Waar kun je het beste beginnen met ontspullen?

Voorheen zou ik heel Rotterdams-bijdehand hebben geantwoord: “daar waar de troep ligt”, maar daar ben ik een beetje van teruggekomen. Een beetje, ja. Ik leg verderop uit waarom.

Ruimte of categorie?

Marie Kondo kiest in haar opruimadvies niet voor ruimtes, maar heeft wél een heel andere routing die volgens haar de beste is: je begint met kleding, vervolgens pak je je boekenkast aan, daarop volgend je papierstapel en overige spullen (‘komono’) en als laatste neem je de spullen met emotionele waarde, want die categorie is het moeilijkst.

Toegegeven, ik weet niet of dat de beste methode is. Hoewel het fijn is om je kleding uit te zoeken, kan het dan enorm tegenwerken als je ziet dat de rest van je slaapkamer nog een behoorlijke zooi is. Daarom ben ik toch wel fan van de aanpak-per-ruimte. Maar beslis vooral voor jezelf wat voor jou het fijnst werkt.

Beginnen bij…

Hoe langer ik met ontspullen en opruimen bezig ben, des te meer begrijp ik dat er eigenlijk geen één antwoord is op deze vraag. Er zijn wel ruimtes die gemakkelijker zijn dan andere, en daarom tip ik die vandaag. Als je gaat opruimen en je wilt snel en (relatief) gemakkelijk resultaat: kies dan voor…. je badkamer.

De badkamer is over het algemeen een niet-al-te-grote ruimte, maar het effect is groot: je kunt je veel beter ontspannen en klaarmaken voor de nieuwe dag in een opgeruimde ruimte. Je bent er elke dag toch snel een paar keer – en in die kamer begint je dag dan fris en opgeruimd.

Elke dag plezier

Deze ruimte is ook de ideale plek omdat je er geen (of weinig) kleding vindt – en het vooral voor dames nog wel ‘ns moeilijk kan zijn om daarmee te beginnen (er is vaak zoveel – en wat vind je eigenlijk allemaal leuk / lekker zitten / joy sparken?) waardoor je ontspullen al in fase 1 vertraging oploopt.

Er staan vaak dingen die je óf wel dagelijks / wekelijks gebruikt, of waarvan je snel denkt: “oké dit kan wel weg”. Sentimentele items bewaren we ook niet in de badkamer, dus ook die kom je niet tegen in je eerste ontspul-ronde. De badkamer is de ruimte waar je het snelst, het makkelijkst behoorlijk wat resultaat kunt boeken – resultaat waar je dan dagelijks plezier van hebt als je het zo houdt.

Ontspul-volgorde

Waar (of hoe) je ook begint met minimaliseren, opruimen, ontspullen, houd altijd deze volgorde aan:

 1. Doe weg wat er weg kan (wees rigoureus!)
 2. Zet wat je nodig hebt / gebruikt op een vaste, gemakkelijke plek
 3. Organiseer en groepeer waar nodig (zorg bijv. dat flesjes niet om kunnen vallen)
 4. Maak schoon

Waarmee ben jij als eerste begonnen in je ontspulproces? En hoe beviel dat?

xAnja

Meer opruiminspiratie nodig?

Anja

12 reacties op ‘Waar kun je het beste beginnen met ontspullen?

 1. Ik heb het redelijk a la Marie Kondo aangepakt, maar heb het wel een beetje aangepast naar mijn eigen “wensen”. Gelukkig betekende per categorie voor het grootste deel ook per ruimte, dus dat scheelde al wat. Ik vind beginnen met de badkamer trouwens wel een hele goede tip. Denk dat dat inderdaad een makkelijke manier is om goed van start te gaan.

  Like

 2. Bij mij is opruimen een proces dat altijd maar doorgaat. Eerst twijfel ik over dingen of ik ze moet wegdoen en bij twijfel denk ik dan: bewaren. Kom ik het bijvoorbeeld 1 jaar later weer tegen en dan kan ik vaak beter beslissen. Gaat het alsnog weg.
  In welke ruimte je moet beginnen? Die ruimte in huis (lade, hobbykast, kledingkast, schoonmaakkast) waar jij regelmatig dus bijna dagelijks bij moet en waar je je iedere keer suf aan ergert dat het zo rommelig is. Wat een opluchting als je dat hebt aangepakt en je er elke dag de vruchten van plukt.

  Like

 3. Ik woon heel klein (studentenkamer), dus ik hoefde geen kamer te kiezen om te beginnen. Ik ben begonnen bij de kast waarvan ik het het meest nodig vond dat die opgeruimd werd. Van iedere categorie spullen die ik erin bewaar, ben ik gaan kijken wat ik gebruikte en wat niet. Uiteindelijk hield ik een halve plank aan ruimte over en paste op de andere planken alles netjes in de kast in plaats van wankel opgestapeld. Inmiddels is die halve plank weer dichtgeslibd, maar het is nog niet zo erg dat ik weer moet beginnen. Ik weet namelijk nog wel precies wat waar staat, en ik kan er goed bij. Zonet had ik een schroevendraaier nodig, die zit in het gereedschapsmandje in de kast. Voordat ik ging opruimen, had ik er niet bijgekund, want toen was dat mandje geen mandje maar een wiebelige hoop.
  Het volgende project wordt mijn kledinglades. Die zijn eigenlijk net te vol, waardoor het minder leuk is om was op te ruimen. En een heel groot deel van de kleding draag ik amper of ik draag het wel maar het ziet er niet uit.
  Uiteindelijk wil ik met minder verhuisdozen hier weg dan waarmee ik kwam, maar ik weet niet of dat gaat lukken, omdat ik vooral een hoop keukengerei en serviesgoed erbij heb gekregen sinds ik hier woon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.