Op vakantie zonder inpakstress | Minimalist Packing

Als je op Pinterest minimalistische inpaklijstjes voor je vakantie zoekt, krijg je al snel een halve hartverzakking. Wat zijn er een hoop blogs, artikelen en vlogs over dit onderwerp. Het zal wel een ‘hot topic’ zijn. En dan ga ik ook nog even m’n schepje er bovenop doen? Ja, want ik ben van mening dat de meeste artikelen de plank misslaan.

Je ziet veelal lijstjes zoals:

  • 2 shirts
  • 1 lange broek
  • 1 korte broek

enzovoorts. En in zekere zin kan dat handig zijn. Er zijn zelfs hele No Baggage Challenges, waarin je wordt gestimuleerd om te reizen zonder tassen en alleen met wat er “op je lichaam” past (in je zakken, om je nek). Maar hoe vaak komt het voor dat men zich écht aan deze lijstjes of zo’n challenge houdt? Nemen we niet altijd een beetje méér mee “voor het geval dat”? En waarom zou je ook een ander laten beslissen wat jij al dan niet meeneemt op reis?

10-7-vroeg

Zien met hoe weinig je af kunt op vakantie is nuttig, ook voor je dagelijkse leven. En je hebt – vlak voor het op vakantie gaan – ook geen zin in een hoop stress. Hoe pak (haha pun) je het dan aan dat je niet teveel meeneemt en je je ook niet teveel zorgen maakt of lang bezig bent met inpakken?

Verander ‘dit wil ik mee’ in ‘dit heb ik nodig’

Neem de mindset aan dat je niet méér met je mee wilt sjouwen dan noodzakelijk. Noodzakelijk is hier het kernwoord, en heeft ook een persoonlijke lading, want wat voor mij van belang is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Denk bij het kiezen van kleding niet: dit zou ik aan kunnen trekken, maar “die dag dat we gaan fietsen draag ik X”. Als je één keer chique uit eten gaat, is het dan nodig om al je make-up mee te nemen?

Wees kritisch

Bij kleding kun je ook de regel “ik neem 2 van alles mee” gebruiken, dan kun je één item dragen en de andere wassen/drogen. Wees kritisch over verzorgingsproducten en make-up. Moet je op het Portugese strand echt vol in de lak? Heb je echt wat aan hakken als je over kinderkopjes slentert?

Kies multifunctioneel

Ga voor kleding die op meerdere manieren inzetbaar is. Ik schreef daar ook al even over in mijn zomerse capsule wardrobe bericht. Maar ook een multifunctionele zeep zoals Werfzeep, Dr. Bronner’s of Aleppozeep is aan te raden. Daarmee kun je je haar wassen, je lichaam wassen, scheren, je kleding wassen enzovoorts. Met Dr. Bronner’s kun je zelfs tandenpoetsen.

Nog een paar praktische tips:

  • Neem i.p.v. een badhanddoek een hamamdoek, sporthanddoek of tenugui mee.
  • Rol je kleding op in plaats van vouwen
  • Een lenzendoosje of pillendoosje is handig om kleine hoeveelheid crème mee te nemen of om je sieraden in te bewaren.
  • Neem een tasje mee voor de vieze kleding en leg deze als laag tussen de kleding in (tegen kreukelen)

Don’t stress

So far, so good: je hebt je spullen voor op reis klaargelegd. Dan komt de onvermijdelijke vraag: maar wat als ik iets anders/extra’s nodig heb? Nou, dan vergaat de wereld natuurlijk 😉 ! Afhankelijk van je reisbestemming (Limburg of Laos, dat scheelt nogal) kan het zomaar zijn dat je andere dingen nodig hebt dan die je mee hebt. Maar so what, veel kan lokaal worden gehuurd of gekocht, en in Laos is dat waarschijnlijk ook nog eens voor veel minder dan je thuis zou betalen. Of beter toepasbaar.

Toen onze backpacks niet met ons meegereisd waren naar Peru, hebben we heel Cuzco afgelopen op zoek naar een apotheek voor antihoogteziektepillen. Toen we er uiteindelijk eentje gevonden hadden, moesten we uitleggen waar we naar opzoek waren in school-Spaans, een beetje Engels en handen-en-voetenwerk. Uiteindelijk hadden we de pillen voor een kwart van de Nederlandse prijs. Het avontuur kregen we er gratis bij!

Wat zijn jouw beste inpaktips? Gebruik je een lijstje?

xAnja

 

Meer lezen?

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Foto van Josiah Weiss.