02-02: Dag 2 | De Voorraadkast

Vandaag wordt er eentje uit de categorie “ongeveer eens per jaar”. Gelukkig maar, haha. Maar als je het goed aanpakt, dan heb je vanaf vandaag je systeem klaar voor de rest van de maand. We blijven namelijk uit de voorraad koken.

Gisteren begonnen we met de koelkast. Dag 2, zaterdag 2 februari 2019, draait om je voorraadkast.

Dag 2: Voorraadkast uitruimen & inventaris opmaken

We slaan vandaag twee vliegen in één klap. De eerste actie is om al je planken van je voorraadkast (of planken, of pantry of schuur…) af te gaan en wederom de zaken te verwijderen:

  • die al lang over de datum zijn
  • die je niet meer gaat gebruiken**

Maar doe dat niet alleen: plaats de producten waarvan je een maaltijd kunt maken met een THT-datum (zie de post van gisteren voor de uitleg) die binnen 3 maanden vallen in een mand, doos of boodschappentas.

Laat kruiden, specerijen en non-food items even voor wat ze zijn. Daar gaan we later nog mee aan de slag.

Zet daarna alles op een prettige manier weer terug – schoonmaken doen we later – behalve dus de spullen die je apart gezet hebt. Maak op een kladblaadje een lijstje van de producten die in de mand/doos/tas terecht gekomen zijn. Dit zullen overwegend ‘droge’ ingrediënten zijn, aangezien ze in je voorraadkast staan.

Zijn dat maar heel weinig producten? Ga dan de kast nog een keertje af en kijk welke dingen je nog meer op wilt gebruiken, welke er al een poosje staan of waar je er heel veel van hebt.

Morgen deel 2, nu: budget

Afhankelijk van de hoeveelheid spullen in je voorraadkast / schuur / op je planken / in de lades heb je vandaag een pittige of minder zwaar dagje. Maar je hebt in ieder geval je boodschappen voor de komende week, verzameld in de tas/mand/doos.

(ahaaaaaa!)

Het zijn waarschijnlijk de meest uiteenlopende producten, maar de uitdaging van deze maand is simpel: van deze producten ga je maaltijden maken waarbij er zo min mogelijk extra geld uitgegeven wordt en dus zo min mogelijk extra wordt ingekocht.

Er zitten nog meer spelregels aan deze challenge: (nobody said it was eeeeaaassssyyy…) je budget bijvoorbeeld. Ik heb gekozen voor een budget voor extra aankopen elke week in deze Challenge-maand van € 25 voor de eerste volwassene + € 15 voor elke 12plusser en € 10 voor elk kind jonger dan 12.

Voor een stel is dat dus € 40 per week. Voor één ouder met kind van 8: € 35. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen (12, 6): € 65. Minder wordt aanbevolen, méér uitgeven betekent dat je de week erop minder te besteden hebt. ***

Bereken je bedrag voor de hele maand. Jep, da’s heel wat minder dan in het Nibud-voorbeeld van de introductie. Ik zei ook dat we geld gingen besparen, toch? Doe je in één keer alle boodschappen, gooi er dan 30% bovenop voor andere maaltijden, snacks en huishoudelijke artikelen, zoals toiletpapier en zeep. Het bedrag uit de alinea hierboven is namelijk bedoeld voor je maaltijdcomponenten. Haal het hele maandbedrag uit de muur, zodat je de cash in handen hebt #flappentappen.

Zo, pittig dagje vandaag maar het resultaat mag er zijn: je voorraadkast is opgeruimd en je weekbudget is gepland. Morgen volgen de stappen en tips voor het maken van een weekmenu-met-wat-er-al-in-huis-is.

**Producten die nog niet over de datum zijn en nog in gesloten verpakking, maar die jij niet meer wilt of kunt gebruiken (denk babyvoeding etc) kun je doneren aan mensen uit je omgeving of aan je lokale Voedselbank. Open verpakkingen kun je eventueel ook aanbieden aan anderen of delen via de app Olio.

*** Dit bedrag is uiteraard een richtlijn en om er een leuk spelletje van te maken, jezelf uit te dagen. Ik snap best dat als je dieetvoeding moet kopen, 3 kids in de luiers hebt of als je tieners een heel brood per dag wegschranzen je niet genoeg hebt aan dit bedrag.

Anja

5 reacties op ‘02-02: Dag 2 | De Voorraadkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.