Je doucheruimte leeg houden: kleine moeite, groots effect

Heb je wel ‘ns een fles douchegel opgetild die iets te lang in een nat hoekje van je douchecabine had gestaan? Het plastic was al een beetje aan het vergaan, er bleef een vieze kring achter op het plateautje en als je er met een microscoop naar zou kijken zou je waarschijnlijk over je nek gaan. Yep, disgusting. Brr.

Ik ben nooit een opruimwonder geweest (vraag m’n moeder maar), maar de laatste jaren is dat behoorlijk veranderd. Zonder dat ik me ervan bewust was, deed ik al aan ‘light minimalisme’. Nog steeds zijn er kleine processen die ik in m’n leven breng, maar die een groots effect hebben. Eén ervan is het leegmaken van je tas als je weggeweest bent.

Nice & Clean

Een ander is het meenemen van je douchespullen in de doucheruimte, waarmee ik het bad of de douchecel (dus niet de hele badkamer) bedoel. Voor mij is dat:

 • shampoo (1 à 2 keer per week)
 • douchegel
 • scheermesje

Ik pak deze max 3 dingen voor ik de douchecabine instap en, als ik klaar ben met douchen, droog ik ze af en zet ik ze weer buiten deze ruimte op een plankje neer. Het liefst zou ik ze in een kastje (uit het zicht) plaatsen, maar daar is geen plek voor in de huidige badkamer.

Dat heeft de volgende voordelen:

 • Er staan dus geen overbodige, vieze plastic flesjes meer in de natte ruimte. Dat is hygiënischer en gemakkelijker schoonmaken.
 • Al die verschillende kleuren/vormen flesjes en prulletjes enzo zijn gewoon heel lelijk en onrustig voor ’t oog. En de badkamer mag best een beetje Zen zijn.
 • Je gebruikt je producten bewust – je kunt ook zeggen: “mindful”. Ik kies een fijne douchegel (momenteel ‘Black Soap’ van Rituals) en een goed-passende shampoo.
 • De handeling maakt van je douchen/baden een routine of ritueel, in plaats van een gehaast ikmoetnogevensnel
 • M’n scheermesje gaat langer mee omdat ‘ie niet zo roest. Vocht en warmte in de doucheruimte hebben ook effect op de kwaliteit van je zeep en shampoo.

Dus zou ik zeggen: houd de hoeken en randen en bakjes enzovoorts van je douchecel / de randen van de badkuip leeg. Droog de spullen die je gebruikt af en zet ze op een droge plek voor gebruik de volgende keer. Kleine moeite, groots effect!

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

13 reacties op ‘Je doucheruimte leeg houden: kleine moeite, groots effect

 1. Hé dat ik daar zelf nooit aan dacht! Haha. Wij hebben zo’n wit bakje met gaatjes onderin aan de douchemuur hangen en daar staan onze zeepjes enzo in. Normaal gezien is het ook heel netjes eigenlijk met gewoon een douchegel, scrub en shampoo maar ken je dat? Dan is je shampoo bijna leeg en neem je alvast een nieuwe fles en dan blijft die bijna lege fles in het bakje staan tot het nog eens allemaal uitgeruimd wordt :p Dat is bij ons dus. Dit is wel een fijne oplossing vind ik! Ik ga binnenkort met Marie Kondo opruimen (niet echt met haar helaas, maar ben haar boek aan het lezen. SUPERINSPIREREND!) en dan ga ik het implementeren denk ik!

  Like

  1. Soms kom je nog eens op van die ‘brain waves’, maar hier kan ik niet volledig met de eer gaan strijken: dit is een uitgewerkte versie / persoonlijke adaptatie van een suggestie in Marie Kondo’s boek. Ik werd uiteindelijk gék van die vieze flesjes en dan de haren en ‘fruffels’ die eraan blijven plakken. brrrrrr…
   En ja, ik herken het van die flesjes. Ook leuk als je op reis geweest bent en je 2 halfvolle verpakkingen hebt… 😉

   Like

 2. Goeie tip zeg! Ik heb zelf amper plaats om douchegellekes en shampoo’s te plaatsen maar het is nog nooit in me opgekomen om ze gewoon telkens na het douchen weer mee te nemen. Ik zou het beter ook zo aanpakken en + voor hygiëne.

  Like

 3. Oooh dit doe ik zelf echt al van zolang ik me kan bedenken! Ook telkens uit het kastje nemen wat je nodig hebt die moment en nadien afdrogen en weer terugzetten. Heel fijn inderdaad! Je kiest effectief bewuster welke producten je wil gaan gebruiken en ik heb zelf het gevoel dat ik meer opmaak en ook meer in het achterhoofd kan houden wat bijna op is en wat ik dus opnieuw moet kopen. Super tip weer Anja!

  Geliked door 1 persoon

  1. Lief Romy, dank je wel. En inderdaad: je bent veel bewuster van de merken/soorten/producten die je gebruikt. Zo weet ik dat ik soms zin heb in een neutrale geur en soms in juist eentje die je in de hele badkamer ruikt 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat een handige tips! Ik heb altijd 2 flessen in de douche staan. Douchegel (waar ik ook mijn haar mee was) en schuim voor de vrouwtjes lol 😅. Verder een beker met mijn scheermesje en tandpasta. De rest bewaar ik inderdaad op mijn slaapkamer in een daarvoor bestemd kastje. Heel handig! 💋 Mentje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.