7 paar Schoenen voor elke Gelegenheid

Vorige week zat ik met collega S. in het openbaar vervoer, op naar een zakelijke afspraak. S. bleek mijn blog ook te volgen (*zwaait*) en al snel spraken we uitgebreid over minimalisme in de praktijk. Op de terugweg bespraken we schoenen – en hoeveel we er eigenlijk wel niet in huis hebben. S. vertelde me lachend dat ze ook “mooie zitschoenen” had, prachtig ontworpen schoenen, echte juweeltjes, maar niet echt toppers qua draagcomfort.

Hoeveel paar draag je echt?

Herkenbaar hè? Ik denk dat bijna alle vrouwen wel één of meerder paren hebben staan die hieronder vallen. Helemaal prima, maar ook een beetje onnodig. En al helemaal niet minimalistisch. Inspiratie voor een nieuw artikel dus! Met als hoofdvraag: hoeveel paar heb je nu echt nodig?

Welnu, ik heb wat research gedaan (weet ik veel hoe die schoentypes allemaal heten) en met behulp van mijn eigen capsule wardrobe ervaring kom ik op het volgende lijstje.

7 Paar = Eindeloze Opties!

Met deze 7 paar kun je zomer, winter, regen en zonneschijn, strand en sneeuw te voorschijn komen:

CapsuleWardrobePiramide_MD_shoesonly

1 Slippers

Neem leuke, niet te simpele, want dan kun je ze aan naar meer dan alleen het strand en de sauna. Zelf heb ik een paar Havaiana’s met tropische print uit Brazilië meegenomen. Kunnen ook heel leuk onder een rokje of jurkje. En handig voor die ik-moet-nog-even-snel-naar-de-supermarkt-voor-hij-dicht-is tripjes.

2 Sandalen / Espadrilles

Uiteraard voor het warme weer. Netjes onder een jurkje, sportief onder een jeans. Ook heel handig voor in je reis capsule naar een zonbestemming. Je kunt kiezen uit een platte variant of één met een klein hakje. Tip: neem een neutrale kleur.

3 Pumps of een nette schoen met hak

Of het nu gaat om bruiloften of begrafenissen: ik zou hier altijd gaan voor zwart. Een klassieke pump past vrijwel overal bij. Zelf heb ik zwarte, suède pumps uit Italië, echte plaatjes en ik heb ze al jaren (met dank aan mijn schoenmaker die ze voorziet van de nodige TLC). Neem geen stiletto’s als je er niet op kunt lopen, dat pasgeboren-kalf-loopje is niet echt charming 🙂

4 Sneakers / Gympen

Tegenwoordig ‘mogen’ ze zelfs onder een rokje: sneakers zijn niet langer gereserveerd voor R&B-bazen en atleten. Kies een wat nettere variant in een neutrale kleur, dan kun je ‘m ook prima naar je werk aan. Zelf draag ik graag lage muisgrijze All Stars. Handig voor een potje voetbal met je kind, een boswandeling of dus toch onder dat rokje naar je werk. Ben je echt geen sporty, dan kun je een setje ballerina’s hiervoor in de plaats aan je collectie toevoegen.

5 Bootschoenen, loafers, mocassins: instappers

Van origine vrij mannelijke schoenen die tegenwoordig ook met hak te verkrijgen zijn. Ik bedoel hier echter simpele, makkelijke ‘slip-ins’ zonder veters. Een loafer is netter dan een bootschoen, mocassins zijn meestal van leer. Ook de bekende Toms vallen in deze categorie. Donkerblauw, grijs of zwart zijn veel gekozen kleuren. Vooral heel fijn in voor- en naseizoen.

6 Oxfords, brogues of andere veterschoenen

Ook deze schoenen waren eerst vooral voor mannen bestemd. In de jaren ’20 kwam daar verandering in. Een nette, gesloten veterschoen kan zowel onder rokjes als jeans. Oxfords zijn er glimmend lak tot mat suède en alle kleuren van de regenboog. Ook combinaties, zoals het klassieke zwart-wit, worden veel gemaakt. Ga voor een variant zonder hak voor de veelzijdigheid en het gemak. Iets meer voor de winter dan voor de zomer. Of voor die het-was-toch-zomer-dag in augustus.

7 Enkellaarsjes of Chelsea boots

En om het rijtje af te maken: een setje winterwarme Chelsea boots of enkellaarsjes zijn ook aan te raden. Met een dikke panty in de winter of met blote voeten en opgerolde jeans in het voorjaar: het kan prima. Ook hier enorm veel keuze, onder andere in hakhoogte. Ben je een wat sportiever type, kun je ook kiezen voor een hoge All Star, hoge Vans of enkel-sneaker. Die zijn vaak niet regenbestendig en deze schoen zul je vaker in het naseizoen dragen, dus houdt hier rekening mee.

CapsuleWardrobePiramide_MD_shoesonly

v.l.n.r.: slippers, sandalen, pumps, sneaker, instapper, veterschoen, enkellaars.

Aan de slag?

Wil je hiermee aan de slag? Verzamel dan al je schoenen op één plek en categoriseer ze aan de hand van het lijstje hierboven. Kies de paren uit die het meest passen bij je garderobe, die het meest veelzijdig zijn. Leg alle andere schoenen tijdelijk ergens anders, in een kast of bijvoorbeeld in een reiskoffer. Daag jezelf uit om het een maand lang met deze 7 paar te doen – en evalueer om tot een perfecte collectie voor jou te komen.

Hoe groot is jullie schoenverzameling? Ga je met deze 7 paar aan de slag?

xAnja

VOETnoot

Voor de volledigheid: dit lijstje is niet bedoeld als koopgids of als ‘must-have’ opsomming. En ook niet als startpunt om jezelf maar van alles te ontzeggen. Als jij tevreden bent met de schoenen die je hebt (al zijn het er 100!) dan zou ik zeggen: you go girl, geniet ervan. Als jullie me nu even willen excuseren, duik ik even mijn eigen collectie in, want wie de schoen past…. 😉 Hetisdedagvandeslechtegrappenvandaag.

Meer over capsule wardrobes lezen?