Capsule-Garderobe Samenstellen

Be who you are. Not who the world wants you to be. – Coco Chanel

Je mag gerust zeggen dat ik er een tikje gek van geworden ben: de weg naar een mooie, ‘vloeiende’ capsule wardrobe of capsule garderobe. Een capsule wardrobe is een persoonlijke, vrij beperkte collectie van basics die je aanvult met seizoens- en/of trenditems. “Vloeiend” betekent dat je er andere items makkelijk mee kunt combineren en dat het voor elk jaargetijde geschikt is, als een tweede huid.

Al anderhalve week lees ik blogs, boeken, artikelen en kijk ik YouTube filmpjes om zo’n kledingcollectie samen te stellen. Maar waarom?

 • Ik wil graag kledingstukken bezitten die mij goed staan en mooi zitten én die bij elkaar matchen
 • Ik wil kwaliteit boven kwantiteit kiezen en kan mijn geld maar één keer uitgeven; ik wil grip op / controle over de kledingstukken die ik heb
 • Ik wil niet elke dag uren bezig zijn om te bepalen wat ik die dag nu weer eens aan ga trekken
 • Ik wil de kans op impulsaankopen zoveel mogelijk beperken
 • Op deze manier ‘dwing’ ik mijzelf om mijn eigen stijl verder te ontwikkelen
 • Ik moet mijn bestaande kledingkast binnen een maand delen met mijn lief (!) en dus moet er ruimte gemaakt worden.

Goed, al die filmpjes, podcasts en teksten op blogs hebben me wel echt op weg geholpen en dus kan ik nu met een gerust hart hier dit artikel schrijven. Ik neem je mee in mijn proces naar een persoonlijke capsule-garderobe.

Stap één is hartstikke leuk en easy: een moodboard maken van je gewenste stijl. Digitaal kan dit het beste op Pinterest; zoek simpelweg naar voor jouw sprekende kledingstijlen en afbeeldingen. Wees wel serieus en kijk of de verschillende plaatjes ook matchen qua stijl en kleur. Je vindt mijn garderobe moodboard hier; mijn stijl is een mix tussen wat stoerder, lichtgekleurd en zacht, maar wel sophisticated.

Iedere garderobe bestaat grofweg uit de volgende 4 ‘onderdelen’:

 1. basics (items die je het hele jaar door gebruikt)
 2. seizoenskleding (wollen trui, sandaaltjes, bikini maar ook skisokken en oorwarmers)
 3. trendy (items die dat moment in style zijn)
 4. gelegenheidskleding (galajurk, kerstsokken)

De tweede stap is dan ook om je bestaande kleding op te delen in deze vier groepen (yes dit is een werkje, I told you so). Vervolgens neem je elke stapel en stel je jezelf bij elk item deze vragen:

 • Pas ik dit (nog)? Is het nog mooi/goed/compleet?
 • Zou ik dit item nu opnieuw kopen als ik het zag hangen in een winkel? Ben ik echt dol op dit kledingstuk?
 • Past dit stuk bij de stijl die ik voor ogen heb?
 • Bij basics: Past dit item bij minimaal de helft van mijn andere kleding (waarmee je het zou combineren)?
 • Bij seizoenskleding: heb ik dit nodig in een seizoen? Draag ik dit dan?
 • Bij gelegenheidskleding: heb ik gelegenheden in mijn leven waarop ik dit zou dragen?

Ja, dat zijn bijna existentiële vragen 😉 Maar het is écht van belang om zodoende te eindigen met een collectie waar je helemaal happy mee bent. Logischerwijs: is het antwoord op alle vragen “ja” mag het kledingstuk dóór naar de volgende ronde.

Klik hier voor de blogpost met een lijstje van basics: een format wat ik heb gebruikt voor mijn eigen basisgarderobe, de start van mijn capsule.

Door dit proces kom je er waarschijnlijk achter dat niet heel veel kleding voldoet aan deze “eisen”. Dat is niet erg, het is juist goed dat je dit nu weet. Stap drie is dan ook: opschrijven waar je behoefte aan hebt: items die je graag zou willen toevoegen of vervangen aan je garderobe.

Stap 4 is dan NIET naar de winkels vliegen om al die items aan te schaffen die op het lijstje staan. Hang simpelweg de kledingstukken terug in je kast waarbij je bijv. 3 van de 4 vragen met “ja” hebt beantwoord, of onderdelen die je nu niet geweldig vindt maar waar je niet zonder kunt. Draag je bestaande kleding tot het versleten is, of ruim het op een andere manier op. Zoek een aparte opbergplek voor de gelegenheids- en seizoenskleding: het is zonde van je kastruimte om het hele jaar door je skibroek op de plank te hebben liggen.

Wat een werk hè. Don’t get me started! Ik ben wel blij met deze acties, omdat ik weet waarom ik het doe! Heel veel succes als je zelf aan een capsule-garderobe gaat werken en als je tips voor mij hebt, dan houd ik me warm aanbevolen! Over het met zorg aanschaffen van nieuwe items komt een nieuwe, aparte blogpost.

xAnja

Anja

8 reacties op ‘Capsule-Garderobe Samenstellen

 1. Pingback: Minimalist Dutchie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.