Introductie / Start

The first step to change is to become aware of your own bullshit – Onbekend

Ik was eigenlijk gewoon vooral de weg kwijt.

 1. Ik had een kast vol met kleren (en verschillende bewaardozen met seizoensitems), maar had vaak geen idee wat ik aan moest trekken of wat me leuk stond.
 2. Ik was net in een geweldig – bijzonder – appartement gaan wonen, maar het was er vaak zo’n zooitje dat ik er verdrietig van werd. Er stonden zoveel spullen (ik woonde hiervoor in een eengezinswoning met zolder en schuur)! Opruimen was een kwaal en schoonmaken… nu ja, ik deed het hoognodige.
 3. Ik vond dat ik alle ballen in de lucht moest houden: een rustig én tegelijk leuk privéleven, een gezellig sociaal leven, een goedbetaalde baan met vooruitzichten…
 4. Ik was graag creatief bezig, maar voelde een enorme stress en dus kwam er niets uit mijn handen. In plaats daarvan keek ik tv.
 5. Als ik een dag of wat hard had gewerkt, beloonde ik mijzelf met een shoprondje door de stad. Ik had verschillende favoriete wandelingetjes: één met adresjes voor woonaccessoires, één voor kleding, nog één voor als ik een cadeautje moest kopen.
 6. Ik had weinig spaargeld en gaf net zoveel uit als wat er binnenkwam. Aan goede doelen deed ik niet.
 7. De manier waarop we met het milieu en ‘moeder aarde’ (for lack of a better term) omgaan, vond ik schokkend. Maar zelf iets doen… ik wist niet waar te beginnen.

Herkenbaar? 😉

Toen hoorde ik voor de tweede keer in een korte tijd van minimalisme. Het greep me, vrij direct eigenlijk – er waren geen zware overdenkingen voor nodig. Het voelde als een juiste stap en ik begon gewoon. Met lezen over minimalisme, met het kijken van YouTube videos, het luisteren van podcasts en… deze blog.

Ik besloot die bovenste punten, die eigenlijk heel negatief waren en die mij op dagelijkse basis onprettig beïnvloedden, om te draaien naar positieve zaken, naar ‘ik wil graag…’ – zinnen. Wat ik ontdekte, verbaasde mijzelf (OMG word ik zo’n type!).

 1. Ik wil graag kleding in mijn kast die mij goed past, items die mij lekker zitten, die duurzaam zijn, die mooi staan en die met elkaar te combineren zijn. Ik wil liever niet teveel kledingstukken in mijn kast, want dat betekent méér was, méér strijk, méér opslag.
 2. Ik geniet het meest in een mooie, rustige, lichte omgeving. Ik wil graag een opgeruimd en schoon huis met daarin vooral praktische dingen en enkele items die ik heel erg mooi vind/die waardevol zijn voor mij.
 3. Ik wil graag meer en beter nadenken over wat er belangrijk is in het leven voor mij – niet langer dingen doen omdat het zo hoort of omdat het verwacht wordt. Keuzes maken en een balans houden: voldoende rusten en voldoende actief zijn.
 4. Door mijn tijd beter in te delen – en maat te houden – wil ik meer energie en tijd hebben voor creatieve uitspattingen, zonder dat dit dan weer een hoop zooi oplevert. Tv-kijken doe ik bewust.
 5. Ik wil kleding/items kopen als dat nodig is. Ik stel aankopen uit als het geen liefde op het eerste gezicht is en wacht minimaal 24 uur na vóór het daadwerkelijk in huis te halen. Ik koop zo min mogelijk buiten de basiszaken (eten, huishouditems) om.
 6. Ik wil meer inzicht in mijn uitgaven en vaker de “hand op de knip”. Ik wil mij – waar mogelijk – inzetten voor anderen die het minder goed hebben, met tijd/aandacht of geld.
 7. Bewuster eten doe ik al een tijd, maar ik kan mijn effect op het milieu zeker verder verbeteren. Ik wil me inlezen in ‘goed doen voor de planeet’, zonder dat ik vegan of treehugger moet worden (Ps. als dat jouw ding is helemaal oké, maar it is not me). 

Grappig dat er zoveel overlap zit in de zaken, niet? Door het zo voor mijzelf op te schrijven, werd me dat ineens duidelijk. 5 en 6 hebben veel overlap – al is 6 op bijna alle punten van toepassing. 3 en 4 zijn bijna gelijk. 1 en 2 vinden elkaar in de rust, het ‘zachte’, de balans.

Ergo: de minimalistische leefstijl stelt me vragen aan mijzelf. Over wat ik belangrijk vind, wat ‘vrij’ zijn betekent voor mij, waar ik waarde aan hecht (en waar niet). Zo’n lijstje ontstaat tenslotte niet zomaar. Mocht jij niet lekker in je vel zitten, is deze tactiek misschien ook wel het proberen waard: eerst wat je niet tof vindt en dan hoe je dat om kunt draaien naar iets positiefs.

Ik vermoed dat dit in de komende tijd meer dan genoeg ‘blogvoer’ oplevert, dus ga mee op mijn reis om een no-nonsense, nuchtere minimalist te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s