En, lukt het een beetje? | Plastic Free July

Inmiddels zijn we alweer 17 dagen onderweg met Plastic Free July: een initiatief om bewust(er) met plastic om te gaan en alternatieven te kiezen. En ook al zijn we nog maar halverwege, mij heeft het al aardig wat hoofdbrekens én inzichten opgeleverd. Vandaag een update.

Ik heb ervoor gekozen om één maand lang – 31 dagen – zo min mogelijk gebruik te maken van ‘the Big Four‘, de plastic items die het meest gebruikt worden:

 • plastic tasjes/zakjes
 • plastic bekertjes
 • plastic rietjes én
 • plastic flesjes

Doel 1: plastic tasjes

Dit gaat heel goed (op 1 tasje na bij de Thai afhaal, ik zei nog zo: geen tasje). Ik was al gewend om boodschappen te doen met stoffen tassen of m’n rugtas. Daar ben ik niet de enige in, want sinds het verbod is het aantal verstrekte tasjes met 70% afgenomen. Voor de aankopen wat los fruit etc betreft, neem ik zo’n waszakje mee – een geweldige tip van Geke op mijn blogbericht van 1 juli. Easy peasy en je hebt er niets extra’s voor nodig.

Ik heb de challenge dan ook iets uitgebreid naar plastic zakjes. En dat…. is een lastiger verhaal. Veel voorverpakte waren, zoals slamix, komen in plastic, maar droge pasta en toiletpapier bijvoorbeeld ook. De keuze rondom broodzakken bleef ook ‘hangen’ – ik heb vooralsnog het brood in de half plastic/half papier gekocht. Ik koop wel eens lunch of een snack onderweg en dan is plastic-zakjesvrij kiezen geen makkie!

 

 

 

Foto’s met de klok mee:
1. Vroeg ontbijt op Rotterdam centraal, een beetje hannessen met het bordje maar ik heb tenminste geen plastic zakje. 2. Faal. 3. Hema doet haar verse, warme broodjes in papieren zakken. Lekker voor de lunch! 4. Dubbel faal.

Doel 2: plastic bekertjes

Ook hier mag ik een sticker: ik heb geen enkele keer een plastic bekertje gebruikt in de afgelopen twee weken. Niet bij afspraken en ook niet onderweg. Ook een manier om het plastic te omzeilen: je eigen beker meenemen of in het café je koffie in een kopje drinken.

Tippie: bij de NS Kiosk en Stations Huiskamer krijg je € 0,25 en bij Starbucks zelfs € 0,30 korting als je je eigen beker mee neemt.

Doel 3: plastic rietjes

Ook ’n makkie. Ik heb gewoon geen drankjes besteld waar je een rietje bij krijgt, zoals cola in een restaurant of een cocktail op het terras. Ik ben gewoon helemaal geen rietjes-type. Van mij mag dat Plastic Pact morgen al ingaan.

Doel 4: plastic flesjes

Hier heb ik deels gefaald. De eerste dagen ging het goed, op dag 3 kocht ik een warme maaltijd op het station in Brussel, keurig in karton. Met daarbij een kop thee, want alle andere dranken waren in flesjes of plastic bekertje-met-rietje te krijgen. Vrijdag 6 juli keek ik voetbal, moe van een lange week werken. Ik kocht een kant-en-klare smoothie voor bij m’n salade. Zonder na te denken. Echt, het flesje was al half op toen het kwartje viel. Afgelopen vrijdag ging ik uit eten met een vriend, bestelde ik San Pellegrino, want de vorige keer kreeg ik dat daar ook in glas… ennnn toen bleek dat inmiddels ook in plastic te komen, grr (dustoengingenwemaaraandewijn). Geen sticker hier dus.

Lessons learned

Ik doe mee aan Plastic Free July om bewust(er) te worden van mijn plasticgebruik én natuurlijk ook om het, waar mogelijk, te verminderen. Dat heeft (onbewust?) op meerdere fronten effect, dat gaat verder dan The Big Four. Zo was de afwaskwast aan vervanging toe en kocht ik er één van hout en paardenhaar. Zaterdag was het wasmiddel op en besloot ik het eens zelf te maken (in glazen flessen). Maar, zoals ik in mijn eerdere blogpost over Plastic Free July al schreef: ik heb ook gemerkt dat minimalisme af en toe botst met deze beweging.

We gaan vrolijk verder, nog t/m de 31e! Het was heel leuk om te zien dat mijn eerdere blogpost zoveel mensen inspireerde om ook mee te doen. Ik ben reuze benieuwd hoe de challenge bij jullie verloopt! Let me know!

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

11 reacties op ‘En, lukt het een beetje? | Plastic Free July

 1. Vorig jaar heb ik ook meegedaan! Sindsdien gebruik ik netjes (geen spijt dat ik die extra heb gekocht) voor mijn losse groenten en fruit en ik kocht al nauwlijks afhaaleten, -drankjes en snacks in plastic en neem altijd mijn eigen boodschappentas mee, dus dat ging wel. Soms vergeet ik wel mijn drankje zonder rietje te bestellen, maar dat zijn er hooguit een paar per jaar. Het meest confronterende vond ik toch dat je ineens ziet hoeveel plastic er verder je huis in komt. Die rucola in een zak bijvoorbeeld, of aardbeien in een doos. Nu kun je wel naar de markt en bakker en kaasboer, maar ik haat boodschappen doen en wil (is dat minimalistisch?) gewoon naar één winkel en hup snel weer weg. Wel ontdekte ik dat je veel meer los (aardappels bijvoorbeeld) of in karton (zoals mie) kan kopen, dus dat probeer ik nu iets vaker te doen. Dus minderen met plastic waar het relatief makkelijk is, maar niet all the way, want dat vind ik simpelweg teveel gedoe.

  Like

  1. Ben het helemaal met je eens – het moet allemaal ook niet te lang duren. Als ik elke week apart naar de bakker / visboer / slager / groenteboer en de supermarkt zou moeten (voor toiletpapier en deo) dan heb je er een dagtaak bij!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.