Waar kun je het beste beginnen met ontspullen?

Voorheen zou ik heel Rotterdams-bijdehand hebben geantwoord: “daar waar de troep ligt”, maar daar ben ik een beetje van teruggekomen. Een beetje, ja. Ik leg verderop uit waarom.

Ruimte of categorie?

Marie Kondo kiest in haar opruimadvies niet voor ruimtes, maar heeft wél een heel andere routing die volgens haar de beste is: je begint met kleding, vervolgens pak je je boekenkast aan, daarop volgend je papierstapel en overige spullen (‘komono’) en als laatste neem je de spullen met emotionele waarde, want die categorie is het moeilijkst.

Toegegeven, ik weet niet of dat de beste methode is. Hoewel het fijn is om je kleding uit te zoeken, kan het dan enorm tegenwerken als je ziet dat de rest van je slaapkamer nog een behoorlijke zooi is. Daarom ben ik toch wel fan van de aanpak-per-ruimte. Maar beslis vooral voor jezelf wat voor jou het fijnst werkt.

Beginnen bij…

Hoe langer ik met ontspullen en opruimen bezig ben, des te meer begrijp ik dat er eigenlijk geen één antwoord is op deze vraag. Er zijn wel ruimtes die gemakkelijker zijn dan andere, en daarom tip ik die vandaag. Als je gaat opruimen en je wilt snel en (relatief) gemakkelijk resultaat: kies dan voor…. je badkamer.

De badkamer is over het algemeen een niet-al-te-grote ruimte, maar het effect is groot: je kunt je veel beter ontspannen en klaarmaken voor de nieuwe dag in een opgeruimde ruimte. Je bent er elke dag toch snel een paar keer – en in die kamer begint je dag dan fris en opgeruimd.

Elke dag plezier

Deze ruimte is ook de ideale plek omdat je er geen (of weinig) kleding vindt – en het vooral voor dames nog wel ‘ns moeilijk kan zijn om daarmee te beginnen (er is vaak zoveel – en wat vind je eigenlijk allemaal leuk / lekker zitten / joy sparken?) waardoor je ontspullen al in fase 1 vertraging oploopt.

Er staan vaak dingen die je óf wel dagelijks / wekelijks gebruikt, of waarvan je snel denkt: “oké dit kan wel weg”. Sentimentele items bewaren we ook niet in de badkamer, dus ook die kom je niet tegen in je eerste ontspul-ronde. De badkamer is de ruimte waar je het snelst, het makkelijkst behoorlijk wat resultaat kunt boeken – resultaat waar je dan dagelijks plezier van hebt als je het zo houdt.

Ontspul-volgorde

Waar (of hoe) je ook begint met minimaliseren, opruimen, ontspullen, houd altijd deze volgorde aan:

  1. Doe weg wat er weg kan (wees rigoureus!)
  2. Zet wat je nodig hebt / gebruikt op een vaste, gemakkelijke plek
  3. Organiseer en groepeer waar nodig (zorg bijv. dat flesjes niet om kunnen vallen)
  4. Maak schoon

Waarmee ben jij als eerste begonnen in je ontspulproces? En hoe beviel dat?

xAnja

Meer opruiminspiratie nodig?