimalisme is makkelijk te implementeren als je in je uppie bent. Woon je samen met iemand (partner, huisgenoot), dan wordt dat al wat lastiger. Maar de lastigste omgeving om in te minimaliseren is het gezinsleven: veel om mee rekening te houden, drukte en een wereld die de kleine aapjes sterk beïnvloed. En dan hebben ze zelf vaak ook nog een mening!

Onmogelijk?

Is het dan niet te doen: minimaliseren met kids? (Ik ga in dit artikel met name in op minimaliseren met een kind/kinderen, omdat ik al eerder schreef over minimaliseren met/zonder je partner). Gelukkig is dat onzin; je kunt ook minimalist zijn in een gezin, dat bewijzen verschillende mensen om mij heen en weet ik uit eigen ervaring.

Waarom is het lastig?

Reden nummer 1 voor de moeilijkheidsgraad: zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe meer mensen er in een gezin zijn, des te meer je rekening met elkaar moet houden. En met je partner kun je nog wel gaan zitten en een goed gesprek hebben over waarom je simpeler wilt gaan leven, met een peuter is dat toch wel een ander verhaal.

De makkelijke weg

Het gezinsleven is daarnaast ook vol, en vaak hectisch. Dat is misschien ook wel één van de belangrijkste redenen om juist wél te gaan minimaliseren, maar om die eerste stap te zetten… daar heb je als ouder gewoon minder tijd voor. En kiezen we niet allemaal snel voor de gemakkelijkste weg (lees: alles in een kast stoppen en er niet meer over nadenken i.p.v. uitzoeken, ontspullen en organiseren?).

Kids & opruimen

De meeste kinderen komen helaas niet met een autofunctie die ‘opruimen’ heet. Het is een skill die ze moeten leren, van jou als ouder, van eventuele broertjes of zusjes. Daar gaan meestal wat jaren overheen 😉 en dat zorgt ook meestal niet voor de meest opgeruimde omgeving.

Beïnvloeding van buitenaf

Hoewel er steeds meer wetgeving is om reclames voor kinderen te beperken, is de invloed van bedrijven op kinderen nog steeds groot. Daarnaast kan contact met vriendjes en vriendinnetjes ook voor materialisme zorgen: als Pietje een Playstation heeft, mag jouw kind er toch ook wel een voor z’n verjaardag?

Vergeet ook niet de speciale dagen waarop we elkaar standaard cadeaus geven: verjaardagen, kerst, geboortes, baby showers, Sinterklaas, moeder- en vaderdag kunnen voor minimalistische ouders bekende “pijnpunten” zijn. Het begint al zodra je aankondigt dat je zwanger bent.

Maar hoe doe je het dan?

Ik hoor je denken: oké, Anja, leuk die opsomming: maar hoe pak ik dit nu dan wél aan? Zoals ik hierboven al schreef, is het echt niet onmogelijk om als gezin een minimalistische leefstijl aan te houden.

Onthoud dat minimalisme draait om waar je tijd, aandacht en energie aan geeft.

Het gaat niet om leven met zo min mogelijk spullen, al is dat voor velen wel een praktisch resultaat: je hebt geen zin meer om je aandacht te besteden aan ‘nutteloze’ dingen of aan het schoonmaken van prullaria. Bepaal ten eerste als gezin waar jullie je tijd, aandacht en energie aan willen spenderen (ik gebruik zelf de afkorting E.A.T. – da’s als je de letters een beetje shuffelt om dit belangrijke punt te onthouden). Handel daarnaar en voila, je hebt jezelf en je gezin tot minimalist gekroond 🙂

Eerste stappen: een lijstje

Maar hoe werkt dat dan praktisch? Hoe kun je er echt mee aan de slag gaan? Hieronder een lijstje met suggesties uit de praktijk:

 • Kleurplaten en knutsels: bewaar alleen de ‘mijlpalen’, dat wil zeggen: de eerste keer binnen de lijntjes kleuren, die voldoende na keihard leren. Je kunt knutsels ook fotograferen en digitaal bewaren.
 • Niet shoppen voor later: vooral met kleine kinderen is het gemakkelijk om te shoppen ‘voor later’: je ziet een broek die in de aanbieding is en koopt hem in maatje 146, want dan kan ze ‘m volgend seizoen aan. Of dat leesboekje voor straks in groep 3. Ik raad shoppen voor in de toekomst af, want je zal zien dat ze ineens twee maten gegroeid is of dat jij dat hele boekje vergeten bent tegen de tijd dat hij in groep 3 zit.
 • Een seizoens-capsule garderobe kan heel goed werken voor kids. Juist omdat ze groeien, zorg je er zo voor dat je elk seizoen de kleding hebt die bij ze past. Letterlijk: qua maat, qua weer en qua activiteiten (gym, zwemles, buitenspeelkind of niet)
 • Speelgoed-splitsen: bewaar het eigen speelgoed in de eigen kamer (om zelfstandig mee te spelen, creëert ‘eigenaarschap’) en het gezamenlijke speelgoed in de woon- of speelkamer. Gezamenlijk speelgoed is alles waar supervisie voor nodig is (verf, scharen, puzzels als ze nog klein zijn – maar ook Lego of computerspellen).
 • Beloon kids met iets leuks om te doen in plaats van dat je ze iets geeft. Daardoor leren ze plezier te halen uit ‘doen’ en niet in ‘hebben/bezitten’.
 • Preek niet maar laat zien wat het effect van minimalisme is. Zorg dat de kleine aapjes in huis er voordeel van ervaren: niemand houdt van rommel. Maak oppervlakken leeg en schoon. Fris ruimtes op. Houd je agenda op orde. Doe de was voordat het uit de mand puilt. Wees gelukkig(er) door mindfulness en/of meditatie toe te passen, minder te oordelen, vriendelijk te zijn.

Nou, dat is een heel verhaal geworden op de zondagochtend. Ik hoop dat het waardevolle informatie is waar je wat mee kunt. Zou je graag meer willen lezen over minimaliseren met kids / in een gezin?

xAnja

Fotocredits: Park Troopers

Anja

12 reacties op ‘Waarom minimaliseren in een gezin lastig, maar niet onmogelijk is

 1. Ja, daar wil en ga ik zeker meer over lezen. Ik heb lang in die ik-wil-minimaliseren-maar-heb-geen-tijd-fase gezeten en voel dat op dit moment ons leven op een kantelpunt staat. We gaan de positieve vibe zo goed mogelijk vasthouden en dat betekent inderdaad kiezen waar ik mijn energie, aandacht en tijd (handig acroniem, eat!) aan ga besteden.

  Geliked door 1 persoon

 2. O ja, daar kan ik zeker tips voor gebruiken!
  Ik vind het zelf lastig om een gestructureerd en opgeruimd huis te bereiken. En mijn kinderen zijn van de totale chaos.
  Ze hebben hier in de woonkamer allemaal één la waarin ze hun spullen bewaren. Maar hun slaapkamers…
  Ik vind het vooral lastig om met kinderen erbij op te ruimen: ze bewaren liefst alles en de peuter gooit ondertussen alle stapeltjes direct om bij het ‘helpen’. Maar als ze thuiskomen uit school en ik heb opgeruimd, zijn ze woest dat al hun schatten verdwenen zijn, tot de verscheurde resten van tekeningen aan toe.
  Hoe pak je dat praktisch aan?

  Like

  1. Ik denk dat dat laatste een mooi onderwerp is voor een aparte blogpost! Ik zet m op het lijstje!
   Voor de rest zou ik zeggen: laat je niet ontmoedigen en neem het heft in handen. Neem je partner erin mee indien mogelijk, ze begrijpen best dat er regels moeten zijn, zelfs al testen ze je flink uit 😉 – ik hoop op wat praktische dingen later terug te komen!

   Like

 3. Inderdaad, wat Maria zegt, ze willen alles bewaren! Nu is de jongste echt de ergste. Ze is echt een ekstertje: alles is mooi, alles is bruikbaar en met alles wil ze nog spelen.
  Op zich niet erg, maar dat doet ze toch niet…. Dozen met Lego, Playmobil, Barbies staan onaangeraakt op zolder. Af en toe speelt ze er een half uur mee….

  Like

 4. Ja! Heel graag nog meer hierover 🙂 Wat ik het lastigste vind bij kinderen is dat ze continue in ontwikkeling zijn en je daardoor aan het opruimen / sorteren blijft. Dat kost gewoon veel tijd en energie, en o ja, waarvan heb je njiet zoveel met kleine kinderen?

  Anyway, genoeg geklaagd. Wat helpt tegen ‘ik wil er nog mee spelen’ hier zijn bv. vragen hoe lang ze er niet meer mee hebben gespeeld, of vertellen dat we kindjes die niet zoveel hebben er blij mee kunnen maken, of afspreken het eerst weg te leggen waar ze nog naar kunnen vragen om erbij te kunnen. Als ze er na een tijdje niet naar gekraaid hebben kan het dus weg.

  Mbt het puntje wie er dan wel blij van kan worden zou ik graag nog meer lezen. De kringloop is voor de hand liggend, maar heb je nog meer tips hiervoor? Er zijn tenslotte zoveel mensen ook in Nederland die nog in armoede leven 😦

  Like

 5. Het is altijd leuk om meer te lezen over hoe anderen aankijken tegen minimaliseren en overzicht houden in een gezin. Voor mijn gevoel heb ik het op orde, maar tips en inzichten zijn altijd welkom! Ook ervaringen, zoals in de reacties, zijn interessant om te lezen en natuurlijk de herkenning; de bergen stenen, eikels en takjes die hier naar binnen gesleept worden door dochterlief zijn haar schatten. Gelukkig kan de grootste berg zo weer de tuin in en laten we een stapeltje mooie stenen liggen.

  Like

 6. Hier hebben de oudste 2 een vitrine kast voor gevonden schatten. Als hij vol is moet er wat weg. Zodat er ruimte is voor nieuwe schatten.
  Ik heb altijd een doos staan op geheime plek voor spullen waarvan ik denk daar spelen ze niet meer mee 1 x in de 2 maand gaat die na de kringloop als ze er niet na gevraagd hebben. Anders krijgen ze het terug. Toen ik begon met minimaliseren 2 jaar geleden ging het om de 2 weken weg ( spul van de kids) ons eigen spul wekelijks op dinsdag 😁.
  Ben een heel eind op weg maar tips altijd welkom . Vooral deurbeleid tips !!

  Like

 7. Ik ben nog niet bezig met kinderen, maar mocht het ooit zo ver komen, dan ben ik echt van plan welbewust om te gaan met alles wat er in huis komt. Eigenlijk wat ik nu ook al doe. In theorie vast makkelijker dan in praktijk, maar juist door het meteen op onze manier te doen en ons niet gek te laten maken voor wat allemaal ‘nodig’ is en spullen te beperken, hoop ik dat ontspullen niet nodig zal zijn. Juist waardevol om er nu al over te lezen dus. Ik ben wel vrij nostalgisch aangelegd, dus dat met die kindertekeningen wordt nog het grootste ding.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.