Mijn schoonmaakschema (en over hoe ik er soms lak aan heb)

“Ik ben Anja en ik heb een schoonmaakschema.”
“Hallo Anja”

Jazeker, ik heb een planning om elke dag een beetje huishoudelijk werk te doen. Ik ben geen enorme fan van schoonmaken, maar ik vind het ook niet heel erg. Ik hou er wél van als het netjes is, dus dan is er maar één oplossing hè. En nee, we hebben geen schoonmaakster hier. En wel bijna 200 m2 woonoppervlak.

Ik vind het prettig om met een dergelijk schema te werken om me een beetje stabiliteit te geven. Ik hoef er dan niet over na te denken wat er vies is of wat er wel een stofdoekje kan gebruiken, want ik weet wanneer het op de planning staat.

Dit is het schema

Maandag:

 • Was draaien
 • Algeheel opruimrondje
 • Benedenverdieping en trap stofzuigen

Dinsdag:

 • Badkamer en toilet deep-clean

Woensdag:

 • Alle oppervlakken afstoffen
 • Keuken schoonmaken

Donderdag:

 • Alles waar ik eerder nog niet aan toe kwam of extra nodig is

Vrijdag:

 • Algeheel opruimrondje
 • Bovenverdieping(en) stofzuigen

En nee, niets in het weekend! Hoewel… 😉

Lukt het me elke week om hieraan te houden? Absoluut niet. Ik denk dat er geen week is dat het 100% lukt, maar dat is ook helemaal de bedoeling niet. Zondag stond ik de benedenverdieping te stofzuigen omdat het al twee maandagen geleden was dat ik dat had gedaan. De was stapelt regelmatig op, omdat ik vergeet om de machine aan te zetten of niet thuis ben om ‘m op te hangen. Vaak gaat het “best oké”…

Eén van de manieren waardoor ik het al langere tijd volhoudt is omdat ik het koppel aan andere zaken. Ik stop rond vijf uur met werken en doe dan een half uurtje / uurtje huishoudelijk werk, voor ik ga koken. Als mijn vriend kookt, gaat dat uiteraard door elkaar en schuif ik meteen aan.

Leuker kunnen we het niet maken

Afstoffen – daar heb ik nog het meest een hekel aan, maar dat heb ik opgelost met een kekke sprayflacon en multicleaner met een lekker geurtje. Dan gaat het toch wat makkelijker. En ohja, die filmpjes van schoonmakende dames op YouTube… die werken bij mij dus ook (guilty pleasure!).

Andere hulpmiddelen voor een leuke(re) schoonmaakervaring: luister naar een podcast, een spannend verhaal/luisterboek, zet lekkere muziek op en dans er tussendoor.

En: heb vooral weinig spullen. Want dan ben je écht veel sneller klaar.

Benieuwd naar de reacties…
xAnja

Anja

5 reacties op ‘Mijn schoonmaakschema (en over hoe ik er soms lak aan heb)

 1. Ik zat daar van de week net aan te denken, een schema. Maar volgens mij doen we dat nu al zo’n beetje. En een podcast opzetten tijdens huishoudelijk werk doe ik ook! Anders vind ik er geen bal aan. Of een stevig/vrolijk muziekje inderdaad! Wat ook helpt: een man die heel veel op zich neemt. 🙂 Toen ik 5 was zei ik al dat ik later een huisman zou nemen. Dat is aardig gelukt ook al werkt hij ook gewoon. 🙂

  Like

 2. Goh… ik heb echt veel meer te doen (zei ik met een pruillipje 😉 : vaatwasser in en uit, de was ophangen & opvouwen/opruimen, boodschappen, bedden verschonen, tuin, vuilnis, kattenbak doen. En ja… huisdieren en een kind. Dat betekent toch echt dat ik een keertje vaker de gang en de vloer in de woonkamer moet stofzuigen of vegen.

  “Algehele opruimrondes” heb ik dan weer nooit. Ik heb te weinig spullen om er een rommel van te maken…

  Wel grappig hoor, die verschillen! Want natuurlijk doe jij ook weleens boodschappen en verschoon je de bedden, maar dat zie jij dus niet persé als een taak. Zoals ik opruimen weer niet als een separate taak zie maar gewoon als iets wat je doet als je ergens klaar mee bent. Als ik klaar met werken ben bijvoorbeeld, ruim ik mijn laptop en aantekeningen etc op. Dan is de tafel weer leeg. En na het eten idem….

  Like

 3. Ik vind afstoffen ook echt het ergste ever. Ik ben ook echt slecht in kuisen. Ik maak het precies elke keer alleen maar vuiler hehe. Van mijn ouders kreeg ik met kerst wel zo’n steelstofzuiger, best thing ever.

  Like

 4. Eigenlijk heb je maar heel weinig nodig: groene zeep, soda en schoonmaakazijn. En misschien nog wat baking soda…..
  Op Google genoeg tips waarmee je je huishouden hiermee op orde kunt krijgen…..

  Like

 5. Zelf ben ik fan van het Flylady systeem en die doe ik nu al bijna 1 jaar. Je hebt dagelijks kleine klusjes, wekelijks klussen en het weekend vrij. Hoewel ik mijn was dan weer wel in het weekend draai vanwege de goedkopere stroom en omdat ik daar geen hekel aan heb. Verder werk je in zones in je huis die elke week roteren en soms kan je dat ook overslaan door gebrek aan energie/motivatie/wat dan ook.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.