3x Chutney | Anja (s)maakt alles

Als er iets belachelijk eenvoudig is om te maken, dan is het wel chutney. En als iets lekker is bij heel veel gerechten, dan is het óók chutney. Voila, een succesnummer is geboren. Chutney komt vanuit de Indiase keuken en heeft als basis vruchtenpuree. Eigenlijk kun je het dus met vrijwel elk stuk fruit, vers en gedroogd, maken.

Aan de puree worden kruiden, specerijen of andere smaakmakers toegevoegd. In de eerste twee hieronder is dat balsamicoazijn, wat het tot een lekker fusion-gerecht maakt, want dát komt natuurlijk van oorsprong uit Modena, Italië. Ook gember, mosterdzaad, kruidnagel, knoflook, ui, fenegriek, koriander en komijn gebruikt.

Vijgenchutney

Voor een klein potje

 • 4 flinke vijgen (gedroogd)
 • 1 el balsamicoazijn
 • zout en peper

Snijd de vijgen in dobbelsteentjes. Meng de dobbelsteentjes door de balsamico. Zout en peper naar smaak toevoegen. Klaar. Je kunt ook een pruimen-vijgenchutney maken door de helft te vervangen door gedroogde pruimen. Roer er in de winter een beetje gemalen kruidnagelpoeder doorheen.

Lekker bij: port en brushetta met blauwe kaas (Roquefort of gorgonzola bijvoorbeeld) of een pittigere geitenkaas, rucola-salade met blauwe kaas, soufflé met geitenkaas. Of: bij pastinaakpuree, (rauwe) ham en biefstuk. Of: roggebrood met oude Goudse kaas.

Abrikozenchutney

Voor een klein potje

 • 8-10 abrikozen (gedroogd)
 • 1/2 el gembersiroop (bijv. van de gemberbolletjes op siroop)
 • 1 el balsamicoazijn
 • zout en peper

Hak de abrikozen fijn. Meng in een kom de abrikozen met de balsamico, de gembersiroop en zout en peper naar smaak. Klaar. Geef de chutney eventueel een Indiase toets met kerriepoeder en korianderpoeder en komijnpoeder.

Lekker: op geroosterd boerenbrood met ham (vooral de wat zwaardere hammen, zoals Schwarzwalder schinken of Parmaham), op een stukje Parmezaanse kaas, bij wild en rood vlees, op een broodje tonijn, samen met wortel in een salade, bij gebakken kip, als vervanger van mango-chutney bij Indiase gerechten.

Mangochutney

Voor een halve jampot

 • 1 verse mango
 • 1 el citroensap
 • 1 kleine ui
 • 150 g suiker
 • 1 teentje knoflook
 • 1 kleine rode peper
 • stukje gember (duimgrootte)
 • cayennepeper
 • olijfolie

Schil de mango en snijd ‘m in blokjes. Snipper de ui. Verhit 2 à 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin mangoblokjes en ui. Pers de knoflook erboven uit. Snijd het pepertje in kleine stukjes en schil de verse gember. Voeg een heel pepertje toe aan de mix als je het pittiger wilt, kies anders voor de helft. Snijd de gember fijn en voeg ook toe. Laat een half uurtje pruttelen op laag vuur. Doe daarna de suiker en het citroensap erbij en laat nog even pruttelen tot je de dikte goed vindt.

Lekker bij: curry’s! Maar ook als dip voor papadums, bij gegrilde kip of ander gevogelte (rollade), of bij loempia’s, op een (kip)burger, door de couscous, in wraps met sla en varkensfilet, op een broodje oude kaas of op een toastje met brie.

Bewaren

Voor alle chutneys geldt: bewaar in een schone pot, in de koelkast. Omdat het verse producten zijn, zijn ze niet zo lang houdbaar.

Have fun cooking! Welke ga jij uitproberen?

xAnja

Meer kookplezier?

Anja

3 reacties op ‘3x Chutney | Anja (s)maakt alles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.