FeelGoodFriday | Gmail Opruimen

In de rubriek FeelGoodFriday ligt de focus op dingen die je snel weg kunt gooien of waarmee je extra troep in huis voorkomt. Zonder problemen en zonder spijt. Korte, minimalistische blogberichtjes met een simpele boodschap. Vandaag deel 6: het opruimen en netjes houden van je Gmail inbox.

Woensdagavond, 19.43 uur. 846 mailtjes in mijn gewone inbox, waarvan 101 ongelezen. Plus een onvoorstelbare hoeveelheid junk en notificaties op de tabbladen ‘sociaal’ en ‘reclame’, ondanks dat ik recent veel nieuwsbrieven had opgezegd.

Woensdagavond, 20.54 uur. 12 mailtjes in m’n inbox, 0 ongelezen. Drie nieuwe submapjes:

 • belangrijk/bewaren algemeen
 • nieuw huis
 • administratie oud (alles tussen de 1,5 en 7 jaar geleden)

De 12 mails in mijn lijst zijn allemaal to-do: tickets voor een concert, te beantwoorden mails en administratieve zaken die ik nog moet afhandelen. Hoe ik van 846 naar 12 gegaan in één uur, wil je weten? Het antwoord is: Marie Kondo! Niet uitzoeken wat er weg mag, maar wat je wilt houden:

 1. Begin op pagina met de oudste mails: linksboven op het aantal mails per pagina – rechts klikken – kiezen voor ‘oudste’.
 2. Sorteer alle mails op deze pagina met ‘selecteer alles’: rechtsboven, vierkant blokje.
 3. Zoek uit welke mails bewaard moeten blijven en ont-vink die. Dus niet aanvinken welke er weg mogen, alleen welke er gehouden moeten worden.
 4. Verwijder de mails die aangevinkt zijn door te klikken op het prullenbak-icoontje.
 5. Maak submapjes voor de te bewaren mails* en klik-sleep ze naar hun juiste plekje.
 6. Begin met de volgende pagina weer bij punt 1, net zolang tot je alles gehad hebt.

Benieuwd welke belangrijke papieren je moet bewaren? Heel veel kan er weg of mag je digitaal opslaan. Lees hiervoor ook: Welke Belangrijke Papieren moet je juist niet weggooien? Over het opruimen van de andere tabbladen ‘sociaal’ en ‘reclame’ schrijf ik binnenkort een ander stukje!

Succes!

xAnja

Meer snelle opruimtips?

* je doet dit zo: klik in het rechtermenu op ‘meer’ tot de mogelijkheid ‘nieuw label maken’ verschijnt. Met ‘labels beheren’ kun je aanpassingen doen.

Deze pagina kan affiliate links bevatten.

Anja

18 reacties op ‘FeelGoodFriday | Gmail Opruimen

 1. Via Paulien kom ik op jou blog, spreekt me erg aan 🙂 dus je zult me vaker zien.

  Ik werk inderdaad bij mijn mails met mappen en submappen, eigenlijk al jaren. Komt ook wel omdat ik altijd wel van een of andere vereniging/organisatie het secretariaat heb gedaan.
  En af en toe moet je ondanks een opgeruimde inbox eens gaan zitten om je mappen te schonen 🙂

  Like

  1. Leuk Minoesjka, bedankt voor je berichtje!

   Dat van die submappen opruimen is inderdaad ook wel een goeie: je kunt natuurlijk wel alles daarheen verplaatsen, maar ook dat moet een beetje bijgehouden worden!

   Like

 2. Ik was altijd al een mapjes-nerd en probeer mijn inbox zo leeg mogelijk te houden, alles wat er nog in zit is to-do. Maar een tijd geleden las ik hoe belachelijk veel energie het kost om data online te hebben te slaan en heb ik een heel groot deel van mijn mails weggegooid. Het leek netjes opgeruimd, maar ik bewaarde véél meer dan nodig was. Net als Marie Kondo vroeger 😉

  Handige tip die ik vond om snel veel data te kunnen verwijderen is door te zoeken op ‘grote’ e-mails, dus die met grote bijlagen. Zoek bijvoorbeeld op “size:20M”. (Hier vind je meer zoekfuncties https://support.google.com/mail/answer/7190?hl=nl). Ook zocht ik op alles met ‘reminder’ of ‘automatic reply’ erin. Dat kan sowieso allemaal weg.

  Ook heb ik meteen Dropbox en Youtube geleegd en mijn iCloud gesnoeid. Vond het fijn om zoveel opgeruimd te hebben! Voortaan gooi ik mails veel makkelijker weg en lukt het me al een hele tijd om mijn account niet opnieuw te laten volstromen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.