VoorraadFebruari: goed doen voor milieu en portemonnee

Waar gaat het meeste van je geld naartoe, naast huur/hypotheek? Waarschijnlijk naar de boodschappen. Volgens het NIBUD geeft een single dame van 25 ongeveer € 190 per maand. Een stel van rond de 35 ongeveer € 360. Een gezin (2 ouders, 2 kids: 6 en 12) ongeveer € 430 euro per maand.

Dat is best veel. En dan heb ik het nog niet eens over die btw-verhoging van laatst.

Daarnaast gooien we per jaar ongeveer 40 kilo (!) voedsel weg, voor een bedrag van € 140 per Nederlander. Voor het stel uit het voorbeeld hierboven is dat dus al € 280!

Dat moet beter kunnen toch. Voor milieu en portemonnee. Ook vanuit dit oogpunt ben ik VoorraadFebruari gestart. Een challenge waarbij je maaltijden maakt aan de hand van wat je nog hebt.

Leuk Anja, zo’n challenge, maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

No worries. Het gaat stap voor stap doen. Of nou ja, een soort van (haha). Het is de hele maand februari, 28 dagen dus, VoorraadFebruari. Het hoeft niet van de ene op de andere dag. En omdat je door deze challenge minder tijd kwijt bent aan het boodschappen doen, heb je misschien wat meer tijd om je maaltijden te plannen, blogjes te lezen en leuke ideeën op te doen.

Anders-om-denken

De meeste mensen maken, als ze willen gaan eten, een lijstje met producten. Of halen snel iets wat in de aanbieding is – en nemen er dan meteen maar twee of drie van mee. Dat is niet handig vanuit financieel perspectief en niet erg milieuvriendelijk. En zijn de kasten vaak niet al vol?

VoorraadFebruari draait erom dat we niet éérst bedenken wat we eten, maar éérst bekijken wat we nog hebben. Je laat dus je koelkast/ vriezer / voorraadkast / schuur / keukenkastje bepalen wat je eet. Niet jij. Of nou ja technisch gezien ben je dat natuurlijk ook weer wél, want jij hebt tenslotte die boodschappen daar ooit neergezet. Of in ieder geval iemand uit je gezin.

Dat bespaart geld. Je krijgt er milieukarmapunten voor. En als je het eenmaal onder de knie hebt, ook: tijd (“wat moeten we nu weer ‘ns eten?) en gezeur (“geen gemaar, vanavond eten we dit, want dat hadden we nog”)

En, voor mij misschien nog wel het fijnste van al: je kasten/ planken / lades blijven redelijk leeg. Ah, minimalisme. Natuurlijk. We zijn rond 😀

Willen we meer of minder…

Want geld sparen is fijn, en lief zijn voor het milieu ook – echt. Maar wat in mijn ogen de grootste winst van VoorraadFebruari is, is de rust en het overzicht wat je krijgt en de waardering voor het voedsel. Geen uitpuilende kasten, geen overvolle lades, geen vage bakjes met schimmel meer in de koelkast…

Doe je mee met VoorraadFebruari? Het is écht de moeite waard. Ook als je er eigenlijk-geen-zin-in-hebt-maar-het-toch-wel-kan-gebruiken. Het is echt geen monsterklus en je krijgt er nog lol in ook. Meld je aan voor de speciale Facebookgroep om op de hoogte te blijven en anderen te inspireren.

Anja

10 reacties op ‘VoorraadFebruari: goed doen voor milieu en portemonnee

 1. Ik vraag mij vaak af hoe ze toch aan die bedragen komen. Ik ben een alleenstaande moeder van 4 en ik geef tussen de 30-40 uit aan boodschappen. Dat is natuurlijk geen vrijwillige keuze en eten we niet wat we het allerliefste eten. Maar het kan echt

  Like

 2. Ik sluit me aan. Ik ben al een beetje bezig, omdat ik ga verhuizen, moet de vriezer leeg zijn tegen die tijd. Soms is het een verrassing wat ik eet, ik heb namelijk niets gelabeld. Wat lijkt op soep, blijkt dan opeens pastasaus te zijn, haha.

  Like

 3. Voordat ik het boodschappenlijstje maak, check ik eerst de vriezer, koelkast en voorraadkast. Vaak kan ik hier al twee dagen mee vullen. En ik check de reclames. En ik wijk eigenlijk nooit af van mijn lijstje en geef elke week (bijna) hetzelfde bedrag uit. Het is heel goed om er bewust mee om te gaan.

  Like

 4. Wij zijn dus zuinig met boodschappen. Wij zijn een stel met één kind en ik heb een budget van €350 per maand. Soms blijven wij nog onder. Ik doe het koken omgekeerd dan mijn man. Eerst kijk ik naar de voorrad kast daarne bedenk ik pas wat ik ga koken. Ik koop alleen wat nodig is. Mijn man maakt eerst een lijstje van ingredient. Daarom hebben wij soma dubbel van hetzelfde product. Nu durft hij niet meer alleen de boodschappen doen. :-p

  Like

 5. Hoewel ik het idee op zich prima vind kan ik het toch niet zien als besparen, want a) je hebt het geld al uitgegeven en b) je zult je voorraad toch op enig moment weer moeten aanvullen. Het is dus een kwestie van het tijdstip van uitgeven verschuiven. De totale hoeveelheid geld die je uitgeeft blijft gelijk. De enige besparing die er zou kunnen zijn is als je gewend bent veel weg te gooien wat er al lang ligt. Maar aangezien ik een bloedhekel heb aan verspilling levert dit dus voor mij niets op. Er gaat bij mij vrijwel nooit iets weg i.i.g. niet omdat ik het te lang heb laten liggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.