Waarom minimaliseren in een gezin lastig, maar niet onmogelijk is

Minimalisme is makkelijk te implementeren als je in je uppie bent. Woon je samen met iemand (partner, huisgenoot), dan wordt dat al wat lastiger. Maar de lastigste omgeving om in te minimaliseren is het gezinsleven: veel om mee rekening te houden, drukte en een wereld die de kleine aapjes sterk beïnvloed. En dan hebben ze zelf vaak ook nog een mening!

Onmogelijk?

Is het dan niet te doen: minimaliseren met kids? (Ik ga in dit artikel met name in op minimaliseren met een kind/kinderen, omdat ik al eerder schreef over minimaliseren met/zonder je partner). Gelukkig is dat onzin; je kunt ook minimalist zijn in een gezin, dat bewijzen verschillende mensen om mij heen en weet ik uit eigen ervaring.

Waarom is het lastig?

Reden nummer 1 voor de moeilijkheidsgraad: zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe meer mensen er in een gezin zijn, des te meer je rekening met elkaar moet houden. En met je partner kun je nog wel gaan zitten en een goed gesprek hebben over waarom je simpeler wilt gaan leven, met een peuter is dat toch wel een ander verhaal.

De makkelijke weg

Het gezinsleven is daarnaast ook vol, en vaak hectisch. Dat is misschien ook wel één van de belangrijkste redenen om juist wél te gaan minimaliseren, maar om die eerste stap te zetten… daar heb je als ouder gewoon minder tijd voor. En kiezen we niet allemaal snel voor de gemakkelijkste weg (lees: alles in een kast stoppen en er niet meer over nadenken i.p.v. uitzoeken, ontspullen en organiseren?).

Kids & opruimen

De meeste kinderen komen helaas niet met een autofunctie die ‘opruimen’ heet. Het is een skill die ze moeten leren, van jou als ouder, van eventuele broertjes of zusjes. Daar gaan meestal wat jaren overheen 😉 en dat zorgt ook meestal niet voor de meest opgeruimde omgeving.

Beïnvloeding van buitenaf

Hoewel er steeds meer wetgeving is om reclames voor kinderen te beperken, is de invloed van bedrijven op kinderen nog steeds groot. Daarnaast kan contact met vriendjes en vriendinnetjes ook voor materialisme zorgen: als Pietje een Playstation heeft, mag jouw kind er toch ook wel een voor z’n verjaardag?

Vergeet ook niet de speciale dagen waarop we elkaar standaard cadeaus geven: verjaardagen, kerst, geboortes, baby showers, Sinterklaas, moeder- en vaderdag kunnen voor minimalistische ouders bekende “pijnpunten” zijn. Het begint al zodra je aankondigt dat je zwanger bent.

Maar hoe doe je het dan?

Ik hoor je denken: oké, Anja, leuk die opsomming: maar hoe pak ik dit nu dan wél aan? Zoals ik hierboven al schreef, is het echt niet onmogelijk om als gezin een minimalistische leefstijl aan te houden.

Onthoud dat minimalisme draait om waar je tijd, aandacht en energie aan geeft.

Het gaat niet om leven met zo min mogelijk spullen, al is dat voor velen wel een praktisch resultaat: je hebt geen zin meer om je aandacht te besteden aan ‘nutteloze’ dingen of aan het schoonmaken van prullaria. Bepaal ten eerste als gezin waar jullie je tijd, aandacht en energie aan willen spenderen (ik gebruik zelf de afkorting E.A.T. – da’s als je de letters een beetje shuffelt om dit belangrijke punt te onthouden). Handel daarnaar en voila, je hebt jezelf en je gezin tot minimalist gekroond 🙂

Eerste stappen: een lijstje

Maar hoe werkt dat dan praktisch? Hoe kun je er echt mee aan de slag gaan? Hieronder een lijstje met suggesties uit de praktijk:

  • Kleurplaten en knutsels: bewaar alleen de ‘mijlpalen’, dat wil zeggen: de eerste keer binnen de lijntjes kleuren, die voldoende na keihard leren. Je kunt knutsels ook fotograferen en digitaal bewaren.
  • Niet shoppen voor later: vooral met kleine kinderen is het gemakkelijk om te shoppen ‘voor later’: je ziet een broek die in de aanbieding is en koopt hem in maatje 146, want dan kan ze ‘m volgend seizoen aan. Of dat leesboekje voor straks in groep 3. Ik raad shoppen voor in de toekomst af, want je zal zien dat ze ineens twee maten gegroeid is of dat jij dat hele boekje vergeten bent tegen de tijd dat hij in groep 3 zit.
  • Een seizoens-capsule garderobe kan heel goed werken voor kids. Juist omdat ze groeien, zorg je er zo voor dat je elk seizoen de kleding hebt die bij ze past. Letterlijk: qua maat, qua weer en qua activiteiten (gym, zwemles, buitenspeelkind of niet)
  • Speelgoed-splitsen: bewaar het eigen speelgoed in de eigen kamer (om zelfstandig mee te spelen, creëert ‘eigenaarschap’) en het gezamenlijke speelgoed in de woon- of speelkamer. Gezamenlijk speelgoed is alles waar supervisie voor nodig is (verf, scharen, puzzels als ze nog klein zijn – maar ook Lego of computerspellen).
  • Beloon kids met iets leuks om te doen in plaats van dat je ze iets geeft. Daardoor leren ze plezier te halen uit ‘doen’ en niet in ‘hebben/bezitten’.
  • Preek niet maar laat zien wat het effect van minimalisme is. Zorg dat de kleine aapjes in huis er voordeel van ervaren: niemand houdt van rommel. Maak oppervlakken leeg en schoon. Fris ruimtes op. Houd je agenda op orde. Doe de was voordat het uit de mand puilt. Wees gelukkig(er) door mindfulness en/of meditatie toe te passen, minder te oordelen, vriendelijk te zijn.

Nou, dat is een heel verhaal geworden op de zondagochtend. Ik hoop dat het waardevolle informatie is waar je wat mee kunt. Zou je graag meer willen lezen over minimaliseren met kids / in een gezin?

xAnja

Fotocredits: Park Troopers