Verantwoord kleding kopen in Maastricht: Ecolinea

Na jaren van bestemmingen als Bolivia, Brazilië, Japan, Senegal (oké en ook Spanje en Italië hoor) ging de reis dit jaar naar… Zuid-Limburg. En hoewel dat voor mij even omschakelen was, heb ik enorm genoten van deze streek! De reden om naar het Nederlandse zuiden af te reizen was 1) budget 2) reistijd en 3) leuke steden en stadjes!

20180719_122855
Mooi hè! Toch net Frankrijk?

Bio-kleding

Zo gingen we speciaal naar Maastricht voor Ecolinea, een duurzame modewinkel in de Platielstraat 10 (zijstraat van het Vrijthof). Op mijn wensenlijstje: een mooi t-shirt passend bij de rest van m’n capsule wardrobe. De winkel is niet heel groot, maar heeft een mooi assortiment kleding van Lana Organic, een Duits merk. Nog niet zo lang geleden was de winkel genoodzaakt te sluiten door een brand bij de buren, maar inmiddels zijn ze weer volop in bedrijf!

Lana Organic gebruikt 100% gecertificeerd biologisch katoen en wol van gecertificeerd biologisch vee. Daarnaast garanderen ze dat er sprake is van eerlijk loon, veilige, hygiënische arbeidsomstandigheden en niet van discriminatie en kinderarbeid. Sinds april 2008 is het bedrijf GOTS-gecertificeerd. Ethisch verantwoord én ‘groen’ dus.

Huidvriendelijk

Lana produceert in Europa en Turkije en checkt zelf de productieprocessen op naleving van Europese sociale normen. Daarnaast worden de fabrieken jaarlijks gecontroleerd en gecertificeerd door onafhankelijke instanties. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van chloor en/of formaldehyde-derivaten, zware metalen, AZO-stoffen en kunsthars-afwerkingen is de mode bijzonder geschikt voor mensen met een (huid)allergie en baby’s en kids.

Verschillende stijlen

Ik ben zelf het meest fan van de lijnen Lana en Minu. Dat zijn zachte stoffen in duidelijke lijnen, met weinig drukte qua prints en ton-sur-ton kleuren. De lijn ‘Rosalie‘ is kleuriger en bonter met een grotere verscheidenheid aan patronen, lijnen en texturen. Wel heel tof, want zo biedt het merk voor veel wat wils.

Het merk heeft zowel seizoensitems als essentials of basisstukken. Uit de Minu-lijn kocht ik onderstaand t-shirt: basic genoeg om bij de rest te passen, maar met een aparte halslijn. Het shirt heet ‘Jade’, is vegan (Peta approved) en kocht ik in de kleur ‘granaatappel’. De stof is heerlijk zacht en ook na een paar keer wassen is de kleur nog net zo mooi als toen ik ‘m kocht. Er is trouwens ook een babykleding en kinderkledinglijn, al is deze niet te koop in de winkel in Maastricht (wel online).

De kleur komt niet helemaal goed over op de foto, hij is in het echt meer ‘Bordeaux’.

Duurzame mode

De prijs ligt iets hoger dan bij een gemiddelde kledingwinkel – en een stuk boven kledingstunters zoals H&M enzo. Ik kocht het t-shirt in de sale voor € 34,90 (normaal: € 49,90) Maar dat is logisch, biologisch produceren ís gewoon duurder. Daar staat tegenover dat je een vrij uniek kledingstuk koopt, dat je minder snel geneigd bent tot impulsaankopen en je een bedrijf support dat beter omgaat met onze planeet en de mensen daarop.

Woon je in de buurt of heb je een dagje Maastricht gepland? Skip dan de grotere kledingwinkels en neem eens een kijkje in deze mooie boetiek. Er staan lieve mensen achter de kassa die je met veel plezier adviseren en met je meedenken. Lana’s kleding is dus ook te koop via hun website.

xAnja

 

Meer lezen over duurzame mode?

Dit artikel is niet geschreven in samenwerking met Lana of Ecolinea. Ik krijg geen korting of commissie, noch heb ik aandelen 😉 Ik vind het belangrijk om bewust kleding te kopen en promoot graag mensen, merken, bedrijven, organisaties die dit ook onderschrijven en (mede) mogelijk maken.

 

Anja

6 reacties op ‘Verantwoord kleding kopen in Maastricht: Ecolinea

 1. Wat een handige tip. Ik zal de winkel onthouden. Vind je je capsule wardrobe nog altijd fijn? Lijkt me soms lastig als je veel in de was hebt zitten. Onze wasmachine kan 9 kg was wassen, dus ik moet wel iets meer in de kast hebben.

  Like

  1. Hai Catootje. Ja, ik ben nog steeds heel blij met m’n capsule wardrobe. Toevallig komt er woensdag weer een artikel online over waarom ik het zo’n goed idee vind! Ik snap je keuze betreffende de wasmachine, je wilt ook geen halve wasjes draaien.

   Like

 2. Eerst twijfelde ik of ik dit ga lezen want dit zou een gesponsored artiekl zijn. Maar ik was heel benieuwd naar de t-shirt. Wat een mooi kleur. Hij zit ook heel zacht uit. Ook leuk om te weten dat dit is toch geen gesponsored artikel hehe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.