Je doucheruimte leeg houden: kleine moeite, groots effect

Heb je wel ‘ns een fles douchegel opgetild die iets te lang in een nat hoekje van je douchecabine had gestaan? Het plastic was al een beetje aan het vergaan, er bleef een vieze kring achter op het plateautje en als je er met een microscoop naar zou kijken zou je waarschijnlijk over je nek gaan. Yep, disgusting. Brr.

Ik ben nooit een opruimwonder geweest (vraag m’n moeder maar), maar de laatste jaren is dat behoorlijk veranderd. Zonder dat ik me ervan bewust was, deed ik al aan ‘light minimalisme’. Nog steeds zijn er kleine processen die ik in m’n leven breng, maar die een groots effect hebben. Eén ervan is het leegmaken van je tas als je weggeweest bent.

Nice & Clean

Een ander is het meenemen van je douchespullen in de doucheruimte, waarmee ik het bad of de douchecel (dus niet de hele badkamer) bedoel. Voor mij is dat:

  • shampoo (1 à 2 keer per week)
  • douchegel
  • scheermesje

Ik pak deze max 3 dingen voor ik de douchecabine instap en, als ik klaar ben met douchen, droog ik ze af en zet ik ze weer buiten deze ruimte op een plankje neer. Het liefst zou ik ze in een kastje (uit het zicht) plaatsen, maar daar is geen plek voor in de huidige badkamer.

Dat heeft de volgende voordelen:

  • Er staan dus geen overbodige, vieze plastic flesjes meer in de natte ruimte. Dat is hygiënischer en gemakkelijker schoonmaken.
  • Al die verschillende kleuren/vormen flesjes en prulletjes enzo zijn gewoon heel lelijk en onrustig voor ’t oog. En de badkamer mag best een beetje Zen zijn.
  • Je gebruikt je producten bewust – je kunt ook zeggen: “mindful”. Ik kies een fijne douchegel (momenteel ‘Black Soap’ van Rituals) en een goed-passende shampoo.
  • De handeling maakt van je douchen/baden een routine of ritueel, in plaats van een gehaast ikmoetnogevensnel
  • M’n scheermesje gaat langer mee omdat ‘ie niet zo roest. Vocht en warmte in de doucheruimte hebben ook effect op de kwaliteit van je zeep en shampoo.

Dus zou ik zeggen: houd de hoeken en randen en bakjes enzovoorts van je douchecel / de randen van de badkuip leeg. Droog de spullen die je gebruikt af en zet ze op een droge plek voor gebruik de volgende keer. Kleine moeite, groots effect!

xAnja

 

Meer lezen?