Minimalist Essentials: een bibliotheekabonnement

Sinds een jaar of twee en een half – na een absentie van zo’n 20 jaar – ben ik weer lid geworden van ‘de bieb’. Het is één van de simpelste en beste stappen als je wilt minimaliseren. En een investering in ‘delen’ in plaats van ‘bezitten’.

Ook nu we verhuisd zijn, ben ik op de eerste vrije zondag naar de bieb-locatie in de buurt van het nieuwe huis gelopen en ben ik daar eventjes gaan ‘zwerven’. Want naast dat de bieb een handige service biedt, is het ook een zen-plek en een ontmoetingsplaats.

Voor het bedrag van € 42 per jaar heb ik een basisabonnement afgesloten. Heb je een CJIP-pas, dan krijg je vaak ook nog 15% korting op dat bedrag. Daarvoor kan ik tot 8 ‘materialen’ per keer uitlenen en daar kom ik eigenlijk nooit aan.

Meer dan boeken

Je kunt natuurlijk boeken lenen bij de bieb – in zo ongeveer elk genre dat je je maar kunt bedenken – maar een abonnement geeft je ook de optie tot het lenen van:

 • e-books (24 uur per dag, via het online platform)
 • tijdschriften
 • luisterboeken
 • films/series
 • games

Daarnaast zijn er ook lees- en soms studiezalen in de fysieke bibliotheek en krijg je als lid vaak korting op lezingen, (boek)presentaties, filmavonden en workshops die er gegeven worden.

Handig voor een minimalist?

Omdat de bibliotheek in principe je “voorraadschuur voor boeken” is, hoef je ze zelf niet meer aan te schaffen en heb je de geleende boeken slechts een tijdje in huis. Ze blijven niet achter, ze verstoffen niet in de kast of in een doos op zolder.

Ik heb een kleine collectie van zo’n 10 boeken die ik graag bewaar, omdat ze belangrijk voor me zijn, ik ze herlees of uitleen aan anderen. De rest van mijn boeken heb ik allemaal weggedaan. De bieb-optie maakt dat mogelijk; ik hoef niet alles te bewaren en kan ze toch bemachtigen.

Hetzelfde geldt voor e-books. Door ze via de bieb te lenen, hoef je ze niet te kopen en kun je je online opslag opgeruimd, overzichtelijk en klein houden. Bij tijdschriften is het nog weer een ander verhaal: ik lees ze graag, maar het is vaak een moment-opname. Weggooien is zonde, en maakt weer meer afval, bewaren doe ik ook niet graag…

De bieb is een prachtig voorbeeld van de deeleconomie – en bestond al vóór dat woord bestond

De games zijn handig en praktisch voor de kids: in plaats van een eigen flinke collectie waar ze 24/7 mee kunnen spelen, kun je ervoor kiezen om met ze af te spreken dat ze gewoon af en toe een game lenen van de bieb.

Daarnaast is het financieel gunstig: voor de prijs van zo’n 2 à 3 nieuwe boeken heb je al een basis-jaarabonnement. Een kinderabonnement (basis) is GRATIS. Je hoeft daarvoor zelfs niet zelf lid te zijn – deze service is er voor iedereen! Het is beter voor het milieu: minder boeken betekent minder papiergebruik en minder transport.

En de laatste bonus: soms denk ik ‘dat boek wil ik kopen’, dan leen ik het eerst bij de bieb. Van alle keren dat ik dacht: ‘deze koop ik’ heb ik dat slechts één keer echt gedaan. En dat is dan weer heel fijn voor mijzelf en mijn omgeving 😉

Paar hacks

 • Je kunt boeken online reserveren, in principe is elke bibliotheek in Nederland met elkaar verbonden, dus de kans dat jouw boek naar je bieb verzonden kan worden, is groot
 • Veel biebs hebben leeskringen waar je bij kunt aansluiten; leuk als je op zoek bent naar aanspraak in een nieuwe stad
 • Vrijwilligers zijn eigenlijk altijd welkom. Bijvoorbeeld voor de Nederlandse lessen die er gegeven worden. Een mooie manier om je steentje bij te dragen.
 • Er zijn geregeld gratis (kinder)activiteiten in de bieb – een leuk uitje als het regent!
 • Bang dat je (kind) de bibliotheekboeken kwijt raakt? Maak een speciale bibliotheek-boek lade of mand, waar altijd het boek in opgeruimd wordt.
 • Als je je e-mailadres doorgeeft, krijg je een melding daags voordat de boeken ingeleverd moeten worden. Handig!
 • Bibliotheken zijn vaak ook mooie bijzondere panden en je kunt er meestal ook een hapje eten of koffie drinken.
 • Zzp’er of aan de studie en even zin in een andere omgeving? de bieb is heerlijk rustig.

Dus ik zeg: iedereen aan de bieb! Heb jij ook een bibliotheekabonnement?

xAnja

Fotocredits: Thought Catalog