17x Opruimen maar niet weggooien

The world is changed by your example, not by your opinion. – Paulo Coelho

Dus als je nieuw bent met deze minimalistische leefstijl, dan ontdek je vooral dat je veel spullen hebt. Zo. Veel. Spullen. En als je helemaal in de spirit zit en super-gemotiveerd bent, wil je ineens niets liever dan opruimen, weggooien, schoonmaken, leegte, ruimte, alles fris, wit en netjes. Can I get an Amen 🙂 ?

Maarrrrrrr… ik moet hier even op de rem gaan staan. For the love of this planet *teiltje*No, but seriously. Eén van mijn redenen om minimalistisch te gaan leven, was om beter om te kunnen gaan met het milieu. En om nu al mijn bezittingen in één klap naar een vuilstort te brengen – hoe minimalistisch mijn huis er dan daarna ook uitziet – dát is eigenlijk nog veel minder oké.

Dus zocht ik naar alternatieven en ik dacht dat jullie wel wilden weten wat ik heb ontdekt/bedacht. Wat kun je met de spullen die je “over” hebt in plaats van ze in de vuilcontainer/kliko te dumpen? Hier een lijstje (ben ik dól op!).

 1. Koop minder. Ja, oké, dat is technisch gezien geen alternatief voor weggooien, maar wat er niet ín komt hoeft ook niet weg hè.
 2. Fix-it: is het stuk? Kun je het nog (laten) repareren?
 3. Reïncarneer (1): kijk creatief naar hetgeen je wil weggooien: misschien kun je er nog iets anders mee dan waar het voor bedoeld was?
 4. Reïncarneer (2): upcycling is een trend waarbij je iets nieuws van je kledingstuk maakt. Een trui wordt een tas, een t-shirt wordt een rompertje, overhemd wordt kussenhoes… zoek op Pinterest op ‘upcycling’ en je ontdekt een wereld aan ideeën
 5. Weggeven/cadeau doen aan iemand die het kan/wil gebruiken.
 6. Ruilen (1): houd een kledingparty met vriendinnen (champagne, iemand?) en ruil kledingstukken en accessoires. Hoe leuk!
 7. Ruilen (2): hetzelfde kan met boeken (champagne, iemand?!): heb je ook weer wat nieuws op je nachtkastje.
 8. Ruilen (3): kan ook online. Kleding bijvoorbeeld via Swopster. Of gebruik Marktplaats.
 9. Online verkopen (1): Als iets nog mooi/goed/praktisch is, kun je er een ander blij mee maken. Marktplaats is voor velen the place to be, maar Ebay kan ook. Of check specialisten Poppintags.nl en UnitedWardrobe.com
 10. Online verkopen (2): Heb je echt veel of juist bijzondere kleding (denk carnaval of een specifieke stijl zoals ‘boho’) – denk dan eens aan een Instagram kanaal waar je je kleding kunt verkopen.
 11. ‘Live’ verkopen (1): maak je eigen one-day pop-up store. Zet je deur open op zaterdagmiddag, hang van tevoren wat affiches op bij de lokale AH en laat het je vrienden weten: jij verkoopt kleding van jezelf, je hubby, de kids etc die je niet meer wilt bewaren. Kleine prijsjes!
 12. Live verkopen (2): houd een garage / garden sale: zet alles buiten en hang wat vlaggetjes op. Dat trekt de aandacht.
 13. Live verkopen (3): breng het naar een tweedehandswinkel, waar ze voor een percentage jouw kleding voor je verkopen. Dit is vooral handig bij merkkleding.
 14. Live verkopen (4): zoek naar kleedjesverkoopdagen, rommelmarkten waar je een standje kunt huren, kofferbakverkoopdagen…
 15. Doneren (1): zoek goed uit waar je de items het beste aan kunt doneren. Zomaar kleding doneren bijvoorbeeld kan ertoe leiden dat het alsnog op een grote hoop ergens diep in India terechtkomt. Google op het product + doneren en je ziet de opties snel. Lever kinder- en lesboeken bijvoorbeeld in bij een lokale (basis)school of kinderdagverblijf. Doneer je oude gereedschap aan ‘Gered Gereedschap‘.
 16. Doneren (2): vind een kringloop bij je in de buurt via Kringloopwinkels.nl of Kringloopapp.nl.
 17. Recycle: doe moeite om alles op z’n eigen recycleplek te krijgen, in plaats van één zak met restafval. Plastics bij plastic, hout bij hout etc. Iedere vuilstort zal je er al toe verplichten, maar je kunt natuurlijk nog steeds je kop in het zand steken door KOMO-zakken met recyclewaar in de “overig” te mikken. De Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal is ideaal (en dat rijmt).

As always: meer tips zijn altijd welkom – ik ben zelf ook nog maar net begonnen met deze ‘reis’ en kan alle hulp gebruiken! Thanks voor het lezen en fijn weekend!

xAnja

Anja

12 reacties op ‘17x Opruimen maar niet weggooien

 1. prachtig lees en herlees dit graag, toch zit ik nog in de knoei met teveel oude mooie spullen die ik toch niet weg kan geven zomaar en te oud en bang van “verkopen” op media of andere ;
  klein vb : recycleer elk oud boeket, servetten die niet vuil zijn voor opruimen vaatwasbak e;d.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.