Mag je een garage sale houden in Nederland? | Opruimen

Koningsdag is nog ver weg, maar jij hebt al wel een hele verzameling spullen liggen waar je zelf niets meer aan hebt. Je hebt Marktplaats geprobeerd, maar dat levert geen positieve kopers of prettige bedragen op. Wat doe je er nu mee?

Je kunt veel items doneren aan een goed doel, maar als je zelf krap bij kas zit is een openbare verkoop best een goed idee. Het is ook milieuvriendelijker dan alles naar de stort brengen. Denk aan de garage en yard sales in Amerika, de vide-greniers in België en Frankrijk, loppis in Zweden en Garasjesalg of hagesalg in Noorwegen.

Mag dat ook in Nederland?

In Nederland mag het meestal wel, maar onder voorwaarden. Zo lang het geen bedrijfsactiviteiten zijn bijvoorbeeld, en je alleen dingen verkoopt die je zelf over hebt. Het mag dus niet gaan om nieuwe items die je doorverkoopt. In sommige gemeenten moet je wel een vergunning aanvragen. Weer andere gemeenten zien een garage sale als een 0-evenement, waarbij je alleen melding hoeft te maken van de activiteit. Dit kan vaak digitaal met je DigID.

Dan is er nog het verschil dat bepaalde gemeenten het oké vinden als jij je verkoop daadwerkelijk ín je voortuin houdt – en dus niet op de stoep. Wil je je aanbod wel op de openbare weg doen, dan kan het een probleem zijn voor de verkeersdoorstroming. Belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels in jouw woonplaats dus.

Waarom gebeurt het hier zo weinig?

De onduidelijke en verschillende regelgeving-per-plaats hierboven zal niet helpen, dat in ieder geval. Daarnaast spreekt het idee van onbekende mensen bij jezelf over de vloer (of dat nu de tuin of je woonkamer is) niet iedereen aan. Amerikanen hebben daar wat minder moeite mee, in mijn ervaring.

Ook is er de factor ‘tijd’: gaat het jou voldoende opleveren als je een dag investeert in zo’n tuin- of garageverkoop? Ik denk dat dit heel erg afhangt van de locatie, jouw connecties in de buurt en de promotie van je verkoop.

Hoe maak je er een succes van?

Heb je besloten dat je het wil uitproberen, zo’n garage sale en heb je het met de gemeente geregeld? Deze tips kwam ik tegen in mijn research:

 • Maak gebruik van kleine prijsjes en zorg voor cash (munt)geld, zodat je geld terug hebt als men met briefjes betaald.
 • Heb je zelf niet al teveel spullen, plan dan een middagje samen met een paar buren.
 • Biedt ook enkele dingen gratis aan. Daarmee trek je wel een bepaald publiek, maar alleen het woord gratis werkt al 🙂
 • Vind je het oké als er gebruik gemaakt wordt van je toilet? In welke ruimtes mag men komen? Beslis dat van tevoren.
 • Hang op de dag zelf vlaggetjes, (kerst)lampjes en/of ballonnen op, om de aandacht te trekken.
 • Eten en drinken mag je ook te koop aanbieden, maar dan val je officieel onder de Warenwet.
 • Maak uitvoerig promotie voor je verkoop: met posters in de supermarkt, een advertentie in de lokale weekkrant, met borden langs de weg op de dag zelf, door vrienden / buren uit te nodigen…
 • Kies een zaterdag of zondag voor je verkoop. Heb je veel kinderspul, kun je bijvoorbeeld ook voor een woensdagmiddag gaan.
 • Houd rekening met het weer: wat doe je als het de hele dag regent?

Goed idee, zo’n sale of juist niet? Zou jij het overwegen?

xAnja

 

Andere manieren om van je overbodige spullen af te komen:

Anja

11 reacties op ‘Mag je een garage sale houden in Nederland? | Opruimen

 1. Ik wist helemaal niet dat dat kon/ mocht in NL! Het klinkt wel leuk, maar meer voor een zomerdag of vlak voor kerst ofzo, warme chocomel maken en lekker bakjes erwtensoep verkopen ofzo.
  Je kan natuurlijk ook nog overwegen dat als marktplaats echt niet lukt, of gewoon niet meer verkoopbaar is, om dan je spullen dan weg te geven. Heb ik gister ook gedaan. Hoef ik niet naar de stort èn het wordt opgehaald. Win-win 🙂

  Like

  1. Goed idee, van die warme choco en soep. Dat trekt vast nog meer mensen! En inderdaad: die opties zijn er ook nog, ik zoomde nu vooral in op de manier waarop je er nog wat aan kunt verdienen. Mocht je krap bij kas zitten of ergens voor wilt sparen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Lijkt me best grappig om te organiseren, maar ik denk dat je wel echt goede promotie moet doen. Ik ben wel aan het kijken naar bepaalde overdekte rommelmarkten. Binnen nu en een paar maanden hoop ik te gaan samenwonen en dan hebben we bepaalde spullen dubbel. Maar ik twijfel toch of dat het type spullen is dat ik daar kan slijten. Misschien een keer een burenmiddag organiseren ofzo 🙂 Heb jij ooit zelf wel eens zoiets georganiseerd?

  Like

  1. Dat is ook zeker een goede optie, van die rommelmarkten, al moet het dan ook weer net voor jou uitkomen. Ik heb het nog nooit zelf gedaan, maar was er wel benieuwd naar. Ik zat er serieus aan te denken – maar ik denk dat ik gewoon niet genoeg spullen heb om iets interessants aan te bieden.

   Like

   1. Ja, dat is waar. Ik weet ook niet of ik genoeg spullen heb, of het gewilde spullen zijn, of er mensen op zo’n rommelmarkt afkomen en ik heb ook nog geen gezelschap gevonden. Zoveel bezwaren. Mocht je ooit krachten willen bundelen en samen een kraam huren, let me know, haha!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.