Dag 10: 12-02 | Alle bakjes verzamelen + Restjes bewaren

Iedereen heeft wel eens iets over. En willen we dat later nog gebruiken, moet het wel goed bewaard worden. Zeker als je let op je voorraad en op hoeveel je weggooit (of eigenlijk: hoe weinig!) is het goed om te weten hoe je veilig met restjes om moet gaan.

Actie van vandaag: verzamel alle diepvriesdozen, bakjes en (Tupperware) schaaltjes. Welke wil je bewaren? Zijn ze nog heel (niet kapot)? Sluiten ze allemaal nog goed? Heb je overal nog een deksel bij? Gooi weg wat er weg kan. Heb je er teveel? maak een keuze en ruim ze weer netjes op. Het plaatje boven deze blogpost is een handige manier.

Dozen/bakjes die nog compleet/goed zijn, kun je bij de kringloop brengen; dan kan iemand anders er weer plezier van hebben. Tip van Cindy J.: op Tupperware heb je in principe levenslang garantie, dus zoek contact met een consulente en laat je kapotte item vervangen.

Zo houd je kliekjes goed

  • Laat restjes van warme gerechten altijd eerst afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur. Zo laat je de temperatuur in de koelkast of vriezer niet onnodig oplopen.
  • Bewaar de restjes in gewassen verpakkingen (bijv. diepvriesdozen) en niet in de reeds geopende verpakking waarin het product kwam (pot, blik, plastic zak).
  • Wanneer je de restjes in de koelkast wil bewaren, plaats deze dan in de middenzone (want die is tussen de 4 en 6˚C maximaal, zoals we hebben gezien op dag 4). Bewaar ze niet langer dan één dag in de koelkast.
  • Kun je het restje de volgende dag niet gebruiken? Vries ze dan in met de vermelding van de dag van vandaag. Gebruik ook hiervoor een schone, passend ‘jasje’ zoals een glazen schaal met deksel of een diepvriesdoos.

Alleen eigen kliekjes

Let op: bewaar alleen de restjes waarvan je de datum van bereiden weet. Restjes van bijv. de Chinees of de traiteur kun je beter niet bewaren. Maak ook altijd slechts één recept met alle restjes en eet het dan helemaal op. Nogmaals opwarmen, of een derde keer gebruiken, vergroot de kans op bederf.

Hoe zit dat met vitamines enzo?

Het afkoelen, opwarmen en langer bewaren van producten zorgt ervoor dat de vitamines en mineralen in de producten achteruit gaan. Dit geldt niet of nauwelijks voor vlees en kaas, maar des te meer voor groenten en aardappelen. Je kunt dit ‘verlies’ opvangen door er verse groenten bij te serveren (denk aan een salade) of door hier bij de andere maaltijden van de dag rekening mee te houden.

Mocht je het gemist hebben, gisteren ging het over het bewaren van kliekjes en ingevroren producten in de diepvries.

We zien elkaar morgen weer! Hoe gaat de challenge bij jou?

xAnja

Image credits: HomeArt.