01-02: Dag 1 van VoorraadFebruari!

Hoera, hoera, het moment is daar. Vandaag beginnen we met VoorraadFebruari, dé challenge voor meer overzicht in je keuken. Vanaf vandaag tref je hier op de blog elke doordeweekse dag** één actie aan die je inspireert om anders boodschappen te gaan doen, een georganiseerde keuken te creëren en in de toekomst zo min mogelijk voedsel te verspillen.

Vandaag is het dag 1, vrijdag 1 februari 2019, en beginnen we nog niet met menuplanningen enzo, maar relatief eenvoudig met een…

Dag 1: Koelkast clean-out

Doe de koelkast open (sjaal om, haha) en haal alles eruit. Maak de koelkast schoon met een sopje van afwasmiddel.

Gooi weg:

  • Alles wat over de datum is
  • Sauzen, smaakmakers etc. waar je niets meer mee doet
  • Restjes die je niet meer kunt/gaat/wilt eten

Wees reëel, als het er echt al heel lang staat, ga je het waarschijnlijk niet meer gebruiken. En ja, weggooien is zonde. Maar het in je koelkast laten staan, zonder dat het gebruik wordt, al helemaal.

Wat is er wél en niet over de datum?

De houdbaarheidsdatum op een product geldt zolang de verpakking nog dicht is. Deze datum wordt meestal aangegeven met THT: ‘tenminste houdbaar tot’. Tot deze datum, zo heeft de fabrikant berekend, is het product veilig om te gebruiken. Eet je dat product nog na deze datum, dan zal dat niet direct voedselvergiftiging veroorzaken, maar de kwaliteit zal aanzienlijk achteruit gegaan zijn.

Op producten die maar kort bewaard kunnen worden, zoals kip, vleeswaren en dergelijke, staat vaak ‘te gebruiken tot’, oftewel een TGT-datum. Dat is dan de uiterste datum waarop je het eten mag bereiden én eten. En dat geldt dan alleen als het product bewaard wordt volgens de instructies op de verpakking.

Producten met een THT-vermelding kunnen dus nog gebruikt worden, dit is een persoonlijke keuze.

Tot zover Dag 1 van VoorraadFebruari. Laat in de comments weten hoe deze dag je afgegaan is of plaats een berichtje (mét foto’s) in de speciale Facebookgroep van VoorraadFebruari!

** dit weekend gaan we vlammend van start en staan er ook nieuwe acties op je te wachten. De rest van de maand is er op vrijdag een optionele weekendactie.

Anja

13 reacties op ‘01-02: Dag 1 van VoorraadFebruari!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.