03-02: Dag 3 | Voorraadkoken: hoe doe je dat?

Gisteren hebben we de eerste stappen gezet naar uit je voorraad koken of “je voorraad opeten”: één van de doelen en uitgangspunten van VoorraadFebruari. Vandaag gaan we verder met het opmaken van een menu.

Dag 3: Voorraadkoken

Ik vertelde het al eerder: de truc is andersom denken. Niet jij bepaalt je weekmenu, maar je voorraad bepaalt dat. Lekker simpel 🙂

  • Simpel is: je voorraadkast laten bepalen wat je eet
  • Simpel is: alleen díe producten kopen die je nodig hebt om van je restjes een gerecht te maken.

Daarmee is mealplannen makkelijk (je beperkt je keuzes), voordelig, milieuvriendelijk én je hebt geen koelkast/schuur/vriezer/pantry vol met ongebruikte potten linzen, halfopen sausflesjes, maaltijdmixen, diepvriespizza’s en hartige-taartdeeg.

De actie van vandaag: Maak een lijstje met tenminste 7 warme maaltijden en haal vandaag of morgen de aanvullende benodigdheden.

Probeer zoveel mogelijk combinaties te maken voor volwaardige maaltijden met wat je in je koelkast en diepvriezer hebt. Voor alle extra dingen moet je tenslotte je weekbedrag aanspreken, en we willen juist zoveel mogelijk gebruiken uit de voorraad en zo min mogelijk bijkopen.

De komende week eet je dus alleen de gerechten van je lijstje.

Hoe maak je gerechten van al die dingen?

Wees creatief! Een goede tip van een volger (weet niet of je het leuk vindt als je naam genoemd wordt, dus ik houd je anoniem) is: google op de ingrediënten die je al in huis hebt. Je krijgt dan vanzelf recepten te zien met die onderdelen. Een andere suggestie is de website ingrediënten.nl, waarbij je zelf kunt aangeven wat je nog hebt – en waarbij er dan dus ook recepten getoond worden.

Je kunt ook het receptendeel van de website van het Voedingscentrum gebruiken. Daarin kun je ook je ingrediënten kwijt en dan sorteren op eetmoment of type maaltijd (‘vegetarisch’). Hun receptapp is ook een aanrader, maar daarover later meer.

Van de meeste producten kun je een soep, salade, ovenschotel of roerbak- of wokgerecht maken. En is dat allemaal niks, kun je altijd nog een gevulde omelet maken. Denk out of the box. Als je normaal bruine bonen met rijst eet, kun je best wel eens bruine bonen met pasta eten (doen ze in Polen allemaal).

Hoe kies je uit je (grote) voorraad waar je mee gaat koken?

Ga voor gemak. Pak eerst de producten waarvan je weet dat je er toch wel zó (misschien met wat verse groente) een gerecht van kunt maken. Dat restje ongekookte pasta en blikje tomatenpuree bijvoorbeeld. Of de diepvries-sperzieboontjes et de eieren en de satésaus. Hoe leger je kasten worden, des te handiger jij geworden bent in het mixen en matchen. Je bent een ware budget-mealplan-queen in no time! (tot zover weer de Amerikaanse showhost).

Wat als ik geen zin heb in wat ik bedacht heb?

Ik schrijf bewust dat je een lijstje maakt met 7 maaltijden, niet een weekmenu. Het werkt gewoon niet om een lijstje te maken à la iets voor maandag, iets voor dinsdag… enzovoorts. Bedenk gewoon 5, 6 maar het liefst 7 gerechten met je aanwezige producten en zet die op een lijstje. Als je op maandag geen zin hebt in de nasi die toevallig bovenaan het lijstje staat, ga je toch voor de stamppot?

Morgen gaan we weer verder met een nieuwe actie! Wat heb jij allemaal op je niet-weekmenu staan voor de komende week? Vergeet ook de leuke Facebookgroep van VoorraadFebruari niet, waar je ideeën kunt uitwisselen, “wat-kook-ik-met” vragen kunt stellen en foto’s van je (not-so) opgeruimde kasten kunt delen.

Anja

8 reacties op ‘03-02: Dag 3 | Voorraadkoken: hoe doe je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.