Mijn Ervaringen met… Petal Fresh Shampoo

Om maar met de deur in huis te vallen: de hype onder millennials om je haar helemaal niet meer te wassen (de zogenoemde no poo aanhangers) is niet aan mij besteed. Ik zie mezelf ook nog niet zo snel m’n haren insmeren met ei, appelazijn, roggemeel, baking soda of bier: ook allemaal opties die ik voorbij zag komen. Ben ik trouwens de enige die #nopoo echt een hele rare term vind die me aan… nou ja… andere dingen doet denken?

In een cirkeltje

Dat gezegd hebbende, was ik al wel een poosje aan het stunten met mijn coupe. Na anderhalve dag was het vet, waardoor ik het opnieuw waste en om de zoveel tijd had ik last van roos en kocht ik een antiroosshampoo. Ik verloor zó-veel haaaaar. O-ver-ál. Toen ik me er een beetje in verdiepte, bleek de kans dat dit een vicieuze cirkel was vrij aannemelijk. Sommige stoffen in mijn shampoo kunnen mijn haar vet maken en mijn hoofdhuid irriteren. Door dezelfde shampoo (of een variant) als oplossing te gebruiken, vergroot ik dat probleem alleen maar.

Alternatieven

Sceptisch als ik ben – en licht overgevoelig voor overdreven geitenwollensokkengedoe – besloot ik de proef op de som te nemen. Ik toog onze welbekende voordeeldrogist K om daar de shampoo te vinden die de minste ingrediënten bevatte die ik niet kon begrijpen, het liefst biologisch was en ook nog een beetje leuk geprijsd. En nee, ik ben geen expert op dit gebied. Dit is een gevalletje trial and error.

Ik kwam uit bij Petal Fresh uit sunny California. Hun Rosemary & Mint Volumizing Shampoo is de bom. Het bevat biologische en alleen maar vegan ingrediënten, ruikt heerlijk en is proefdiervrij. Het bevat geen kleurstoffen, sulfaten (ontvettende stoffen), geen parabenen (conserveermiddelen) en de verpakking bevat geen ftalaten (weekmakers).

En ik begrijp de ingrediëntenlijst ongeveer, want er is bij elke stof uitgelegd wat de oorsprong is: “capric tryglyceride (derived from coconut oil)”. Win!

De try-out

Ruim zes weken was ik mijn haar nu met deze shampoo. Hij schuimt iets minder dan gewone shampoo’s, maar ik hoef m’n haar nu maar twee keer per week te wassen. En het is mooi, jongens! Het voelt echt als haar… dat klinkt vreemd om te zeggen, maar met de reguliere shampoo’s voelde het altijd wat glad… dit is natuurlijker ofzo.

Vorige week was ik bij de kapper die me complimenteerde: m’n haar was in de beste staat ooit. Geen roos, geen jeukende hoofdhuid en wel gouden lokken met body. Veel, veel minder haarverlies. Je betaalt € 4,99 voor 355 ml. Toppertje hoor! Minpuntje is dat de shampoo in een plastic fles zit, al is ‘ie wel goed te recyclen. Vanuit het houdbaarheidsaspect (zie verder) is dat te begrijpen.

Maar ik moet ook eerlijk zijn: ik weet niet wat nu de verandering teweeg heeft gebracht: is het omdat ik m’n haar minder was? Is het omdat ik een shampoo zonder stof X gebruik die mijn haar negatief beïnvloedde? Heeft mijn hoofdhuid zo’n baat bij munt? Is het het weer? 😉 Ik ben er in ieder geval heel blij mee.

Gevaarlijke stoffen

Om nog even terug te komen op die stoffen: sulfaten, parabenen en ftalaten zijn in principe helemaal niet verkeerd. Parabenen en ftalaten vallen wel onder de noemer mogelijk hormoonverstorende stoffen. Er wordt uitvoerig onderzoek naar gedaan en de gehaltes die je in producten vindt maken het boe-geroep vaak onnodig. Maar je kunt ze dus vermijden. Let wel op: als deze stoffen niet in het product zitten, zijn ze (veel) minder lang houdbaar en eerder vatbaar voor bederven/schimmelen. Zorg dus dat je producten koopt in een goed afsluitbare fles/pot.

Wat zijn jullie ervaringen met verschillende shampoo’s? Of juist zonder shampoo? Benieuwd hoe mijn haar eruit ziet? Op mijn Instagram heb ik een fotootje staan (I’m SO not a selfie person).

xAnja

Meer lezen?

Ik word niet betaald voor deze post en ik heb ook geen aandelen 😉 Het betreft puur mijn eigen mening en ervaring. Ik ben geen haar- of huiddeskundige, dus overleg bij twijfel altijd eerst met een professional.

Anja

14 reacties op ‘Mijn Ervaringen met… Petal Fresh Shampoo

 1. Ik heb een keer bijna een jaar geen shampoo gebruikt. In het begin totaal geen last gehad van vet haar en ik had veel meer volume maar na een maand of 9 werd mijn haar net heel slap en futloos en snel vettig. Heb dan een low poo (moet ook altijd aan jeweetwelwat denken 😉 ) shampoo gebruikt van de Yves Rocher maar nu was ik gewoon 1x per week met gewone shampoo.

  Like

 2. Ik gebruik precies die shampoo sinds ongeveer een halfjaar, en ben er ook blij mee. De geur is inderdaad heerlijk.
  Wat ik wel grappig vond is dat mijn haar in het begin enorm volumineus werd ervan (echt standje orkaan). Nu is het wel wat minder, maar nog steeds veel minder slap en dun dan met andere shampoo. Ik vind het wel leuk!
  Eerder had ik een veel vastere routine van hoe vaak ik mijn haar waste, omdat het na drie dagen echt niet meer kon maar als ik het twee dagen achter elkaar waste werd het superpluizig. Nu kan ik gerust mijn haar een week niet wassen of juist twee dagen achter elkaar, geen probleem.

  Like

   1. Misschien komt dat ook door de shampoo die ik daarvoor gebruikte. Je hebt eigenlijk drie opties: zeep en spul dat de werking van de zeep weer wat verzacht, alleen zeep, of shampoo zoals Petal Fresh. Ik had hiervoor shampoo met alleen zeep en gebruikte geen conditioner of iets, waardoor mijn haar echt heel sneu werd. Dan is het effect ineens heel groot. Ik merk dus nu inderdaad dat ik behoorlijk wat slag in mijn haar heb, en bovendien heb ik véél haar.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ja, no poo is een heeeel gekke term! Dierproefvrij en proefdiervrij vind ik ook altijd ingewikkeld, maar je bedoelt vast niet dat er geen proefdieren in de shampoo zitten 😉

  Als ik Petal Fresh vorig jaar had ontdekt, had ik het ook zeker willen proberen, maar via allerlei omzwervingen ben ik dus zo’n no poo-hippie geworden. Totaal onbedoeld, maar stiekem wel heel leuk. Er was van alles dat wel werkt en ook van alles dat niet zo’n succes was. Nu was ik met klei! Shampoo bars met vergelijkbare ingrediënten als Petal Fresh vind ik nu al te sterk reinigen. Je bent gewaarschuwd!

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, dat van die dierproefvrij en proefdiervrij is altijd een lastige! Het wordt ook allebei gebruikt, dus ik gooi het ook maar door elkaar. Voorlopig ben ik echt nog steeds crazy-enthousiast met m’n haar. Ik ben inmiddels afgezakt naar één keer per week wassen en dat gaat prima. Het ziet er zo mooi uit en voelt fijn! Ben benieuwd hoe het verder gaat dan, wie weet zit ik volgend jaar ook met klei 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.