Minimalist Essentials: een bibliotheekabonnement

Sinds een jaar of twee en een half – na een absentie van zo’n 20 jaar – ben ik weer lid geworden van ‘de bieb’. Het is één van de simpelste en beste stappen als je wilt minimaliseren. En een investering in ‘delen’ in plaats van ‘bezitten’.

Ook nu we verhuisd zijn, ben ik op de eerste vrije zondag naar de bieb-locatie in de buurt van het nieuwe huis gelopen en ben ik daar eventjes gaan ‘zwerven’. Want naast dat de bieb een handige service biedt, is het ook een zen-plek en een ontmoetingsplaats.

Voor het bedrag van € 42 per jaar heb ik een basisabonnement afgesloten. Heb je een CJIP-pas, dan krijg je vaak ook nog 15% korting op dat bedrag. Daarvoor kan ik tot 8 ‘materialen’ per keer uitlenen en daar kom ik eigenlijk nooit aan.

Meer dan boeken

Je kunt natuurlijk boeken lenen bij de bieb – in zo ongeveer elk genre dat je je maar kunt bedenken – maar een abonnement geeft je ook de optie tot het lenen van:

 • e-books (24 uur per dag, via het online platform)
 • tijdschriften
 • luisterboeken
 • films/series
 • games

Daarnaast zijn er ook lees- en soms studiezalen in de fysieke bibliotheek en krijg je als lid vaak korting op lezingen, (boek)presentaties, filmavonden en workshops die er gegeven worden.

Handig voor een minimalist?

Omdat de bibliotheek in principe je “voorraadschuur voor boeken” is, hoef je ze zelf niet meer aan te schaffen en heb je de geleende boeken slechts een tijdje in huis. Ze blijven niet achter, ze verstoffen niet in de kast of in een doos op zolder.

Ik heb een kleine collectie van zo’n 10 boeken die ik graag bewaar, omdat ze belangrijk voor me zijn, ik ze herlees of uitleen aan anderen. De rest van mijn boeken heb ik allemaal weggedaan. De bieb-optie maakt dat mogelijk; ik hoef niet alles te bewaren en kan ze toch bemachtigen.

Hetzelfde geldt voor e-books. Door ze via de bieb te lenen, hoef je ze niet te kopen en kun je je online opslag opgeruimd, overzichtelijk en klein houden. Bij tijdschriften is het nog weer een ander verhaal: ik lees ze graag, maar het is vaak een moment-opname. Weggooien is zonde, en maakt weer meer afval, bewaren doe ik ook niet graag…

De bieb is een prachtig voorbeeld van de deeleconomie – en bestond al vóór dat woord bestond

De games zijn handig en praktisch voor de kids: in plaats van een eigen flinke collectie waar ze 24/7 mee kunnen spelen, kun je ervoor kiezen om met ze af te spreken dat ze gewoon af en toe een game lenen van de bieb.

Daarnaast is het financieel gunstig: voor de prijs van zo’n 2 à 3 nieuwe boeken heb je al een basis-jaarabonnement. Een kinderabonnement (basis) is GRATIS. Je hoeft daarvoor zelfs niet zelf lid te zijn – deze service is er voor iedereen! Het is beter voor het milieu: minder boeken betekent minder papiergebruik en minder transport.

En de laatste bonus: soms denk ik ‘dat boek wil ik kopen’, dan leen ik het eerst bij de bieb. Van alle keren dat ik dacht: ‘deze koop ik’ heb ik dat slechts één keer echt gedaan. En dat is dan weer heel fijn voor mijzelf en mijn omgeving 😉

Paar hacks

 • Je kunt boeken online reserveren, in principe is elke bibliotheek in Nederland met elkaar verbonden, dus de kans dat jouw boek naar je bieb verzonden kan worden, is groot
 • Veel biebs hebben leeskringen waar je bij kunt aansluiten; leuk als je op zoek bent naar aanspraak in een nieuwe stad
 • Vrijwilligers zijn eigenlijk altijd welkom. Bijvoorbeeld voor de Nederlandse lessen die er gegeven worden. Een mooie manier om je steentje bij te dragen.
 • Er zijn geregeld gratis (kinder)activiteiten in de bieb – een leuk uitje als het regent!
 • Bang dat je (kind) de bibliotheekboeken kwijt raakt? Maak een speciale bibliotheek-boek lade of mand, waar altijd het boek in opgeruimd wordt.
 • Als je je e-mailadres doorgeeft, krijg je een melding daags voordat de boeken ingeleverd moeten worden. Handig!
 • Bibliotheken zijn vaak ook mooie bijzondere panden en je kunt er meestal ook een hapje eten of koffie drinken.
 • Zzp’er of aan de studie en even zin in een andere omgeving? de bieb is heerlijk rustig.

Dus ik zeg: iedereen aan de bieb! Heb jij ook een bibliotheekabonnement?

xAnja

Fotocredits: Thought Catalog

Anja

16 reacties op ‘Minimalist Essentials: een bibliotheekabonnement

 1. Hallo! Ik heb ook een bibliotheekabonnement, maar ik schrik van de prijzen in Nederland! In België betaal ik 5€ lidgeld per jaar en daarvoor kan ik 25 materialen uitlenen (voor een periode van 4 weken). Het telaatgeld is wel hoog. Voor kinderen is het ook in België gratis.

  Een bibliotheek zou toch een laagdrempelig moeten zijn voor iedereen… 42€ kan sommige mensen wel tegenhouden.

  Like

  1. Ik heb al jaaaren een bieb abonnement. Kost bij ons maar 10 euro per jaar en ik hoef ook niet zozeer boeken te bezitten dus dit is een ideale oplossing voor een leesgek als ik.
   Ik heb wel nog een abonnement op den magazine, nadat ik het heb gelezen gaat het naar mijn beste vriendin en dan naar haar moeder dus het is niet gewoon lezen en weggooien. Al twijfel ik wel eens of ik het nog ga verlengen.

   Like

   1. Ik heb bijna heel mijn leven al een bieb abonnement en maak er veel gebruik van. Vooral dat je nu je boeken kunt reserveren vind ik heel fijn.

    Like

   2. Hier nog 1… vaak vind ik het aanbod in de bieb zelf maar “zo zo”, de goede zijn vaak snel al uitgeleend. Maar met reserveren voorkom je dat je misgrijpt.

    Geliked door 1 persoon

   3. Ik heb vorig jaar mijn abonnement op VT Wonen opgezegd. Merk dat ik het niet mis. In de bieb leen ik steeds wat anders

    Like

   1. Ik werk sinds kort in de bib en schrik toch ook even van de prijs die jij betaalt. Bij ons is het ook 5 euro lidgeld per jaar en dan kan je 15 boeken (tijdschriften, cd’s, games, …) ontlenen voor 6 weken. Ik denk dat veel mensen niet meer zouden komen mocht het lidgeld duurder zijn. We willen toch laagdrempelig zijn. Maar hoedanook, ik vind het super dat jij terug naar de bib gaat!!

    Like

 2. Ik heb een zoon van 10 die 20-30 boeken per week leest, dus ik kom er vaker dan me lief is. 😉 Sinds een paar jaar ook zelf weer een abonnement. Dat geld heb je er met 2 a 3 boeken zo uit. Hier zijn ook de fysieke luisterboeken en de luisterboeken van de luisterbieb favoriet. En makkelijk dat we altijd even een e-book op mijn e-reader kunnen zetten als de fysieke boeken op zijn, want bij ons is hij niet op zondag open. 😉

  Like

 3. Ik heb een paar maanden geleden een e-reader gekocht en een online abonnement op de bieb genomen. Dat is een tientje goedkoper dan een fysiek abonnement, en ik wist dat ik veel meer boeken zou lezen als ik ze vanuit huis kon lenen. Je mag dan 8 e-boeken lenen per drie weken. Het werkt heel goed voor mij. Ik heb nog wel best wat boeken staan, maar dat zijn vooral oude (niet meer goed verkrijgbare) jeugdboeken waar ik best wel aan gehecht ben. Het suffe is dat ik ze niet meer herlees, maar ook niet weg wil doen. Nou ja, zo vreselijk veel ruimte nemen ze ook weer niet in (en de helft staat nog bij mijn ouders, die dat niet erg vinden).

  Like

 4. Ik zat er aan te denken een abonnement te nemen, en ben er daadwerkelijk eens wezen kijken, zowel online als fysiek. Ik lees echter graag Engelstalige fantasy/scifi en manga, en dat hebben ze nou weer (bijna) niet. Ze hebben wel wat Engels, en wat fantasy, maar het is toch erg beperkt en weer niet de titels die ik graag wil lezen. Het is toch wat te niche voor een bibliotheek om het in te kopen voor die anderhalve kip die het leest. Dus ja, dan zou het eigenlijk alleen voor de paar thrillers of literaire romans zijn die ik lees per jaar…

  En eigenlijk vind ik dat wel jammer, want de bibliotheek is op zich een heel mooi iets en ik zou dat graag steunen. Maar ja, als ik er in de praktijk nooit kom. ^^;

  Misschien echter ook leuk te vermelden: tegenwoordig zijn er ook bibliotheken die cursussen geven. Taal, computer, solliciteren, netwerken voor zzp’ers … dat soort dingen.

  Like

 5. Ik heb een bibliotheekabonnement (in België voor 5 euro per jaar) en ook nog een e-reader.
  Ik koop ebooks voor mijn ereader als het romans, thrillers, biografieën,… zijn maar de biblioheek gebruik ik voornamelijk voor cd’s, dvd’s,…
  Tijdschriften lees of koop ik niet behalve Men’s Health (op papier).
  Jammer genoeg is deze niet verkrijgbaar / uitleenbaar in mijn bibliotheek.
  Voor de rest gebruik ik dus vooral mijn ereader.

  Like

 6. Ik kan me niet heugen dat ik GEEN biebabonnement heb gehad. In Drenthe betaal ik nog meer: € 49,50 per jaar. Daarvoor mag ik 125 items lenen in 1 jaar waaronder boeken, cd’s, tijdschriften vallen. Reserveren binnen Drenthe is gratis en daardoor is het aanbod wat groter geworden.

  Like

 7. Ik heb altijd een abonnement gehad en nu doe ik stiekem via het abonnement van mijn zusje (voor haar is het nog gratis). Daarnaast ga ik een abonnement nemen op Kobo plus voor ebooks.

  Like

 8. Wat een gouden tip , ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst naar de bibliotheek ben geweest zo lang geleden. Maar die studietip is erg handig wat een rust of je doet gewoon koptelefoon op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.