Mijn Ervaringen met… Petal Fresh Shampoo

Om maar met de deur in huis te vallen: de hype onder millennials om je haar helemaal niet meer te wassen (de zogenoemde no poo aanhangers) is niet aan mij besteed. Ik zie mezelf ook nog niet zo snel m’n haren insmeren met ei, appelazijn, roggemeel, baking soda of bier: ook allemaal opties die ik voorbij zag komen. Ben ik trouwens de enige die #nopoo echt een hele rare term vind die me aan… nou ja… andere dingen doet denken?

In een cirkeltje

Dat gezegd hebbende, was ik al wel een poosje aan het stunten met mijn coupe. Na anderhalve dag was het vet, waardoor ik het opnieuw waste en om de zoveel tijd had ik last van roos en kocht ik een antiroosshampoo. Ik verloor zó-veel haaaaar. O-ver-ál. Toen ik me er een beetje in verdiepte, bleek de kans dat dit een vicieuze cirkel was vrij aannemelijk. Sommige stoffen in mijn shampoo kunnen mijn haar vet maken en mijn hoofdhuid irriteren. Door dezelfde shampoo (of een variant) als oplossing te gebruiken, vergroot ik dat probleem alleen maar.

Alternatieven

Sceptisch als ik ben – en licht overgevoelig voor overdreven geitenwollensokkengedoe – besloot ik de proef op de som te nemen. Ik toog onze welbekende voordeeldrogist K om daar de shampoo te vinden die de minste ingrediënten bevatte die ik niet kon begrijpen, het liefst biologisch was en ook nog een beetje leuk geprijsd. En nee, ik ben geen expert op dit gebied. Dit is een gevalletje trial and error.

Ik kwam uit bij Petal Fresh uit sunny California. Hun Rosemary & Mint Volumizing Shampoo is de bom. Het bevat biologische en alleen maar vegan ingrediënten, ruikt heerlijk en is proefdiervrij. Het bevat geen kleurstoffen, sulfaten (ontvettende stoffen), geen parabenen (conserveermiddelen) en de verpakking bevat geen ftalaten (weekmakers).

En ik begrijp de ingrediëntenlijst ongeveer, want er is bij elke stof uitgelegd wat de oorsprong is: “capric tryglyceride (derived from coconut oil)”. Win!

De try-out

Ruim zes weken was ik mijn haar nu met deze shampoo. Hij schuimt iets minder dan gewone shampoo’s, maar ik hoef m’n haar nu maar twee keer per week te wassen. En het is mooi, jongens! Het voelt echt als haar… dat klinkt vreemd om te zeggen, maar met de reguliere shampoo’s voelde het altijd wat glad… dit is natuurlijker ofzo.

Vorige week was ik bij de kapper die me complimenteerde: m’n haar was in de beste staat ooit. Geen roos, geen jeukende hoofdhuid en wel gouden lokken met body. Veel, veel minder haarverlies. Je betaalt € 4,99 voor 355 ml. Toppertje hoor! Minpuntje is dat de shampoo in een plastic fles zit, al is ‘ie wel goed te recyclen. Vanuit het houdbaarheidsaspect (zie verder) is dat te begrijpen.

Maar ik moet ook eerlijk zijn: ik weet niet wat nu de verandering teweeg heeft gebracht: is het omdat ik m’n haar minder was? Is het omdat ik een shampoo zonder stof X gebruik die mijn haar negatief beïnvloedde? Heeft mijn hoofdhuid zo’n baat bij munt? Is het het weer? 😉 Ik ben er in ieder geval heel blij mee.

Gevaarlijke stoffen

Om nog even terug te komen op die stoffen: sulfaten, parabenen en ftalaten zijn in principe helemaal niet verkeerd. Parabenen en ftalaten vallen wel onder de noemer mogelijk hormoonverstorende stoffen. Er wordt uitvoerig onderzoek naar gedaan en de gehaltes die je in producten vindt maken het boe-geroep vaak onnodig. Maar je kunt ze dus vermijden. Let wel op: als deze stoffen niet in het product zitten, zijn ze (veel) minder lang houdbaar en eerder vatbaar voor bederven/schimmelen. Zorg dus dat je producten koopt in een goed afsluitbare fles/pot.

Wat zijn jullie ervaringen met verschillende shampoo’s? Of juist zonder shampoo? Benieuwd hoe mijn haar eruit ziet? Op mijn Instagram heb ik een fotootje staan (I’m SO not a selfie person).

xAnja

Meer lezen?

Ik word niet betaald voor deze post en ik heb ook geen aandelen 😉 Het betreft puur mijn eigen mening en ervaring. Ik ben geen haar- of huiddeskundige, dus overleg bij twijfel altijd eerst met een professional.