04-02: Dag 4 | De koelkast: hoe koud is goed-koud?

Met een beetje geluk kook je nu vanuit je voorraad en kost dat niets of bijna niets extra’s. Maar vandaag gaan we even terug naar de koelkast, waar we dus op dag 1 mee begonnen.

De juiste koelkasttemperatuur

In een koelkast hoort de temperatuur maximaal 7˚C te zijn. Een gemiddeld-goede temperatuur is 4˚C.

De actie van vandaag is: Check je koelkasttemperatuur en pas aan, indien nodig.

Je kunt dit controleren door een thermometer in de koelkast te leggen, gewoon die waarmee je je koorts meet. Of die van het babybadje, als je die nog hebt. Er zijn ook speciale koelkastthermometers te koop, die je op kunt hangen in de koelkast, maar dat vind ik persoonlijk een beetje onzin.

De juiste temperatuur meet je op deze manier:

  • Leg de koelkastthermometer bovenin de koelkast in een bakje met water.
  • Houd de koelkast gesloten en lees de waarde af na 1,5 uur.

Niet overal is de temperatuur gelijk; laat de thermometer weer op kamertemperatuur komen en door daarna hetzelfde onderin de koelkast. Is je koelkast nergens op de juiste temperatuur? Gebruik dan de knop, meestal met een rijtje getallen 1 – 10. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur is in de koelkast. Het is even testen, maar dan weet je welke stand voor jouw koelkast de beste is.

Waarom is dit belangrijk?

Door deze meting te doen weet je wat de koelste plek in je koelkast is. Je kunt vervolgens de meest bederfelijke producten de koelste plek. Producten die snel bederven zijn (rauw) vlees en vleeswaren, vis en zeevruchten, slagroomgebak, zachte kazen, gesneden groenten en bereide gerechten/restjes van de vorige dag. Hiermee voorkom je natuurlijk dat je het product weg moet gooien, omdat het niet gezond meer is om ervan te eten. Goed voor milieu, mens en portemonnee!

Later in deze Challenge-maand meer over de meest ideale indeling van je koelkast.

Tot zover Dag 4 van VoorraadFebruari. Laat gerust in de comments weten hoe het tot zover gaat en lees de ervaringen van anderen in de speciale Facebookgroep van VoorraadFebruari!

Anja

5 reacties op ‘04-02: Dag 4 | De koelkast: hoe koud is goed-koud?

  1. Dankjewel voor dit artikel over de juiste koelkasttemperatuur. Het klopt dat er bepaalde producten zijn die door het bewaren in de koelkast juist bederven. Ik denk dat een te koude koelkast bij veel groenten het bederven versnelt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.