Mijn schoonmaakschema (en over hoe ik er soms lak aan heb)

“Ik ben Anja en ik heb een schoonmaakschema.”
“Hallo Anja”

Jazeker, ik heb een planning om elke dag een beetje huishoudelijk werk te doen. Ik ben geen enorme fan van schoonmaken, maar ik vind het ook niet heel erg. Ik hou er wél van als het netjes is, dus dan is er maar één oplossing hè. En nee, we hebben geen schoonmaakster hier. En wel bijna 200 m2 woonoppervlak.

Ik vind het prettig om met een dergelijk schema te werken om me een beetje stabiliteit te geven. Ik hoef er dan niet over na te denken wat er vies is of wat er wel een stofdoekje kan gebruiken, want ik weet wanneer het op de planning staat.

Dit is het schema

Maandag:

  • Was draaien
  • Algeheel opruimrondje
  • Benedenverdieping en trap stofzuigen

Dinsdag:

  • Badkamer en toilet deep-clean

Woensdag:

  • Alle oppervlakken afstoffen
  • Keuken schoonmaken

Donderdag:

  • Alles waar ik eerder nog niet aan toe kwam of extra nodig is

Vrijdag:

  • Algeheel opruimrondje
  • Bovenverdieping(en) stofzuigen

En nee, niets in het weekend! Hoewel… 😉

Lukt het me elke week om hieraan te houden? Absoluut niet. Ik denk dat er geen week is dat het 100% lukt, maar dat is ook helemaal de bedoeling niet. Zondag stond ik de benedenverdieping te stofzuigen omdat het al twee maandagen geleden was dat ik dat had gedaan. De was stapelt regelmatig op, omdat ik vergeet om de machine aan te zetten of niet thuis ben om ‘m op te hangen. Vaak gaat het “best oké”…

Eén van de manieren waardoor ik het al langere tijd volhoudt is omdat ik het koppel aan andere zaken. Ik stop rond vijf uur met werken en doe dan een half uurtje / uurtje huishoudelijk werk, voor ik ga koken. Als mijn vriend kookt, gaat dat uiteraard door elkaar en schuif ik meteen aan.

Leuker kunnen we het niet maken

Afstoffen – daar heb ik nog het meest een hekel aan, maar dat heb ik opgelost met een kekke sprayflacon en multicleaner met een lekker geurtje. Dan gaat het toch wat makkelijker. En ohja, die filmpjes van schoonmakende dames op YouTube… die werken bij mij dus ook (guilty pleasure!).

Andere hulpmiddelen voor een leuke(re) schoonmaakervaring: luister naar een podcast, een spannend verhaal/luisterboek, zet lekkere muziek op en dans er tussendoor.

En: heb vooral weinig spullen. Want dan ben je écht veel sneller klaar.

Benieuwd naar de reacties…
xAnja