De nieuwe challenge: meer overzicht in je voorraadkast!

[Amerikaanse stem:]
Wil jij ook van je overvolle voorraadkast af?
Inkopen doen voor de helft van je boodschappengeld?
Én goed doen voor het milieu door minder voedsel te verspillen?
Dan heb ik dé oplossing voor jou!
[/Amerikaanse stem]

Oké, het moge duidelijk zijn dat ik niet zo van de schreeuwerige verkooptechnieken ben en er zelfs een beetje de draak mee steek. Maar bovenstaande is wél waar: ik heb een challenge bedacht waarmee die punten echt kunt waarmaken. Meer nog: je leert ook creatiever koken en te waarderen wat je hebt. Die challenge heet:

VoorraadFebruari

Want dat bekt lekker. Zeg het maar eens drie keer achter elkaar 😀 VoorraadFebruari is een 28-dagen-challenge waarbij je zelf maaltijden maakt aan de hand van de producten die je in je voorraadkast, pantry, aanrecht, keukenkastjes, vriezer, bijkeuken, schuur, koelkast en kruidenrek hebt liggen / hangen / staan / zitten.

(Trouwens: wát een hoop plekken hebben wij om onze etenswaren op te bergen?)

Áls het écht nodig is, vul je ze aan met verse ingrediënten uit de winkel, maar dat is altijd de laatste optie. En daar zijn ‘spelregels’ voor. Jawel, jawel. Het is tijd om creatief om te gaan met wat we hebben, voedselverspilling te voorkomen en de bankrekening weer aan te vullen na de dure decembermaand.

Waarom meedoen?

De meeste Nederlanders maken een lijstje met producten of kopen bepaalde ingrediënten in de aanbieding, die dan de voorraadkast, schuur of keukenkast in gaan. Daar staan ze vervolgens te verstoffen. Dan wordt er af en toe iets aangebroken of wordt er deels mee gekookt.

Ik bedoel: doe je ogen eens dicht en noem eens op wat er allemaal in je voorraadkast staat…

Ook kopen we verse producten, zoals melk of kaas, die we niet geheel op tijd opmaken en die in de prullenbak of door de gootsteen verdwijnen. En hebben we vaak restjes waarvan we niet echt weten of en hoe lang ze houdbaar zijn.

De bekende tupperwarebakjes-met-onduidige-inhoud, mja. Schuldig.

Zo zonde! Dat moet anders, vond ik. Ik ben van mening dat we dit hele boodschappengebeuren gewoon echt verkeerd aanpakken. En daarom bedacht ik deze challenge.

We gaan het anders doen

Ha, rebellie in de keuken! Hoe lekker jaren ’50 van me! Alle gekheid op een stokje: ik daag je uit om mee te doen met VoorraadFebruari. In de komende weken volgt er meer info en officieel starten we op 1 februari, maar je kunt na deze datum ook gewoon nog beginnen.

Er zijn spelregels, er is een kalender, er volgen blogs vol (recept)ideetjes, een kijkje in mijn (nieuwe!) keuken – én het belangrijkste: je leert voor altijd ánders boodschappen doen. That’s a promise.

Toch weer die Amerikaanse stem hè…

Doe je mee?! Leuk!
Meld je aan voor de speciale Facebookgroep om op de hoogte te blijven en inspiratie op te doen / vragen te stellen aan elkaar.
xAnja

VoorraadFebruari begint officieel op vrijdag 1 februari, maar aanstaande zaterdag vind je deel 2 van de uitleg al hier op de blog. Blog je ook? Sla de button hieronder op, toon ‘m op je eigen blog en laat weten dat je meedoet met deze challenge!

VoorraadFebruari, challenge voor je voorraadkast, voorraadkast leegeten
Anja

8 reacties op ‘De nieuwe challenge: meer overzicht in je voorraadkast!

 1. Leuk! Ik doe mee, alhoewel ik niet zoveel meer zoveel in mijn voorraadkast heb liggen, daar ik al erg let op wat we hebben en het ook echt opmaak….Dat geldt ook voor de vriezer. Iets in de vriezer wordt meestal de week erna of hoogstens die week daarna wel echt opgegeten. Ik heb een hekel aan verspilling.
  Ik heb nog wel 2 pakken ‘red velvet cake’ die al zeker een jaar over de datum is, en een zakje stoofvleesjus, ooit eens gekregen, maar ik eet zeer weinig vlees. Weet ik ook niet goed wat ik ermee moet doen. Groetjes!

  Like

 2. Leuk! Ik ben er deze maand al mee begonnen om de vriezer “leeg te eten.” en dat gaat goed. Voorraden heb ik nauwelijk, op wat pasta en rijst na. Ik maak elke week een menu en koop alleen dat wat ik nodig heb. En dat gaat heel goed. Ik heb overzicht en nauwelijks iets over.

  Like

 3. Ik vind het leuk dat meer bloggers zulke iniatieven nemen om wat minder te consumeren. Omdat ik een derde wereld achtergrond hebt, ben ik altijd aan het vergelijken hoe wij hier in Nederland dingen doen. Dit is een van dat soort dingen. Ik heb van jong gelerd dat jij moet altijd eerst opmaken wat je in het huis hebt voor dat je weer boodschappen gaan doen, of voor dat jij een een nieuwe gerecht kookt. Dat komt deels omdat wij geen koelkast hebben, dus aan het gebrek van geld eigenlijk.

  Ik hoop dat veel mensen gaan meedoen. Want meer overzicht = minder boodschappen doen, en ook misschien minder bestelbusjes in mij straat die de weg meestal blokkeren. :-p

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.