Wat is een kledingbibliotheek en hoe werkt het?

Een kledingbibliotheek is… tsja, wat je ongeveer verwacht bij het woord: een bibliotheek voor kleding. Al schreeuwt de taalnerd in mij natuurlijk dat bibliotheek komt van biblion, een verkleiningsvorm van biblos, het Griekse woord voor boek… en dat het dus… oké, waar waren we? 

Sharing = caring

Eerst cijfertjes! Jaarlijks kopen wij Nederlanders voor ongeveer 20 miljard euro aan nieuwe kleding. Daarnaast gooien we met z’n allen zo’n 240 miljoen kilo aan textiel weg. En that sucks. Echt. En dus zijn er een aantal moderne Jeanne’s d’Arcs opgestaan die een alternatief willen bieden.

Alternatieven zoals de – daar is ie weer – Capsule Wardrobe, waarbij je minder kleding koopt en langer met je bestaande kleding doet. Maar ook manieren om kleding te lenen, in plaats van te kopen. Dat kan in kleine groepen met vrienden op ruilavondjes, maar op grotere schaal is er dus de kledingbieb.

Let op: een kledingbibliotheek is geen kledingbank. Laatstgenoemde is er voor mensen die (erg) weinig financiële middelen hebben. Kleding wordt hier gratis verstrekt om de leefomstandigheden te verbeteren; net zo lang tot men weer wat “financieel zekerder” staat.

Volgens mijn onderzoek zijn er momenteel 3 in Nederland:

Amsterdam & online: Lena

Aan de Westerstraat in hartje Amsterdam vind je Lena met een Borrow & Buy constructie. Je kunt hier dus zowel kleding kopen als lenen door middel van een abonnement. Voor het lenen betaal je eenmalig inschrijfkosten van € 10. Je betaalt een vast bedrag per maand waarmee je kunt kiezen uit de basiscollectie. Er is de optie uit small, medium of large, afhankelijk van hoeveel je wilt lenen.

Alle leenitems hebben een aantal punten, gebaseerd op de kwaliteit, stijl/merk en de nazorg van het kledingstuk. Binnen het aantal punten van je abonnement kun je keer op keer wisselen en variëren. Als je items retour brengt, krijg je je punten terug en kun je meteen weer iets nieuws uitzoeken. Het is ook mogelijk om eenmalig iets te lenen, bijvoorbeeld voor een bruiloft of kerstborrel.

Den Haag: Bij Priester

In het hippe Zeeheldenkwartier (Zoutmanstraat) zit Bij Priester, een luxe modezaak. Bij Priester doet ook een duit in het zakje voor het milieu. Je kunt hier een abonnement afsluiten om stylish kledingstukken te lenen. Is een kledingstuk na het lenen helemaal jouw ding, dan kun je het ook aanschaffen. Het werkt heel simpel: voor 1 kledingstuk betaal je € 20 per maand, voor 2 items € 40 en voor 3… you’ve guessed it: € 60,-. Er is hier dus geen onderscheid in grootte, stijl enzovoorts. Na een half jaar onafgebroken lenen, ontvang je € 20 gratis extra tegoed.

Arnhem: Outfit Library Less

Op een minuutje lopen van Arnhem-CS zit Outfit Library Less. Je betaalt hier € 30 per maand en kan dan shoppen met 3.000 punten. Elk kledingstuk is 1.000 punten waard, alle accessoires ‘kosten’ 500 punten. Je kunt dus elke maand maximaal 3 nieuwe stukken lenen (of 6 accessoires, of een combi). Elke keer als je je geleende item weer terugbrengt, heb je ook weer nieuwe punten. Dat mag ook de volgende dag zijn. Er is een € 10 registratie fee, na 6 maanden krijg je € 5 korting op je maandbedrag. 

Uh-oh, een vlek?!

Bij alle partijen hoef je je geen zorgen te maken over wassen of strijken: dat doen de bedrijven voor je. Uiteraard zijn er situaties waarin je een vergoeding moet betalen, bijvoorbeeld wanneer de kleding erg vies is of kapot is.

Ik heb zelf nog geen gebruik gemaakt van een dergelijke kledingbibliotheek, maar vind het absoluut een vermelding waard. Ik vind het zelf vooral een goed idee als het bruiloft-seizoen er weer aan komt en ik toch iets “anders” wil dragen. Heb jij het al eens uitgeprobeerd? Kende je het concept al?

xAnja

Meer lezen over verantwoord kledinggebruik?

Anja

12 reacties op ‘Wat is een kledingbibliotheek en hoe werkt het?

 1. Ik kende het! Heb een paar jaar geleden een cursus bedrijfsbeheer gedaan waarbij je dan ook een fictieve zaak moest uitdenken en toen koos ik ook voor een kledingbib. Heb toen ook een van de oprichtsters van Lena mogen interviewen. Super leuk! Ik vind het een heel mooi initiatief! Jammer dat het nog niet meer gekend is. Hier in België had je een tijdje Rebelles d’Anvers maar die zijn even out om het concept te vernieuwen.

  Like

 2. Idd een mooi concept
  Wat zo jammer is bij priester in den haag is dat ze tot een bepaalde maat gaan. Ik geloof 42. Daarboven is er weinig tot geen aanbod.

  Like

 3. Ik vind een kledingbibliotheek een superleuk idee. Ik ben dol op de gewone bibliotheek en toen de kinderen nog kleiner waren was ik dol op de spelotheek!

  Like

 4. Wij ruilen 2 keer per jaar kleding. Met ca 50 vrouwen. Dit is in het noorden. Omgeving Heerenveen. Ook kinderkleding! Voor veel vrouwen een duurzame oplossing!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.